Hoe is het om te werken als medisch secretaresse?

Wat komt er allemaal kijken bij het werk van een medisch secretaresse? Welke vaardigheden heb je nodig, hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit, en wat maakt het vak zo bijzonder? In dit artikel lees je het persoonlijke verhaal van Karin van Peursen, coördinerend secretaresse bij Amsterdam UMC. Zij vertelt openhartig over haar start in het vak, de uitdagingen die ze onderweg tegenkwam en wat haar dagelijks motiveert in deze rol. Een eerlijk kijkje achter de schermen van een functie waarin je veel verantwoordelijkheid draagt en écht onmisbaar bent. 

Waarom deze keuze? 

De rol van medisch secretaresse trekt veel mensen aan. De medische wereld is altijd in beweging, en dat maakt het werk spannend. Maar wat het echt bijzonder maakt, is dat je iets kunt betekenen voor anderen. Je ondersteunt artsen en zorgverleners, zodat zij hun werk goed kunnen uitvoeren – en dat heeft direct invloed op de kwaliteit van zorg die patiënten ontvangen. Daarnaast ben je voor patiënten vaak een vertrouwd aanspreekpunt die hen geruststelt, begeleidt en helpt bij vragen of praktische zaken. Dat menselijke contact maakt het werk extra waardevol. 

Karin, nu coördinerend secretaresse bij Amsterdam UMC, zegt het zo: “In een ziekenhuis draait het om patiënten. Natuurlijk hebben we ook begrotingen en budgetten, maar de patiënten staan op één. Als ik door het ziekenhuis loop, ben ik trots op onze artsen. Het is gewoon een hele dynamische omgeving. En je hebt ook wel het gevoel dat je iets bijdraagt. Het is niet alleen maar geld verdienen, dat zou ik zelf echt heel saai vinden.” 

Hoe word je medisch secretaresse? 

Zelf is Karin eigenlijk bij toeval medisch secretaresse geworden. Na de havo solliciteerde ze via een uitzendbureau op een baan op de afdeling cardiologie in een ziekenhuis. “Ze vroegen of ik medische kennis had. ‘Ja hoor’, zei ik.” 
 
Dat was niet helemáál waar: “De eerste brieven die ik typte, waren echt verschrikkelijk,” vertelt Karin. “Het was zo erg dat de arts-assistenten beloofden om een borrel te organiseren als ik eindelijk een foutloze brief typte. Dus ik heb heel hard zitten zwoegen, en al vrij snel had ik die borrel verdiend.” 
 
Later volgde Karin alsnog een opleiding tot medisch secretaresse, naast een aantal andere opleidingen en cursussen. Veel werkgevers vragen meteen om een diploma medisch secretaresse, of in ieder geval om aantoonbare kennis van medische terminologie. Een opleiding zoals de Vakopleiding Medisch Secretaresse kan je hierbij helpen. 

Wat heb je nodig? 

Om een goede medisch secretaresse te zijn, heb je verschillende vaardigheden nodig. Denk aan kennis van: 

  • Medische terminologie: het is belangrijk om medische termen te begrijpen. Dit helpt je bij het communiceren met artsen en het begrijpen van documenten. 
  • Informatiesystemen: je moet handig zijn met de software die in de zorg gebruikt wordt. Dit is essentieel voor je dagelijkse taken. 
  • Dossiervorming: je moet weten hoe je patiëntendossiers correct en veilig beheert. Privacy is echt cruciaal.  
  • Medische correspondentie: het opstellen van medische brieven en rapporten vraagt om kennis van de juiste regels. 
  • Basiskennis van medische procedures: dit helpt je om beter te communiceren met artsen en patiënten. 

Karin voegt eraan toe: “Als je voor een specialist werkt, is het handig om wat medische achtergrond te hebben. Patiënten zien je vaak als een verlengstuk van de specialist. Tevens is het handig als je op de hoogte bent van wat er in de politiek speelt. Wat zijn de beslissingen in het regeerakkoord met betrekking tot zorg?” 

Wil jij je kennis en vaardigheden verder ontwikkelen op het gebied van medische administratie? Volg dan de Module Medische Administratie en ontdek alle ins en outs.  

Soft skills die ertoe doen 

Naast al deze technische vaardigheden zijn soft skills ministens zo belangrijk in het werk van een medisch secretaresse. Ze helpen je om succesvol te zijn: 

  • Mensenkennis: je hebt dagelijks contact met verschillende mensen: artsen, verpleegkundigen, patiënten en hun families. Het is belangrijk dat je snel aanvoelt wat iemand nodig heeft en daarop weet in te spelen. 
  • Sociale vaardigheden: goed kunnen samenwerken, luisteren en helder communiceren zijn essentieel. Je bent vaak de verbindende schakel tussen verschillende afdelingen én een aanspreekpunt voor patiënten. 
  • Discretie: je werkt met vertrouwelijke informatie. Discreet en zorgvuldig omgaan met medische gegevens is vanzelfsprekend, maar ook cruciaal voor een veilige werkomgeving. 
  • Empathie: in de zorg speelt emotie vaak een rol. Begripvol en meelevend reageren helpt je om goede relaties op te bouwen en vertrouwen te creëren. 
  • Stressbestendigheid: geen dag is hetzelfde. Je moet het hoofd koel kunnen houden als het druk is of wanneer zich onverwachte situaties voordoen. 
  • Flexibiliteit: planningen kunnen veranderen, prioriteiten kunnen verschuiven. Snel schakelen en toch overzicht houden, is een waardevolle eigenschap in deze functie. 

Benieuwd naar het verschil tussen hard en soft skills? Lees het in onze blog.  

Wat doet een medisch secretaresse? 

Je dag bestaat uit een mix van taken. Je plant afspraken, verwerkt medische correspondentie en beheert patiëntendossiers. Ook ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten en hun families. Je zorgt ervoor dat de communicatie tussen verschillende afdelingen soepel verloopt. Dit vraagt niet alleen om goede organisatorische vaardigheden, maar ook om begrip van medische processen. 

Karin zegt: “Je hebt te maken met allerlei zaken, en soms kunnen dingen heel complex zijn. Het is belangrijk dat je met vertrouwelijke informatie omgaat en dat je goed kunt prioriteren. 

De voldoening van het werk 

Als medisch secretaresse ben je een onmisbare schakel in de zorg. Je ondersteunt niet alleen artsen en collega’s, maar hebt ook invloed op hoe patiënten en hun families de zorg beleven. Een geruststellend woord of een helder antwoord maakt vaak meer verschil dan je denkt. Bovendien zijn er in de medische sector vaak mooie kansen. Je kunt je specialiseren in bepaalde gebieden of doorgroeien naar hogere administratieve of managementrollen. 

Wil jij jezelf ontwikkelen in dit vak? Bekijk onze medisch secretaresse-opleidingen en ontdek welke route bij jou past.  

Meer van Karin 

Benieuwd wat Karin nog meer te vertellen heeft over haar werk en opleiding? Volg haar op Instagram, LinkedIn, Facebook en YouTube voor de Schoevers Talks-vlogs. Hierin ontdek je hoe haar dagen eruitzien, hoe het is om in een ziekenhuis te werken, en nog veel meer! 

Klaar om jouw carrière als medisch secretaresse te starten 

Een carrière als medisch secretaresse biedt een mooie mix van uitdaging en voldoening. Je kunt echt een verschil maken in het leven van anderen. Dus, ben je klaar om de eerste stap te zetten in deze richting? Bekijk ons programma Medisch secretaresse.  

Heb je vragen of kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je studiekeuze? Neem contact op met onze opleidingsadviseurs via 035 – 7 506 140 of via onze website. Zij vertellen je graag meer en geven je advies op maat.