Hoe future-proof ben jij?

De secretaresse staat hoog in de top 10 van beroepen die dreigen te verdwijnen door toenemende digitalisering. Maar met de juiste competenties en vaardigheden maak je jezelf onmisbaar. Het is dan ook belangrijk dat je zelf de regie over de ontwikkeling van jouw functie of carrière in handen neemt: welke kant wil je op, wat zijn jouw talenten en ambities en hoe ga jij die waarmaken?  

Effectief communiceren

Je staat een stuk steviger in je schoenen als je zelfverzekerd communiceert. Een training volgen om je communicatieskills te verbeteren, kan je helpen meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. In een assertiviteitstraining kun je bijvoorbeeld leren hoe je assertief en duidelijk voor je mening of wensen kunt uitkomen, zonder dat je ongemakkelijke situaties creëert tussen jouzelf en je collega's of manager. In het verlengde daarvan ligt een skill die voor managementondersteuners bijzonder goed van pas komt, namelijk sensitief communiceren. Oftewel: de kunst om dingen te horen voor ze gezegd worden en te begrijpen zonder dat ze uitgebreid worden uitgelegd.
Een enorme boost dus voor je proactiviteit en je vermogen om met minimale input van je manager zelfstandig je werkzaamheden uit te voeren. Als managementondersteuner heb je daarnaast vaak met veel verschillende collega's of zelfs hele afdelingen te maken. Het is dan goed als alle neuzen de spreekwoordelijke zelfde kant op wijzen. Daarom ontwikkelden wij – speciaal voor managementondersteuners die een schakelfunctie vervullen of collega's aansturen – een kort trainingsprogramma gericht op interne communicatie en samenwerking. Goed voor de sfeer én de productiviteit!

Persoonlijk leiderschap: laat je zien!

In je nieuwe rol wordt van jou verwacht dat je een grote mate van zelfstandigheid laat zien en dat je de regie over de invulling van jouw functie zelf in handen neemt. In een trainingsprogramma persoonlijk leiderschap leer je hoe je bewust jouw persoonlijke kracht kunt inzetten. Je leert je positieve talenten verder ontwikkelen en negatieve gedragspatronen te doorbreken. Je ontdekt waar jouw ambities liggen, hoe je overkomt op de mensen om je heen en hoe je anderen kunt overtuigen van jouw standpunten. Hier zul je zowel in je werk als privé een positief effect van merken.
Spreekt dit concept je aan, maar wil je uitgebreider met de materie aan de slag, zodat je maximaal rendement merkt in je werkzaamheden? Kies dan voor het Trainingsprogramma Persoonlijk Leiderschap en Effectiviteit. Je leert dan gelijk hoe je jouw talenten en nieuwe skills kunt inzetten om je werk sneller, effectiever en met betere resultaten uit te voeren. Zo haal je het maximale uit jezelf, om maximale ondersteuning te bieden aan jouw manager.

Projectmatig werken

In organisaties wordt steeds meer projectmatig gewerkt, dus je zult in de toekomst (vaker) projecten uitvoeren als projectlid of assistent-projectleider. Misschien ga je ook zelf wel projecten leiden! Dan kun je natuurlijk terugvallen op een aantal handige tools, maar die bepalen maar voor een deel je succes. Een korte opleiding Projectmanagement zal je daarbij zeker helpen. Daarin ga je aan de slag met je planningsvaardigheden, timemanagementskills en persoonlijke vaardigheden, zoals feedback geven en ontvangen en goede communicatieskills. Zo haal je het maximale uit jezelf én uit de projecten waaraan je werkt.

Eventmanagement

Ook deze taak komt steeds meer bij de managementondersteuner te liggen: van het organiseren van zaken rondom een belangrijk bezoek tot personeelsuitjes, beursbezoeken of seminars. Je moet hiervoor beschikken over goede planningsvaardigheden en communicatieve skills en je moet vooral goed kunnen coördineren, omdat je voor heel veel verschillende dingen verantwoordelijk bent. Wil jij op een professionele manier de events voor jouw organisatie managen? Bekijk dan onze opleiding Eventmanagement.

Digitaal vaardig

Helemaal in het begin kon je als secretaresse aan de slag als je kon typen en notuleren. Door de jaren heen werden er steeds meer eisen gesteld aan hun digitale vaardigheden. Denk aan mailprogramma’s, Word, Excel en PowerPoint. De mogelijkheden van deze software worden steeds verder uitgebreid en daarnaast komen er bijna dagelijks nieuwe apps bij die – de een wat meer dan de andere – de moderne secretaresse werk uit handen kunnen nemen. Want wie werkt er onderhand niet met apps als Trello, WhatsApp, Basecamp of Wunderlist? Het is dan ook belangrijk dat je blijft werken aan je digitale vaardigheden, bijvoorbeeld met een opleiding Next Supportmanagement.

Blijf je ontwikkelen

Waar het eigenlijk op neerkomt, is dat het heel belangrijk is om mee te veren met de veranderingen. Stel je flexibel op, bekijk veranderingen met een open mind, maak onderscheid tussen wat een hype is en wat voor jou relevant is en blijf je ontwikkelen. Juist in een stroomversnelling betekent stilstand achteruitgang. Investeer dus tijdig in jouw vaardigheden: overleg met je manager in welke aandachtsgebieden jij wilt investeren en vraag of hier tijd en budget voor vrijgemaakt kan worden.