Projectmanagementtools

In organisaties wordt steeds vaker projectmatig gewerkt. Bijvoorbeeld bij de implementatie van een nieuw softwarepakket. Of om een verhuizing in goede banen te leiden. Grote kans dat jij als managementondersteuner hierbij een belangrijke rol speelt. Bijvoorbeeld als projectassistent, maar misschien ook wel als projectleider. Grote kans ook dat je erachter bent gekomen dat projecten heel wat tijd kunnen kosten. Een kwestie van goed organiseren, dus! Welke tools staan hierbij tot je beschikking?
 

Keuzes maken

Voordat je een keuze gaat maken, is het verstandig eerst een stapje terug te doen, en objectief te kijken welke tools er allemaal zijn en of deze voor jou echt iets gaan opleveren. Zonde natuurlijk als je zo opgaat in het beheren van een project, dat het meer tijd en geld gaat kosten dan wanneer je je taken op je eigen vertrouwde manier uitvoert. Zo kunnen de uitgebreide functies van Google (zoals Drive en Keep) en Microsoft Office (met name in Excel en Outlook) hele handige hulpmiddelen zijn. En het delen van bestanden via de cloud (bijvoorbeeld Dropbox) kan ook al heel veel werk schelen.
 

Welke tools kun je nog meer inzetten?

Als managementondersteuner krijg je vaak te maken met projecttaken als: het bijhouden van de planning, notulen/afspraken vastleggen en communicatie. Welke tools maken hierbij voor jou het verschil?
  • Projectmanagement algemeen: Trello (projectmanagement), Basecamp (projectmanagement), Slack (teamwerken)
  • Planning: Wunderlist (taakbeheer), Instagantt en Asana (planning)
  • Documenteren: Evernote (structureren), Stormboard (brainstormen),
  • Communicatie: WeTransfer (documenten delen), WhatsApp (groepscommunicatie), FaceTime (videobellen), Embrace (teamcommunicatie)
 
Let op: niet alle tools zijn gratis en sommige tools zijn geschikter voor kleinere of juist grotere projecten. Probeer ze uit en kijk welke tools het beste aansluiten bij jouw taken en verantwoordelijkheden. Zo haal je maximaal rendement uit je tools!
 

Pak het professioneel aan

Wordt in jouw organisatie geregeld gewerkt in projecten? Dan is een opleiding of training op het gebied van projectmanagement een goede investering. In ons korte programma Projectmanagement ga je drie maanden aan de slag met de kern van projectmatig werken, de planning, het bewaken van de voortgang en de communicatie binnen het project. Goed voor je effectiviteit én je zelfvertrouwen in een nieuwe rol. Word je vaak gevraagd om ondersteuning te bieden bij projecten? Dan leer je in de opleiding Projectassistent hoe je een projectmanager optimaal kunt ondersteunen, zodat projecten succesvol verlopen. Heb je de ambitie om zelf projecten op te pakken en te ondersteunen bij complexe projecten? Kies dan voor de opleiding Next Supportmanagement en Projecten of HBO Projectmanagement.