Van agendabeheer tot contentcreatie: wat doet een Virtual Assistant?

Als Virtual Assistant bepaal jij zelf voor wie je gaat werken en welk takenpakket je met de opdrachtgever afspreekt. Daar komt een enorme keuzevrijheid bij kijken. Van officemanager tot PA, ondersteuners zijn in elke organisatie onmisbaar. Kiezen welke supportfunctie het beste bij jou past kan soms best lastig zijn. Het fijne aan een baan als VA is juist dat je niet hoeft te kiezen wat voor ondersteuner je precies gaat zijn. Je kunt je eigen aanbod samenstellen en hebt zelfs de optie om voor elke opdrachtgever iets anders te doen.
 
We hebben de meest voorkomende taken waar bedrijven een VA voor inhuren hieronder voor je op een rijtje gezet. Maar onthoud: je hebt de vrijheid om daar nog heel wat aan toe te voegen. Zo doet VA Jolanda van Velsen naast onderstaande taken bijvoorbeeld ook HR-support omdat ze hierin is gespecialiseerd. Er is dus van alles mogelijk! 

Administratie en agendabeheer 

Als VA is dit je meest uiteenlopende taak. Alle administratieve taken die je op afstand kunt doen voor je opdrachtgever vallen hieronder. Dat kan gaan om financiële administratie zoals het opstellen van facturen, het betalen van rekeningen of het bewaken van budgetten. Maar ook het boeken van een zakenreis, het organiseren van een evenement of het bijhouden van persoonlijke agenda’s hoort hierbij. Vanaf jouw computer zorg je ervoor dat alles is geregeld en jouw opdrachtgever zich niet met de administratie bezig hoeft te houden. 

Contact met klanten en relaties 

Vaak ben je als VA ook aanspreekpunt voor klanten en relaties van een bedrijf. Je beantwoordt vragen (per mail of telefonisch) of neemt zelf contact op als dit nodig is. Ook kun je orders en bestellingen verwerken en zorgen dat alles op tijd geleverd wordt. Je kunt zelfs taken rondom sales op je nemen zoals het opstellen van offertes en het voeren van salesgesprekken. Met je opdrachtgever kun je samen afspreken voor welke klanten en relaties jij het aanspreekpunt bent. 

Beheer van website en social media 

Veel kleine ondernemers hebben geen marketingafdeling die de website beheert en de social-mediakanalen up-to-date houdt. Jij kan als Virtual Assistant de opdrachtgever hierin ondersteunen. Je zorgt ervoor dat de website up-to-date is en alle essentiële informatie makkelijk te vinden is. Ook houd je klanten op de hoogte van ontwikkelingen via updates op social media en beantwoord je vragen die via deze kanalen binnenkomen. Met de Schoevers-opleiding Tools voor de Virtual Assistant leer je hoe je deze taken op effectieve wijze kunt doen voor zowel de klant als voor je eigen bedrijf.

Contentcreatie 

Je kan als VA zelfs nog een stapje verder gaan en ook de contentcreatie van een bedrijf verzorgen. Dat kan variëren van productpagina’s tot blogs, nieuwsbrieven, of zelfs infographics. Je bent dus niet alleen iemand die ervoor zorgt dat alles op rolletjes loopt, maar je kunt ook zeker je creativiteit in deze baan kwijt.  

De mogelijkheden reiken nog veel verder. Bovendien hoef je ook zeker niet alle taken die hierboven zijn omschreven daadwerkelijk aan te bieden bij opdrachtgevers. Jij kunt voor jezelf bepalen waar je goed in bent, wat je leuk vindt en waar je tijd voor hebt. De inhoud van je werkdag bepaal je als VA helemaal zelf! Ben je benieuwd hoe de werkdagen van andere VA’s eruitzien?

Lees dan het persoonlijke verhaal van VA Floor Schliekelmann waarin ze alles vertelt over haar eigen onderneming als Virtual Assistant.

Gratis E-zine: jouw ultieme gids naar een carrière als VA

Op zoek naar meer inspiratie over een carrière als Virtual Assistant? Download het gratis E-zine Supportprofessional en eigen baas, zo word je Virtual Assistant!. In dit digitale magazine ontdek je alles over een baan als Virtual Assistant, inclusief waardevolle tips & tricks en persoonlijke verhalen van succesvolle VA’s. 

Word een Virtual Assistant van Schoevers

Wil jij straks met je eigen onderneming je klanten op de beste manier ondersteunen? Met jouw Schoevers VA-diploma laat je zien dat je meer waard bent! Bij Schoevers kun je verschillende opleidingen en korte modules volgen om als VA een stevige basis te ontwikkelen, of om bepaalde skills en kennis bij te spijkeren. In september gaan onze opleidingen weer van start! Zorg jij ervoor dat je er ook bij zit?