5 tips om meer leiderschap te tonen

Als supportprofessional heb je veel verantwoordelijkheid. Je regelt, organiseert en ontzorgt. Maar wil jij nog meer de leiding nemen en je stempel op je organisatie drukken? Met deze 5 tips pak jij binnen je huidige functie meer leiderschap als co-manager.

Kijk kritisch naar de bestaande processen

Wil jij graag meer de leiding nemen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Ga dan eerst voor jezelf op onderzoek: wat kun je voor je organisatie betekenen? Bekijk bijvoorbeeld de werkprocessen in je organisatie. Als supportprofessional weet je waarschijnlijk precies hoe die verlopen (en anders weet je wel hoe je dit kunt ontdekken). Zet deze processen eens op een rijtje. Kijk vervolgens: wat kan hier beter aan? Hoe kun je als organisatie efficiënter werken? Maak een plan en deel je ideeën met je organisatie.

Neem initiatief

Leiders lopen voorop. Neem daarom zelf initiatief, ook als je dat spannend vindt. Ga met je ideeën voor verbeteringen van processen of voor interessante nieuwe projecten naar je leidinggevende of het management dat je ondersteunt toe. Je zult zien dat je blij veraste reacties krijgt. En zelfs al vinden ze het uiteindelijk toch niet zo’n goed idee, dan heb je in ieder geval laten zien dat je serieus nadenkt over de organisatie. Dat wordt zeker gewaardeerd en zorgt ervoor dat mensen je hoe dan ook meer gaan zien als leider.

Pak je kansen

Als je erop gaat letten, merk je ineens hoeveel kansen er op een kantoor voorbijkomen. Misschien laat je leidinggevende vallen dat er behoefte is aan iemand die overzicht heeft over het klantenbestand. Of hoor je dat er een interessant project wordt gestart op je afdeling. Als een taak of project jou de kans geeft meer leiderschap op je te nemen, laat dan weten dat jij hier iets in wilt betekenen. Veel professionals zijn veel te druk bezig met hun eigen dingen om zulke kansen te zien, dus je hebt een grote kans dat je jouw collega’s heel blij maakt dat jij het wilt doen. En anders geldt weer: je hebt in ieder geval laten zien dat je open staat voor meer verantwoordelijkheid.

Laat je stem horen

Je hebt ongetwijfeld een mening over de dingen die je voorbij ziet komen. Heeft je manager een plan, maar zie jij een detail waardoor het plan nóg beter wordt? Of merk je dat ze een cruciaal detail is vergeten? Laat het weten – uiteraard wel op een vriendelijke manier en op het juiste moment (dus niet net nadat de deal gesloten is). Als je dat consequent doet, zul je bekendstaan als iemand met kennis van zaken die achter haar mening durft te staan. Voor je het weet, zullen je collega’s naar jou toekomen als er beslissingen worden gemaakt.

Máák tijd

Denk je nu: leuke tips, maar ik heb helemaal geen tijd voor dit soort dingen? Zet bewust iedere week wat tijd opzij om na te denken over initiatieven die je kunt nemen en het uitwerken hiervan. Zet het in je agenda en hou je eraan. Kijk hiervoor goed welke tijd voor jou werkt: misschien heb je op vrijdagmiddag altijd wat minder te doen en is dit het ideale moment, maar als jij op vrijdagmiddag altijd als een razende alle klusjes wegwerkt die doordeweeks zijn blijven liggen, dan is dinsdagochtend misschien een beter idee. Bezig zijn met doelen die écht belangrijk voor je zijn geeft je zo’n kick dat je de rest van de week fluitend door je werk heen gaat.

Contact met Schoevers

Wil je werken aan je leiderschapskwaliteiten? Bij Schoevers hebben we verschillende opleidingen en trainingen die je helpen om je leiderschap te claimen. Bijvoorbeeld:

Next Managementsupport: Persoonlijke Invloed en Effectiviteit
Training Persoonlijk Leiderschap
Trainingsprogramma Persoonlijk Leiderschap en Effectiviteit

 
Heb je nog vragen over onze opleidingen, of wil je persoonlijk advies? Bel ons dan op 035 - 7 506 140 of stel je vraag online. We helpen je graag verder!