Hoe financier je zelf een particuliere opleiding? Tips van een student

Jongeren komen uiteindelijk allemaal voor dezelfde belangrijke keuze te staan: welke opleiding ga ik na mijn middelbare school volgen? De meesten zullen niet snel denken aan een particuliere opleider. De gedachte is vaak dat een particuliere opleiding alleen is weggelegd voor jongeren die uit een welgesteld gezin komen. Daar dacht Lizzy Stengs (21) anders over. Na het afronden van haar studie MBO directiesecretaresse in Alkmaar besloot ze om door te gaan naar het HBO. Een particuliere opleiding stond hoog op haar lijstje, maar was dit financieel gezien wel mogelijk? In deze blog lees je hoe Lizzy geheel onafhankelijk haar eigen pad heeft uitgestippeld in plaats van het volgen van de standaard studieroute.

Particulier onderwijs steeds populairder

Een kleine klas en veel aandacht voor je kind, oftewel: particulier onderwijs. Iets dat steeds meer Nederlandse ouders willen voor hun kinderen. Het aantal particuliere basisscholen in Nederland is dan ook bijna verdubbeld van ongeveer 35 in 2015 naar zo’n 60 in 2018. In het voortgezet onderwijs stijgt het aantal particulieren scholen net zo hard, voornamelijk vanwege de hoge kwaliteit van de opleidingen en een goede baankans. Precies om die redenen was Lizzy geïnteresseerd in een particuliere opleiding. Lizzy legt uit: “Ik ben bij andere opendagen van Hogescholen geweest, maar dat was niet wat ik zocht in een opleiding. Deze studies zijn in mijn beleving heel massaal en groot. Bij Schoevers ligt de focus veel meer op de werkzaamheden die ik ook graag wil doen. Daarnaast staat de opleiding goed aangeschreven dus ik wist dat het een goede keuze zou zijn.”

Een duidelijk doel voor ogen

Het enige waar Lizzy nog over twijfelde waren de financiën: kon ze de particuliere opleiding wel betalen? Toen ze ontdekte dat er wel degelijk mogelijkheden waren besloot ze om ervoor te gaan. Dat betekende wel dat ze een volledige lening moest afsluiten, maar dat hield haar niet tegen. “Het is voor mij een extra motivatie om alle vakken en tentamens in één keer te halen. Ik weet precies wat het kost en daardoor heb ik veel bewuster gekozen voor deze opleiding. Ik weet wat ik met de opleiding wil bereiken en dat ik verder wil binnen het vak van directiesecretaresse”, legt Lizzy uit. Om haar lening sneller af te betalen werkt ze naast haar studie één dag in de week in een restaurant. “Ik werk al sinds mijn vijftiende dus ik vind het niet erg om naast mijn studie te werken. Het is goed te combineren”, aldus Lizzy.

Maak een budgetplan

Naast de combinatie van werken en studeren heeft Lizzy nog een andere goede tip: maak een budgetplan. Wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor de kosten van je studie is het heel belangrijk om goed na te denken over de afbetaling. Lizzy legt uit hoe zij dat heeft aangepakt: “Ik heb per week een budgetplan gemaakt met als doel om telkens wat geld opzij te zetten. Op die manier kan ik na mijn studie een groot deel direct afbetalen. Daarnaast heb ik ook de bewuste keuze gemaakt om nog bij mijn ouders te wonen. Dat scheelt maandelijks natuurlijk enorm aan kosten omdat ik geen huur hoef te betalen.” Kijk dus op welk vlak je kosten kan besparen en zet maandelijks al een bedrag apart. Dat zorgt ervoor dat je na je opleiding al een groot deel van de lening kan afbetalen.

Stippel je studieroute uit

De ervaring van Lizzy is dat het financiële aspect geen reden hoeft te zijn om niet te kiezen voor particulier onderwijs. De voorwaarde is wel dat je goed weet hoe je studieroute eruit komt te zien en dat je alvast nadenkt over het afbetalen van je lening. Daarnaast is het slim om te kijken in hoeverre de studie je baankansen vergroot, en welke banen je interessant zou vinden. Dat helpt je namelijk om een beter beeld te krijgen van wat je met je studie wilt bereiken, zo ook voor Lizzy: “Hoewel een particuliere opleiding een grotere investering is dan regulier onderwijs, heb ik met een opleiding van Schoevers wel de garantie op een goede baan. Ik heb er daarom vertrouwen in dat de investering zich gaat terugbetalen met een baan die ik ook nog eens heel erg leuk vind.” Het verhaal van Lizzy laat zien dat particulier onderwijs voor iedereen een optie is, ook wanneer je bijvoorbeeld geen financiële ondersteuning van je ouders hebt.
 
Wil je net als Lizzy een particuliere opleiding volgen? Er zijn verschillende mogelijkheden voor het financieren van particulier onderwijs. Zo is er het studentenreisproduct, een aanvullende beurs, een studievoorschot (lening) en collegegeldkrediet. Hierdoor vinden steeds meer jongeren de weg naar opleidingsinstituten zoals Schoevers en Tio.