“Je bent nooit te oud om dingen te leren”

Willeke Engelhardt (73) is bestuursraadsecretaresse bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hoe zorgt ze ervoor dat ze zich blijft ontwikkelen? En wat is haar visie op actuele thema’s, zoals werken op afstand? Willeke: “Op een gegeven moment sta je toch stil. Door bij te leren, ga je weer vooruit.”

Hoe bent u in dit vak terechtgekomen?

“Na de mulo en de dagopleiding voor secretaresses ben ik bij een reclamebureau gaan werken. Maar daar moest ik mee stoppen toen ik mijn dochter kreeg. Dat vond ik echt jammer, want ik had een hele leuke baan.
Na 15 jaar fulltime thuiszitten kwamen de muren op me af. Ik besloot toen toch weer te kijken of ik aan werk kon komen. En het lukte: ik kon bijna meteen aan de slag. De werkvloer zag er toen heel anders uit dan ik gewend was. Ik had nog nooit eerder een pc gezien. Toen ik stopte met werken, gebruikten we nog een elektrische typemachine, met zo’n balletje!”

Wat voor werk doet u op dit moment?

“Sinds ik weer ben begonnen, heb ik op verschillende plekken gewerkt. Inmiddels werk ik al 16 jaar bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. En met hartstikke veel plezier – ik vind het heel leuk om iemand te ondersteunen en om ervoor te zorgen dat diegene niets aan zijn hoofd heeft. Dat diegene blindelings op je kan vertrouwen, dat de agenda up-to-date is en dubbele afspraken worden verzet. Die iemand zonder zich zorgen te maken vooruit kan.”

Het klinkt alsof u de ideale baan heeft!

“Dit werk geeft me zo veel voldoening. Ik ga er lachend heen en ik kom lachend thuis. Ik glunder als ik erover kan praten. Vaak vragen mensen aan me hoe ik het volhoud, of ik niet liever wil stoppen. Maar werken houdt me jong en actief.”

We zijn heel benieuwd hoe u nadenkt over een aantal actuele onderwerpen in het vak. Daarom willen we graag een aantal stellingen voorleggen.

Stelling 1: mensenkennis is belangrijker in dit vak dan organisatievaardigheden.

“Mensenkennis is heel belangrijk, maar niet belangrijker dan organisatievaardigheden. Ik kan met iedereen goed opschieten en heb mensen gauw door, maar ik werk vaak samen met dezelfde mensen. Daardoor heb ik uiteindelijk meer te maken met organisatievaardigheden. Daar draait het om, dat is hetgeen wat goed moet lopen.”

Stelling 2: als supportprofessional heb je meer invloed dan andere mensen denken.

“Ja, we hebben zeker heel veel invloed. We nemen niks klakkeloos over en informeren ook het management. Als we iets te melden hebben, of het ergens niet mee eens zijn, dan wordt dat vaak aangenomen. We lezen ons ook altijd in over wat er speelt op het ministerie en welke veranderingen hier gaande zijn.”

Stelling 3: corona heeft onze manier van werken positief veranderd.

“Ja, dat klopt. Qua werkwijze is er bij ons niet zoveel veranderd: we werkten al in de cloud. Thuiswerken is voor ons dus hetzelfde als op locatie werken, maar thuis kun je meer doen omdat je minder afgeleid wordt. Dit willen we er graag inhouden. Niet elke dag natuurlijk, want er zijn ook momenten dat je op kantoor nodig bent, maar bijvoorbeeld twee dagen op kantoor en de rest thuiswerken.”

Stelling 4: werken als supportprofessional is niet voor iedereen weggelegd.

“Inderdaad. Je moet accuraat, proactief, zelfstandig, attent en verzorgend zijn. Dat laatste ook voor jezelf, het is belangrijk dat je er altijd keurig netjes bijloopt. En je moet kennis van zaken hebben. Het is niet werk dat je zomaar even doet.

Mijn tip voor mensen die in dit vak starten: wees enthousiast. Je moet het werk wel leuk vinden. Ook is het in dit vak belangrijk dat je geen afwachtende houding aanneemt, maar proactief je werk oppakt.”

Stelling 5: het is belangrijk om bij te blijven leren in dit vak.

“Juist, dat is heel belangrijk. Zolang ik werk, heb ik eigenlijk altijd cursussen gevolgd. Ik deed mee aan alles wat op mijn pad kwam. Het zorgt ervoor dat je verder komt. Je moet ook bijblijven, omdat er altijd dingen veranderen. Op een gegeven moment sta je toch stil. Door bij te leren in een training, ga je weer een stukje vooruit.

Zelf heb ik ook veel bijgeleerd, onder andere bij Schoevers. Ik heb hier een training Persoonlijk Leiderschap gedaan, een training Outlook en nu volgen we samen met collega’s de training Schrijfvaardigheid bij Schoevers. Ik zeg altijd overal ja tegen: je bent nooit te oud om nieuwe dingen bij te leren.”

Blijf jezelf ontwikkelen

Wil jij jezelf ook verder blijven ontwikkelen als supportprofessional? Met een Schoevers-opleiding kom je verder. Bij Schoevers vind je veel verschillende opleidingen voor supportprofessionals, op MBO-, MHBO- en HBO-niveau. Ook bieden we verschillende korte trainingen aan.

En heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Bel ons op 035 – 7 506 140, mail naar info@schoevers.nl of stel je vraag online. We helpen je graag bij het kiezen van de opleiding die bij je past.