Secretaresse van het Jaar 2021-finalistes: hoe was het om mee te doen?

Momenteel zoeken we drie ambassadeurs die ons mooie vakgebied een jaar lang willen vertegenwoordigen. Hoe is het om mee te doen aan zo’n zoektocht? Drie finalistes van de Secretaresse van het Jaar-verkiezing 2021 vertellen waarom zij meededen en wat zij willen meegeven aan andere supportprofessionals.

Jeanette Harmsen, Executive Assistant bij Ubbink Centrotherm Group

De nominatie

Ik ben voor de verkiezing genomineerd door een collega. Zelf zou ik me niet hebben opgegeven, maar toen ik dit hoorde, ging ik voor de winst! Het thema van de verkiezing was toen co-management. Dan moet je gaan nadenken: hoe ga ik daarmee om? Wat is voor mij belangrijk om te delen?
 
Ik weet nog dat ik op een vrijdagochtend de mail kreeg dat ik in de halve finale zat. Mijn man en ik werkten die dag allebei thuis. Ik sprong gillend op en rende naar boven: ‘Ik zit in de halve finale!’ Dat zijn van die momenten, die vergeet je niet snel. En dan sta je in de halve finale in het Corendonhotel, in de Sky Bar, met mijn medefinalisten… de jury komt boven, je hart zit in je keel. Ik had een kleine hiccup in mijn presentatie en dacht: dit wordt geen finaleplek. En dan hoor je dat je door bent… Zo blij!

Boodschap

Secretaresses zijn nog steeds onmisbaar. We zijn de oren en ogen van managers. We kunnen ze informeren over wat er speelt, geven advies… Voor mij betekende het thema co-management dat je jezelf profileert: dat je proactief moet zijn, naast je manager gaat staan en dingen oppakt voordat hij de kans heeft om erover te beginnen. Die stap erbij, dat vind ik een vitaal onderdeel van co-management.

Na de verkiezing

Door de verkiezing ben ik anders naar mijn functie gaan kijken. Het heeft er ook toe geleid dat ik twee projecten ben gaan trekken. Eén daarvan, de Onboarding Experience, mag ik nu, binnen Ubbink Centrotherm Group, internationaal uitrollen. De mix van zelf projecten mogen trekken en meer uitvoerend werk, zorgt ervoor dat ik alles met een grote glimlach blijf doen. Hiermee ontstaat een goede balans.
 
Ik heb nog steeds leuk contact met een aantal medefinalisten. We zagen wel echt effect van de verkiezing. Als mensen horen dat je in de finale staat, dan merk je dat ze met een andere blik naar je gaan kijken. Als je zover komt, geeft dat toch een grote boost voor je zelfvertrouwen.

Dana Venema, Executive Assistant Human Resources Global Support Office bij Ahold Delhaize

De nominatie

Ik ben eigenlijk helemaal geen competitiemens – ik help liever andere mensen te excelleren in wat zij doen. Ik vond het leuk dat ik genomineerd was, maar ik wilde het nog even afwachten. Toen er steeds meer nominaties kwamen, dacht ik: daar moet ik iets mee. Als andere mensen denken dat ik goed ben, dan ga ik daar staan.

Boodschap

Ons vak is zeker niet aan het verdwijnen. Zolang er mensen zijn die support nodig hebben, blijft het belangrijk. Alleen de invulling wordt anders. Het vak wordt alleen maar interessanter en leuker wanneer jij je blijft ontwikkelen. Het is belangrijk om zélf na te denken over welke richting je opgaat. Ze zeggen niet voor nieuws: love what you do. Als je doet waar je hart naar uitgaat, dan doe je dat met verve.

Na de verkiezing

Ik wil me graag hardmaken voor de zichtbaarheid van supporters. Mensen moeten weten dat je er bent. Zo kun je groeien richting businesspartnerschap. Dat is een reden waarom ik nu ook weer een opleiding volg bij Schoevers, het Masterprogramma Executive Support. Wat ik ook belangrijk vind om mee te geven is het belang van netwerken – online en offline. Ik ben zelf veel bezig met LinkedIn. Ook ben ik lid van de IMA, zodat ik ook aan de andere kant van de oceaan terecht kan bij vakgenoten.
 
Tijdens de verkiezing vertelde ik dat ik mezelf zie als flow-manager: dat in de dagelijkse gang van zaken een goede flow zit en de agenda van de manager daarop aansluit. Wat ik heel leuk vind: de hogeschool waar ik in de werkveldcommissie zit, heeft dit begrip na mijn presentatie overgenomen! 

Yvette Nijenhuis, Topsupporter bij Public Support

De nominatie

Op het moment dat ik werd genomineerd, werkte ik in een kleine organisatie. Drie verschillende collega’s hadden me genomineerd. Ik vond het een hele eer om mee te mogen doen, zodat ik het vakgebied meer naar buiten kon brengen. Als secretaresse kun je heel veel betekenen, maar normaal werk je meestal op de achtergrond.

En dan is het best spannend om jezelf zo op de voorgrond te zetten en je visie uit te dragen, maar uiteindelijk kom je in een bepaalde flow terecht. Voor veel secretaresses en zeker ook voor mij, is dit buiten je comfortzone, maar uiteindelijk is het zo leuk, leerzaam en nuttig geweest. Dit had ik echt niet willen missen. Je komt jezelf tegen, je ziet waar je goed in bent en waar je (als persoon) nog in kunt groeien. Daarnaast vergroot je je netwerk. Ik vond de begeleiding vanuit Schoevers tijdens de verkiezing heel fijn, ik voelde me echt gesteund en gemotiveerd.

Boodschap

Ik vind het belangrijk om te laten zien dat je als secretaresse zoveel kunt betekenen voor een bestuurder of directeur, zeker als je je verder ontwikkelt. Je kunt bijvoorbeeld een meer adviserende rol gaan spelen. Dit zorgt ook voor meer werkplezier. Juist omdat die ontwikkeling zo goed mogelijk is, is het secretaressevak het leukste vak wat er is.

Na de verkiezing

Inmiddels heb ik een nieuwe baan: ik werk momenteel als interim-bestuurssecretaresse via Public Support bij Waterschap Vallei en Veluwe. Ik kom dus op verschillende plaatsen en werk in verschillende organisaties.

Wat ik verder wil meegeven: je hoeft niet per se bij een grote organisatie te werken om aan deze verkiezing mee te doen. Je kunt ook uitblinken in een kleine organisatie of in de publieke sector. Ook deze organisaties zijn heel dynamisch: kijk maar eens naar de zorg, hoe secretaresses nu inspelen op de veranderingen daar. Dus ik wil zeker oproepen: doe mee! Het levert je niet alleen een nieuw netwerk op, maar ook persoonlijke groei.

Nomineer nu

In 2022 zoeken we niet één, niet twee, maar drie ambassadeurs uit het vakgebied. Ontdek op deze pagina wie we zoeken en geef jezelf op – of draag je collega, teamlid of vriend(in) aan!