Peter Bijvoet, managementassistent

Na het eerste lesjaar in het kort middelbaar beroepsonderwijs kon ik kiezen: boekhouden of secretarieel. Omdat rekenen nou niet mijn sterkste kant was, koos ik voor de secretariële kant. Tot op de dag van vandaag nog steeds geen spijt van, omdat ik er energie van krijg om mensen van dienst te zijn en te ontzorgen met mijn diensten.

Wel of geen mannenvak?

Een aantal jaren geleden was ik op een bijeenkomst met meerdere mannen uit het vakgebied, we waren toen met zo’n 12 man bij elkaar. Het was toen nog echt een zeldzaamheid om een mannelijke assistent tegen te komen. We hebben daar toen met z'n allen over gesproken en kwamen tot de conclusie dat als je niet dienstverlenend bent ingesteld, je dit werk als man beter niet kunt gaan doen. Gelukkig begint het stereotiepe beeld langzamerhand wel te veranderen. Ik krijg tegenwoordig ook andere reacties als ik me voorstel; mensen zijn niet meer zo verwonderd dat een man dit werk doet.

Verschillen

Ik denk wel dat er verschillen zijn in de manier waarop mannelijke en vrouwelijke ondersteuners invulling geven aan hun functie. Zo ben ik erg geïnteresseerd in allerlei applicaties die ik kan inzetten in mijn werkzaamheden, waardoor ik technologisch al gauw een voorsprong heb. Tegelijk merk ik dat vrouwelijke vakgenoten vaak net iets beter kunnen inschatten welke actie of reactie op welk moment het meest geschikt is. 

Toekomst

Zelf snap ik niet zo goed waarom er niet meer mannen zijn die dit beroep uitoefenen. Ik denk dat we de branche toch meer moeten promoten en bij hen onder de aandacht brengen.
In mijn eigen toekomst voorzie ik meer en meer technische hulpmiddelen om een backoffice nog efficiënter in te richten, zodat assistenten managers nog beter kunnen ontzorgen. Ik ben ook actief bezig om mezelf continu te ontwikkelen: op basis van mijn behoefte volg ik eigenlijk ieder jaar wel een training of opleiding. Daarnaast bezoek ik jaarlijks het Management Support-congres en de Secretaresse van het Jaar-verkiezing van Schoevers. Daar worden altijd interessante presentaties gegeven zodat je vanzelf wordt bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in het vak.