Projectmanagementtools: een overzicht

In organisaties wordt steeds vaker projectmatig gewerkt. Als supportprofessional speel jij vaak een cruciale rol in dit proces, of het nu is als projectassistent of als projectleider. Je hebt ongetwijfeld ervaren dat projecten heel wat tijd kosten. Een gestroomlijnde aanpak is daarom essentieel! Welke tools staan er tot je beschikking om dit proces te ondersteunen? 

Een stapje terug 

Voordat je een keuze maakt, is het verstandig om een stapje terug te doen en objectief te kijken naar welke tools beschikbaar zijn en of deze daadwerkelijk waarde toevoegen aan jouw werkzaamheden. Het zou zonde zijn als je zo opgaat in het beheren van een project dat het uiteindelijk meer tijd en geld kost dan wanneer je je taken op je eigen vertrouwde manier uitvoert. 
 
Gelukkig zijn er tal van tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het efficiënt managen van projecten. Denk hierbij aan de uitgebreide functionaliteiten van Google Drive en Microsoft Office, zoals Excel en Outlook, die handige hulpmiddelen bieden. 

Welke tools kun je nog meer inzetten? 

Als projectassistent krijg je vaak te maken met verschillende taken, waaronder het bijhouden van de planning, communicatie en het maken van een projectplan. Maar welke tools maken nu eigenlijk echt het verschil? 

  • Projectmanagement: Tools zoals Trello, Basecamp, Jira en Slack zijn ideaal voor effectief teamwerk en het beheren van projecttaken. 
  • Planning: Wunderlist, Instagantt en Asana bieden handige functies voor het organiseren en plannen van taken binnen projecten. 
  • Documentatie: Voor het gestructureerd vastleggen van informatie zijn Evernote en Stormboard goede opties, ideaal voor het structureren van notities en het faciliteren van brainstormsessies. 
  • Communicatie: WeTransfer voor het delen van documenten en bestanden, Microsoft Teams en Embrace voor naadloze teamcommunicatie en samenwerking. 

Lees ook meer over het inzetten van AI-tools om jouw werk makkelijker en effectiever te maken. 

Niet alle tools zijn gratis en sommige tools zijn meer geschikt zijn voor specifieke projectgroottes of -behoeften. Probeer verschillende opties uit en kijk welke het beste aansluit bij jouw taken en verantwoordelijkheden. Zo haal je maximaal rendement uit je tools! 

Pak het professioneel aan 

Worden er in jouw organisatie regelmatig projecten uitgevoerd? Dan kan een opleiding of training op het gebied van projectmanagement een waardevolle investering zijn. Juist omdat projectmanagement binnen ons vakgebied een steeds belangrijkere rol speelt, komt dit onderwerp in onze volledige opleidingen standaard aan de orde. Merk je in jouw huidige functie dat projecten steeds belangrijker worden en wil je je verder ontwikkelen in projectmanagement? Ontdek hoe Schoevers je kan ondersteunen met onze diverse opleidingsmogelijkheden, variërend van de HBO Module Projectmanagement tot het HBO Programma Projectmanager

Persoonlijk advies 

Heb je nog vragen over onze opleidingen of trainingen, of wil je persoonlijk advies bij het maken je keuze? Bel onze opleidingsadviseurs op 035 – 7 506 140 of stel je vraag online. Wij helpen je graag verder!