Hoe is het om Secretaresse van het Jaar te worden? Ellen de Jong vertelt

We zijn op zoek naar de Secretaresse van het Jaar 2020! Benieuwd hoe een oud-winnares deze verkiezing heeft ervaren? Directiesecretaresse Ellen de Jong werd in 2010 Secretaresse van het Jaar. Wat is haar het meest bijgebleven van de verkiezing? En wat is haar tip voor de kandidaten van dit jaar?

Wat is je het meest bijgebleven van de verkiezing?

“De hele verkiezing, van nominatie tot benoeming, was voor mij eigenlijk één grote verrassing. Ik ben in juni 2008 in dienst gekomen bij, toen nog, Heddes Bouw BV. En zo’n anderhalf jaar later al werd ik genomineerd. Ik had nooit verwacht te zullen winnen, dat is een stukje nuchterheid in combinatie met het feit dat ik me goed realiseerde dat ik helemaal geen secretariële achtergrond of opleiding heb. Het verraste me daardoor keer op keer oprecht dat ik een ronde verder kwam. Naar mate de finale in zicht kwam, groeide ook het fanatisme!”

Wat heeft het winnen van de titel jou gebracht?

“In het jaar erna ben ik op veel mooie plekken en binnen veel mooie en interessante bedrijven geweest om mijn verhaal te vertellen. Letterlijk van Drenthe tot Eindhoven, bij gemeentes en provincies, verzekeraars, scholen en andere bedrijven. Heel veel mensen wisten van de titel en vroegen ernaar, heel gaaf. Ik vond het een eer om mijn toch wel bijzondere verhaal te vertellen en het heeft mij ook geleerd om steeds zekerder te kunnen spreken voor groepen mensen. Kortom, in alle opzichten ontzettend waardevol.
 
Tegelijkertijd was het ook een pittig jaar, want ik werkte meer dan fulltime naast al die presentaties.
En vlak voor de verkiezing van de SvhJ 2011, namelijk in februari 2011, ging Heddes Bouw BV failliet. De krant die destijds schreef over mijn verkiezing, plaatste een foto van mij bij een artikel met de kop ‘Secretaresse van het Jaar zit nu ook zonder werk’. En dat zorgde weer voor een bizarre hoeveelheid aanbiedingen, in een periode waarin ik door de curator werd ingezet om een doorstart te realiseren.
Die doorstart werd gerealiseerd onder de vleugels van Ballast Nedam. Inmiddels is het 2019 en werk ik alweer ruim 11 jaar voor (een soort van) hetzelfde bedrijf.
 
Ik ben nog altijd heel trots op mijn titel, ik schroom ook niet om die te gebruiken. Nog steeds word ik af en toe benaderd via LinkedIn voor functies. En wat ook heel leuk is, is dat mijn huidige baas, die zichzelf liever collega noemt, af en toe trots vertelt dat hij wel dé Secretaresse van het Jaar 2010 als collega heeft.”

Heb je een tip voor de genomineerden van dit jaar?

“Wees jezelf, straal en geniet. En wees vooral ook trots op dit mooie vak. Zorg ervoor dat jij je tijdens de verkiezing kunt onderscheiden van anderen, door bijvoorbeeld een unieke oneliner. Iets dat mensen doet glimlachen en aan het denken zet. Die van mij was; ‘al het mogelijke doe ik onmiddellijk, voor het onmogelijke heb ik iets langer nodig’.”

Wat is jouw visie op de veranderende rol van de supportprofessional richting Co-manager?

“De wereld wordt steeds kleiner door de razendsnelle ontwikkelingen op digitaal gebied, maar de rol van secretaresse is onveranderd belangrijk. Hij is wel anders geworden, uitgebreider. De secretaresse of supportprofessional heeft meer mogelijkheden gekregen om de leidinggevende te ondersteunen en op de juiste momenten van de juiste informatie te voorzien. Samenwerken 2.0. Want alleen als je een op elkaar ingespeeld team bent, bereik je samen meer.
 
Maar, als ik kijk naar mijn functie, ben en blijf ik binnen het kantoor ook de oren en ogen van onze directie. Ik zorg voor andere invalshoeken in vergaderingen, bekijk dingen van een andere kant. En zorg dat er ook naar ‘zachte waarden’ wordt gekeken. Binnen het Heddes van nu is dat van grote waarde, is mij verteld.”

Secretaresse van het Jaar 2020

Wil je meer weten over de Secretaresse van het Jaar-verkiezing? Of wil je je gratis aanmelden voor het event op 14 april? Lees meer over de verkiezing op onze website!