Secretaresse van het Jaar Vivian Veldman stelt zich voor

Door Vivian Veldman-Erlemeyer
 
Die vrouw achter ‘Secretaresse van het Jaar 2021’, wie is dat eigenlijk? Behalve mijn naam weten jullie eigenlijk nog niets van mij, dus hier volgt een voorstelblog.

Dagelijks leven

Ik ben Vivian Veldman-Erlemeyer, 47 jaar, getrouwd met Brian en samen hebben we 2 dochters van 17 en 18 jaar. We wonen in Bilthoven met onze jongste dochter en onze Australische labradoodle Chica. Onze oudste dochter is het studentenleven aan het ontdekken in Utrecht, gelukkig niet zo heel ver bij ons vandaan.
 
In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig, loop ik regelmatig in het bos met de hond en ben ik vrijwilligster bij een dagbesteding voor mensen met dementie. Daar geef ik handmassages. Door corona heeft dit op een laag pitje gestaan, maar nu iedereen daar gevaccineerd is, hoop ik dat snel weer op te kunnen pakken.
 
Ik heb een haat-liefdeverhouding met het werkwoord sporten. Op dit moment sport ik niet maar het mooie weer nodigt uit om de hardloopschoenen af te stoffen en gewoon weer te starten. Alleen nog even moed verzamelen.

Carrière bij Sweco Nederland

Ik werk als executive assistent voor de CEO en CFO van Sweco Nederland. Bij Sweco, en haar voorgangster Grontmij, werk ik al een hele tijd, al ben ik af en toe even weggeweest. Verandering van spijs doet eten zegt men, maar ik werd er doodongelukkig van. Sweco is toch echt mijn bedrijf.
 
Ondertussen had ik Brian leren kennen, raakte ik zwanger, trouwden we en kregen we Quinty. Veertien maanden later volgde Chimène en tot aan haar eerste verjaardag ben ik thuis gebleven om te moederen. In 2005 ben ik weer begonnen met werken, voor 2 dagen en ‘gewoon’ in een afdeling.

Respect en vertrouwen

Sinds 2010 werk ik in mijn huidige rol, vanzelfsprekend niet voor 2 dagen, en heb hier al meerdere directiewissselingen meegemaakt. Dat is altijd weer even schakelen, maar daar groei je ook van. Met mijn huidige mannen kan ik lezen en schrijven. In onze samenwerking staat respect voor elkaar en vertrouwen centraal, afgetopt met een flinke dosis humor. Een dag niet gelachen is immers een dag niet geleefd. Overigens heb ik met alle vorige directieleden een goede band gehad en fijn samengewerkt.
 
Dat is ook essentieel in deze rol. Zo zag ik eens in de mailbox van de vorige CFO een verzoek van een projectcontroller aan onze afdeling crediteuren om € 50.000,- over te maken. De opdracht van de CFO had hij bijgevoegd. Toen ik de mail zag wist ik gelijk dat deze niet van de CFO kon zijn, het was niet zijn manier van schrijven. Die betaling kon ik gelukkig tegenhouden. Als je zo intensief met iemand samenwerkt, dan herken je zijn manier van schrijven uit duizenden.

Vak omarmd

In 1995 heb ik in Utrecht de opleiding directiesecretaresse gevolgd bij Schoevers. Heel eerlijk, het was niet mijn eerste keus. Na het overlijden van mijn vader vond mijn moeder dat ik weer naar school toe moest terwijl ik het prima vond in de schoenenwinkel waar ik werkte. Het feit dat de opleiding maar een jaar duurde gaf de doorslag, maar vanaf het moment dat ik het pand binnen liep aan de Kromme Nieuwegracht was ik verkocht.
 
Gaandeweg de opleiding, en zeker toen ik stage ging lopen heb ik het vak omarmd. Wat een vrijheid! Ik ben een creatief persoon en op sommige momenten komt dit goed van pas. Daarnaast houd ik erg van regel- en uitzoekwerk, laat Viv maar schuiven, dan komt het altijd goed!

What you see is what you get

Ik ben een open persoon, what you see is what you get. Dat maakt dat ik voor iedereen toegankelijk ben, tenminste, ik hóóp dat mensen weten dat ze me altijd kunnen benaderen en dat het feit dat ik voor de directie werk hen hierin niet belemmert.
 
In mijn rol kan ik ook een brug slaan tussen werkvloer en directie. Juist doordat ik zo toegankelijk ben delen ze dingen met mij die niet zo snel gedeeld worden met de directie. Vaak in vertrouwen ook. Als ik vind dat het ook door de directie gehoord moet worden breng ik het ter sprake bij Eugene, onze CEO. Overigens alleen als mijn collega dit goed vindt. Zonder een akkoord blijft het gesprek tussen ons twee.

De toekomst

Over 5 jaar gaat Eugene met pensioen. Onze afspraak is dat, zo lang we het met elkaar kunnen vinden, we samen blijven werken bij Sweco tot aan zijn pensioen. In die tijd gaat ook mijn eigen man met pensioen en hoewel ik dan nog relatief jong ben, klinkt het aanlokkelijk om minder te werken en meer tijd te hebben voor andere dingen. Ik ben daar zelf nog niet helemaal uit. Tot nu toe is het werk van assistente té leuk en té uitdagend om een stap terug te doen. Ik zet liever nog even een stapje erbij!

Ook een succesvolle co-manager worden?

Wil jij net als Vivian uitblinken in je vak? Bekijk dan onze nieuwe opleidingen en trainingen co-management. In deze opleidingen leer je alles wat je nodig hebt om mee te denken en te beslissen op strategisch niveau. Op deze manier krijg je de tools in handen om een goede sparringpartner te zijn. Geïnteresseerd? Bekijk het aanbod co-management.
 
En heb je nog vragen, of wil je persoonlijk advies? Bel onze opleidingsadviseurs op 035 – 7 506 140 of stel je vraag online. Zij helpen je graag verder!