Hoe is het om virtual assistant te zijn? Floor vertelt

Floor Schliekelmann (26) werkt al 2,5 jaar als online personal assistent bij haar eigen bedrijf Floormanager. Ze woont en werkt in Amsterdam. Hoe is het om ondersteuning op afstand te bieden? En hoe begin je voor jezelf als VA of personal assistant? Floor vertelt. “Juist dat ik nu voor vijf verschillende bedrijven mag werken, vind ik zo leuk.”

Eerste stappen als PA

Na de middelbare school begon Floor met verschillende studies, maar dit was geen succes. “Ik was snel afgeleid en had al een aantal keer gevoeld hoe lekker het was om geld te verdienen. Conclusie: stoppen met mijn studie, en op zoek naar een baan,” vertelt Floor.
 
“Doe ik wel even, dacht ik. Na flink wat sollicitaties later kwam ik daar wel op terug. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een marketingbureau. Hier kreeg ik de ruimte om te ontdekken wat ik echt leuk vind. Ik heb daar events mogen organiseren, ik heb gekeken of ik sales leuk vond (vond ik niet) en ik werd de PA van de eigenaar van het bedrijf.”
 
Hoe was dat, om te beginnen als PA? “Ik had geen idee wat ik aan het doen was,” zegt Floor. “Ik positioneerde mezelf als een soort slaafje. Dat was natuurlijk helemaal niet nodig. Maar zo merkte ik wel dat ik voldoening haalde uit het ondersteunen en het ontzorgen van anderen. Doordat ik het maar gewoon ben gaan doen, ben ik erachter gekomen wat ik leuk vind en waar ik me in wilde ontwikkelen.”

Voor jezelf beginnen

“Na een jaar daar te hebben gewerkt werd het tijd om me te focussen op één functie,” vertelt Floor. ”Je raadt het al, dat was die van personal assistant. Ik ben toen terechtgekomen bij Headroom Assistance. Een superleuk en jong bedrijf met toen alleen maar vrouwen. Daar heb ik geleerd hoe je verschillende ondernemers op een professionele manier online kunt ondersteunen.”
 
Al van jongs af aan had ze de wens om voor zichzelf te beginnen. “Toen ik samen met Headroom had besloten niet met elkaar verder te gaan, was mijn volgende stap daarna vrij snel duidelijk. Mijn vader zei tegen me: ‘Jij gaat nooit meer voor iemand werken, hè?’. Mijn antwoord was: ‘Nee, en ik heb ook al een naam voor mijn bedrijf: Floormanager’.”

Proactief werken

Inmiddels werkt ze alweer 2,5 jaar voor zichzelf (“Wauw, dat is gek om te beseffen”). Hoe zien haar dagen eruit? “

Werken op kantoor vs. werken op afstand

Wat is het grootste verschil tussen werken als supportprofessional op kantoor en werken als supportprofessional op afstand? “Ik denk dat het grootste verschil is dat ik meerdere ondernemers, managers enzovoort van verschillende bedrijven tegelijk kan ondersteunen. Als je op een kantoor van één bedrijf zit, ondersteun je ook één bedrijf. Dat is ook leuk, begrijp me niet verkeerd: maar juist dat ik nu in vijf verschillende bedrijven mag werken, vind ik zo leuk aan mijn manier van werken. Ik leer zo veel meer in een kortere tijd.”
 
Wat haar ook aantrekt in dit werk: “De persoonlijke band die ik met klanten aan ga. Je leert elkaar door en door kennen en dat vind ik bijzonder en leuk. Je bent soms ook een beetje het verlengstuk van hun ondernemerschap.”
 
Natuurlijk zijn er ook dingen die lastiger zijn aan ondersteuning bieden op afstand. “Ik denk het toch persoonlijk kunnen houden van de samenwerking. Je hebt niet de standaard koffieautomaatgesprekken. Dus ik probeer elke week te bellen en het weekend te bespreken. Want laten we eerlijk zijn, dat is net zo belangrijk.”

Zelf virtual assistant of personal assistant worden

Volgens Floor is een veelgehoorde misvatting over het vak dat het “saai en makkelijk” zou zijn. “Het is geen hogere wiskunde, maar je moet er wel een bepaalde mentaliteit voor hebben. Je moet doorzettingsvermogen hebben, je moet het kunnen om iemand te ondersteunen en er tegelijkertijd voor zorgen dat je geen voetveeg wordt. Sterk in je schoenen staan is een must. Ik heb vaak genoeg gesprekken gehad met klanten die niet zo leuk waren. Ik heb mezelf echt moeten vertellen dat ik mét iemand werk en niet vóór iemand. Het is een samenwerking – en dat is belangrijk!” geeft ze mee.
 
Een andere tip van haar is dat je als startende supportprofessional het wiel niet zelf uit hoeft te vinden. “Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Er zijn zoveel meer andere mogelijkheden om dit voor jezelf op afstand te doen. Zelf bied ik bijvoorbeeld franchisemogelijkheden. Je krijgt dan toegang tot alle processen, je mail en het merk, zodat je niet alles zelf hoeft te bedenken.”
 
Ook heeft ze nog advies voor mensen die twijfelen of ze de overstap naar VA/PA willen maken: “Om dit te doen, moet je heel zelfstandig zijn. Als je altijd direct naar iemand toe wilt lopen als je een vraag hebt, dan is het online werken niks voor jou,” stelt Floor. “Ik denk dat dat een belangrijke vraag is die je jezelf moet stellen: kan ik alleen zijn, en kan ik alleen werken? Als je dat kunt en daar enthousiast van wordt, dan is virtueel support echt wat voor jou.”
 
Benieuwd wat Floor nog meer te vertellen heeft over haar werk? Volg ons op InstagramLinkedIn en YouTube voor de Schoevers Talks-video’s, waar Floor regelmatig aanschuift om te praten over het vak en de keuzes die zij hierin gemaakt heeft.

Meer weten over werken als virtual assistant?

Wil jij werken als virtual assistant? Bij Schoevers vind je verschillende opleidingen en trainingen waarmee je jezelf ontwikkelt tot virtual assistant. We hebben zowel aanbod dat is gericht op ervaren supportprofessionals die nu online willen werken, als voor mensen die eerder in een ander vakgebied werkten. Bekijk het aanbod of lees eerst onze blog ‘Wat doe je als VA?’.