Hoe is het om te werken als medisch secretaresse?

Lijkt het jou wel wat om als secretaresse in de medische wereld te werken – bijvoorbeeld in een ziekenhuis of bij een huisarts? Karin van Peursen (59) begon haar carrière als medisch secretaresse. Momenteel werkt ze als coördinerend secretaresse voor de voorzitter van de Raad van Bestuur van Amsterdam UMC. Ze vertelt hoe ze hier terecht is gekomen en welke skills belangrijk zijn in dit vak.

Waarom medisch secretaresse zo’n populair beroep is

Medisch secretaresse is de droombaan van veel supportprofessionals. Niet alleen omdat de medische wereld een dynamische branche is waarin altijd wel wat gebeurt, maar vooral omdat je hierin echt wat voor anderen kunt betekenen. Als medisch secretaresse zorg je ervoor dat artsen en andere zorgverleners hun werk goed kunnen uitvoeren.

Karin: “In een ziekenhuis draait het om patiënten. Natuurlijk hebben we ook begrotingen en budgetten, maar de patiënten staan op 1. Als ik door het ziekenhuis loop ben ik trots op onze artsen. Het is gewoon een hele dynamische omgeving. En je hebt ook wel het gevoel dat je iets bijdraagt. Het is niet alleen maar geld verdienen, dat zou ik zelf echt heel saai vinden’.”

Hoe word je medisch secretaresse?

Zelf is Karin eigenlijk bij toeval medisch secretaresse geworden. Na de havo solliciteerde ze via een uitzendbureau op een baan op de afdeling cardiologie in een ziekenhuis. “Ze vroegen of ik medische kennis had. ‘Ja hoor’, zei ik.”

Dat was niet helemáál waar: “De eerste brieven die ik typte, waren echt verschrikkelijk,” vertelt Karin. “Het was zo erg dat de arts-assistenten beloofden om een borrel te organiseren als ik eindelijk een brief foutloos typte. Dus ik heb heel hard zitten zwoegen en al vrij snel had ik die borrel verdiend.”

Later volgde Karin alsnog een opleiding medisch secretaresse, naast een aantal andere opleidingen en cursussen. Veel werkgevers vragen meteen om een diploma medisch secretaresse, of in ieder geval om aantoonbare kennis van medische terminologie. Een opleiding zoals de Vakopleiding Medisch Secretaresse kan je hierbij helpen.

Wat moet je kunnen als medisch secretaresse?

Om je werk als medisch secretaresse goed te doen, heb je veel achtergrondkennis nodig. Zo is het belangrijk dat je medische termen (inclusief meervoudsvormen, voor- en achtervoegsels en uitgangen) begrijpt en dat je specifieke werkzaamheden kunt uitvoeren. Ook heb je kennis nodig over informatiesystemen, dossiervorming en regels omtrent medische brieven.

“Als je voor een medisch specialist werkt is het mooi meegenomen als je ook wat medische achtergrond hebt. Patiënten zien je vaak als verlengstuk van de specialist,” vertelt Karin. “Tevens is het handig als je op de hoogte bent van wat er in de politiek speelt. Wat zijn de beslissingen in het regeerakkoord met betrekking tot zorg?”
Welke skills zijn nog meer belangrijk als je secretaresse in een ziekenhuis bent? “Mensenkennis en discretie,” zegt Karin. “Want je hebt te maken met complexe zaken.”

Meer van Karin

Benieuwd wat Karin nog meer te vertellen heeft over haar werk en opleiding? Volg haar op Instagram, LinkedIn, Facebook en YouTube voor de Schoevers Talks-vlogs. Hierin ontdek je hoe haar dagen eruitzien, hoe het is om in een ziekenhuis te werken, en nog veel meer!

Zelf werken in een ziekenhuis

Zou jij ook graag als supportprofessional in de medische wereld willen werken? Volg dan een opleiding tot medisch secretaresse bij Schoevers. Heb jij nog geen opleiding of werkervaring als supportprofessional? Dan is de Vakopleiding Medisch Secretaresse geschikt voor jou. Hierin leer je alles over de medische branche, maar je leert ook het secretaressevak uitvoeren. Als je al eerder een supportprofessionalopleiding hebt gevolgd, dan kies je voor de opleiding Medisch Secretaresse. Hierin leer je alleen nog maar de specifieke kennis en vaardigheden die je nodig hebt om jouw werkzaamheden in de medische branche uit te voeren.