Blog van VA Hinke: Trotse ‘alleskunners’, het wordt tijd om te kiezen!

"Als secretaresse ben ik allround!" "Ik ben van alle markten thuis!" "Ja hoor, manusje-van-alles is mijn 'tweede naam'!" Wat zijn we trots dat we zoveel kunnen. U vraagt, wij draaien. Of het nu gaat om een kop koffie halen, een managementreport samenstellen, een zakenreis boeken of een event organiseren. We draaien ons hand er niet voor om. Het lijkt een fantastisch voordeel. Maar schijn bedriegt. Secretaresses die een specialisatie kiezen hebben de toekomst.

Iedereen kunnen helpen, dat is superhandig! Toch?!

Jarenlang was ik ook van alle markten thuis. Ik vond het een uitdaging om nieuwe klussen op te pakken. Iets leren wat ik nog niet eerder had gedaan. Ontdekken. Ontwikkelen. Bij toeval was ik wel gespecialiseerd in HR-zaken. Ooit tussen mijn toeristische achtergrond en mijn carrière als directiesecretaresse heb ik twee jaar als intercedent op een uitzendbureau gewerkt. Mijn eerste secretariële baan was dan ook op een HR-afdeling. De combinatie lag voor de hand. Maar het was niet een specialisatie waarvoor ik bewust had gekozen. Naarmate de jaren verstreken bleef het HR-thema op mijn pad komen. Maar ik werd er niet altijd blij van. Ik wilde eigenlijk wel van het 'HR-label' af. En kiezen? Waarom? Het is toch handig dat ik iedereen kan helpen? En als ik voor één ding kies, weet je dan wel hoeveel kansen ik laat liggen?! Maar nu ik eenmaal mijn specialisatie heb gevonden waar ik heel blij van word merk ik sinds dag één dat er heel veel deuren opengaan. De kansen liggen voor het oprapen.

De keuze is reuze

Er valt tegenwoordig heel wat te kiezen in het leven. Wellicht sta je iedere ochtend voor je kleding- of schoenenkast, te twijfelen wat je nu weer zult kiezen om aan te trekken. Of in de supermarkt. Schappen vol verschillende theesmaken. Welke kies je deze keer? Een avondje zappen op de bank. Geen idee welke zender je moet kiezen... En zo werkt het voor werkgevers ook: een vacature voor een secretaresse. Honderden sollicitaties. Welke secretaresse moeten ze kiezen?!
 
In mijn werk als VA hoor ik het dagelijks: ik kan je met heel veel dingen helpen. Maar waar word je dan blij van? Waar ben je dan goed is? Het kan namelijk niet zo zijn dat je overal blij van wordt. Of dat je alles heel goed kan. En waarom moet een opdrachtgever voor mij kiezen als ik 'van alles wel wat kan', terwijl ze een specifieke taak hebben liggen die ze willen uitbesteden? Opdrachtgevers lopen hier echt tegenaan. Ze haken af bij het zien van een profiel van een VA die 'alles kan' of 'met van alles kan helpen'. Ze kiezen voor de specialist, die blij wordt van haar werk en heel goed is in die specifieke taak. En een werkgever doet precies hetzelfde als het gaat om het kiezen van een secretaresse. Dus als jij kiest, zullen ze voor jou kiezen. Niet allemaal. Maar dat hoeft ook niet. Je hebt maar één baan nodig. Toch?!

Welke specialisatie past bij jou?

Maar voor welke specialisatie kies je dan? Zoals ik al vertelde moet een specialisatie echt bij je passen. Misschien ben je een bepaald vakgebied ingerold, maar past het eigenlijk niet zo goed bij jou. Net zoals mijn HR-specialisatie. Ik had veel ervaring, ik was er goed in. Maar ik werd er niet blij van. Ik wil je dan ook adviseren om hier rustig naar op zoek te gaan. Het is geen besluit dat je van vandaag op morgen neemt. Het is ook wel even spannend. Kiezen betekent ook dat je heel veel dingen niet kiest. Dat begrijp ik heel goed. Maar ga er wel naar op zoek!
 
Ga bij jezelf eens te rade van welke taken jij heel blij wordt. Ga online op zoek naar de verschillende vakgebieden. Doe online research. Of ga het gesprek aan met een collega-secretaresse (binnen of buiten jouw organisatie!) die een functie heeft die jou aanspreekt. Vraag eens wat het vak inhoudt, welke taken en verantwoordelijkheden bij deze specialisatie horen. Of misschien mag je eens intern meekijken op een specifieke afdeling bij jouw werkgever.
 
Ik heb mijn keuze gemaakt doordat ik (online) keer op keer werd getriggerd door de onbeperkte mogelijkheden voor ondernemers op het internet. Online jezelf, je bedrijf, je producten en/of diensten laten zien. Online verkopen. Ik zag welke kansen en mogelijkheden er liggen, voor ondernemers, maar ook voor mijzelf: ik zag dat de vraag naar online marketingspecialisten groot is bij opdrachtgevers. Veel MKB-bedrijven hebben geen marketingmedewerker of -afdeling. Er is dan eigenlijk niemand in het bedrijf die er voldoende kennis van heeft om het goed in te zetten. Zo kwam ik tot het besluit om mij hierin te specialiseren.
 
Je kunt je natuurlijk ook laten inspireren door de inhoud van opleidingen. Schoevers heeft een aantal prachtige specialisatie-opleidingen. Onder andere voor events, HR, (online) marketing, communicatie en sales. Op de site lees je gelijk over de inhoud, taken en verantwoordelijkheden van deze specialisaties.

Nog een bonus… gelijk future-proof!

En weet je wat zo tof is? Als jij kiest voor een specialisatie, ben je gelijk future-proof! Er verandert zoveel in ons vakgebied. De toekomst zit in de nieuwe taken (specialisaties) en rollen. Ondersteuning verlegt zich deels van de grote organisaties naar de MKB-bedrijven en zelfstandigen. Ik geloof dan ook dat er VA-banen in loondienst gaan komen, omdat deze kleinere ondernemers niet allemaal ondersteunende experts in loondienst nemen. Zij willen samenwerken met verschillende experts. En dan is een specialisatie van nog groter belang dan in een grote organisatie waar je nu misschien werkzaam bent.
 
Dus vanaf nu zijn we niet meer die ‘alleskunners’ of ‘manusjes-van-alles’. Ga op zoek naar jouw specialisatie en zorg dat je future-proof wordt!