Van HR-manager naar Virtual Assistant: Jolanda gooide het roer om

Jolanda van Velsen is het schoolvoorbeeld van een ambitieuze Schoevers-dame. Zij begon in 1997 aan haar Schoevers-opleiding, ging werken als secretaresse en groeide door tot HR-manager. Toch begon het twintig jaar later bij Jolanda te kriebelen: ze wilde haar eigen onderneming starten. Ze gooide het roer om en begon als zelfstandig Virtual Professional. Lees hier haar verhaal!

Studeren bij Schoevers: een begrip

“17 jaar was ik, toen ik in Eindhoven begon aan de opleiding tot managementassistente bij Schoevers. Ik ging elke dag met de trein vanuit Den Bosch, waar ik in die tijd woonde. Schoevers was destijds al een begrip. Als je Schoevers had gedaan, dan betekende dat onder andere dat je gegarandeerd een baan vond.”

Van secretaresse naar HR-manager

“En dat bleek: als 18-jarige startte ik mijn loopbaan bij PricewaterhouseCoopers in Eindhoven. Ik begon als teamsecretaresse en groeide binnen een aantal jaren door naar senior secretaresse voor de Business Unit Leader. Een geweldige tijd heb ik daar gehad. Na zeven jaar werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik was pas moeder geworden, dus een job dichter bij huis sloot beter aan. Ik vervolgde mijn loopbaan bij Moonen Shipyards in Den Bosch en groeide binnen Moonen door van secretaresse naar HR-manager. Mooie stappen heb ik daar gemaakt!”

Een eigen onderneming als Virtual Assistant

“In 2017 begon het toch te kriebelen. Ik wilde mijn eigen onderneming starten. En waar kreeg ik nu zoveel energie van? Het ontzorgen, ondersteunen, sparren, plannen en organiseren… ofwel, van officesupport. In al die jaren heeft het secretaressevak zich verder ontwikkeld. De supportprofessional van nu en van de toekomst werkt meer met online tools en via de cloud en hoeft niet meer per se fysiek op kantoor aanwezig te zijn. De Virtual Assistant maakt een entree. Het concept voor mijn eigen onderneming was geboren. Ik startte in januari 2018 met Personal-VA naast mijn vaste dienstverband. Mijn focus als Virtual Professional kwam te liggen op Office & HR support.”

In 2019 waagde Jolanda de sprong en zegde ze haar vaste baan op. Dat vond ze toen heel spannend en onzeker. Toch had ze geen betere keuze kunnen maken! “Wat voelde als een sprong in het diepe en het opgeven van zekerheid, heeft geresulteerd in een brede klantenportefeuille in diverse branches. Mijn vaktechnische kennis is nog verder ontwikkeld! Daarnaast heb ik grote stappen gemaakt in alle skills die bij het ondernemerschap komen kijken. Ik ben persoonlijk gegroeid naar een level dat ik misschien niet had bereikt in loondienst bij één werkgever.”

Nooit een typische werkdag als VA

Sinds Jolanda fulltime als VA werkt zien haar werkdagen er nooit meer hetzelfde uit. “Een typische werkdag is er niet echt voor mij. Ik maak een planning en houd een bepaalde structuur aan, maar never a dull moment!” De werkzaamheden die ze voor haar verschillende opdrachtgevers doet lopen sterk uiteen, van agendabeheer en het redigeren van teksten tot vastgoedmanagement en de financiële administratie. Die enorme variatie aan werk voor verschillende opdrachtgevers vraagt behoorlijk wat van haar schakelvermogen en flexibiliteit.

“Ik maak elke ochtend een actielijst per opdrachtgever en bepaal met welke actielijst ik start (mede afhankelijk van de urgentie). Ik probeer de focus per klant te houden. Je kunt je voorstellen als je vijf mailboxen op je laptop hebt staan dat je gemakkelijk afgeleid raakt en van de ene naar de andere klant springt. Dat is niet efficiënt.”

Advies voor startende VA’s

Wanneer je er zelf over nadenkt om te beginnen als Virtual Assistant, waar moet je dan op letten? Jolanda: “Je hoort vaak dat je eerst je ‘ideale klant’ moet beschrijven. Dat helpt je bijvoorbeeld in je marketing. Hoe bereik je deze ideale klant? Voor velen kan dit helpen in de focus bij het starten als VA.”

Maar Jolanda had zelf een probleem dat veel andere startende VA’s misschien ook hebben: “Ik wist zelf helemaal niet wie mijn ideale klant was. Ik heb dat helemaal losgelaten en het gaandeweg ontdekt. Door samenwerkingen aan te gaan ervaar je vanzelf wie jouw ideale klant is, wat voor jou werkt, welke werkzaamheden je heel leuk vindt en welke minder. Door het op deze manier aan te vliegen doe ik nu dingen waarvan ik nooit voor mogelijk had gehouden dat ik ze kon of leuk zou vinden, zoals vastgoedmanagement.”

Word een Virtual Assistant van Schoevers

Wil jij graag VA worden en straks met je eigen onderneming je klanten op de beste manier ondersteunen? Met jouw Schoevers VA-diploma laat je zien dat je meer waard bent! Bij Schoevers kun je verschillende opleidingen en korte modules volgen om als VA een stevige basis te ontwikkelen, of om bepaalde skills en kennis bij te spijkeren. In september gaan onze opleidingen weer van start! Zorg jij ervoor dat je er ook bij zit? 


Gratis E-zine: jouw ultieme gids naar een carrière als VA

Op zoek naar meer inspiratie over een carrière als Virtual Assistant? Download het gratis E-zine Supportprofessional en eigen baas, zo word je Virtual Assistant!. In dit digitale magazine ontdek je alles over een baan als Virtual Assistant, inclusief waardevolle tips & tricks en persoonlijke verhalen van succesvolle VA’s.