Competenties van een supportprofessional #8: projectmanagement

Als supportprofessional neem je vaak de leiding in projecten, en daarom beschouwen wij projectmanagement als een van de cruciale competenties in het vakgebied. In deel #8 van onze competentieserie laten we je zien hoe je deze vaardigheid versterkt. Ontdek hoe je zelfverzekerd en bekwaam wordt in projectmanagement, zodat je een actieve en leidende rol kunt vervullen binnen jouw toekomstige projecten.

Waarom projectmanagement zo belangrijk is voor supportprofessionals

Met al jouw regel- en organisatieskills ben je als supportprofessional bij uitstek geschikt als projectmanager. Bijvoorbeeld voor het organiseren van personeelsbijeenkomsten, een nieuwe werkgroep opzetten of een merkonderzoek coördineren. Maar een project managen kan ook een stuk kleiner: denk aan een nieuwe werkwijze voor alle supportprofessionals stroomlijnen, een nieuw briefingsformulier ontwikkelen of overgaan op een nieuw planningsysteem.

Bij het managen van een project komt veel kijken. Denk aan het maken van een duidelijke projectplanning, de voortgang in de gaten houden, het budget van een project in de gaten houden en taken delegeren. Op die manier zorg je ervoor dat projecten naar alle tevredenheid en binnen de gestelde tijd worden afgerond.

Hoe word je beter in projectmanagement?

Voor goed projectmanagement is overzicht van goed belang. Een project bestaat vaak uit veel onderdelen. Hoe helderder jij dit voor je hebt, hoe beter je hiermee kunt omgaan. Deel het project van tevoren op in alle stappen die er genomen moeten worden. Wat moet er eerst gedaan worden, wat daarna? Welke processen kunnen simultaan lopen?

Goede communicatieskills zijn hierbij onmisbaar voor de projectmanager. Je stemt met alle betrokkenen overeen wie wat en wanneer doet. Je geeft opdrachten en deelt je verwachtingen, maar staat ook open voor hun input en vragen. Hierbij zijn effectieve gesprekstechnieken, overtuigingskracht en kunnen omgaan met weerstand onmisbaar. Want niet alleen jij moet scherp hebben wat er gaat gebeuren: je projectmedewerkers ook.

Projectmanagement leren

Wil jij beter worden in projectmanagement? Bij Schoevers vind je diverse projectmanagementopleidingen. Bijvoorbeeld de 3 maanden durende HBO Module Projectmanagement​. Hierin leer je wat projectmatig werken inhoudt en hoe je zelf een professioneel projectplan kunt opstellen en uitvoeren. In de opleiding wordt aandacht besteed aan projectplanning en -organisatie en aan de communicatieve aspecten van een project. Goede communicatie vormt namelijk zeker de helft van het succes bij projecten.

Wil je echt de diepte ingaan en jezelf ontwikkelen tot effectieve projectmanager? Volg dan de opleiding HBO Programma Projectmanager . Hierin krijg je zicht op de fases die een project doorloopt, ga je aan de slag met het opzetten van een projectorganisatie en houd je je bezig met een planning en risicoanalyse voor het project. Ook wordt er aandacht besteed aan moderne projectmanagementtechnieken zoals agile en scrum. Daarnaast leer je effectieve gesprekstechnieken toepassen in de praktijk en krijg je zicht op verschillende beïnvloedingsstrategieën.

Persoonlijk advies

Heb je nog vragen over onze opleidingen of trainingen, of wil je persoonlijk advies bij het maken je keuze? Bel onze opleidingsadviseurs op 035 – 7 506 140 of stel je vraag online. Wij helpen je graag verder!