Fractievoorzitter Henri Bontenbal (CDA): “Ik kan twee keer zoveel doen met goede ondersteuning”

Als Kamerlid ben je volledig afhankelijk van je team. Dat weet Henri Bontenbal als geen ander. Als fractievoorzitter ervaart hij dagelijks het belang van een goed functionerend team rondom hem. "Een Kamerlid kan gewoon niet zonder een goed functionerend ondersteunend team. Mijn persoonlijk medewerker (PM’er) Iris speelt daarin een onmisbare rol.” 

Een volwaardige sparringpartner 

Bontenbal vertelt dat de functie van zijn PM’er meer omvat dan alleen agendabeheer en andere ondersteunende zaken. Iris vervult voor hem een volwaardige rol als sparringpartner. “Ze zorgt dat ik mijn dag effectief doorkom. Iris bewaakt mijn agenda, haalt afspraken uit mijn agenda als dat nodig is, en denkt mee over wat op inhoudelijk gebied de prioriteit heeft. Ook weet ze mij op de juiste manier tegen te spreken wanneer dat nodig is.” Dat is een belangrijke ontwikkeling ten opzichte van het traditionele beeld van de secretaresse. "Ik zie hier een nieuwe generatie medewerkers die echt volwaardig deel uitmaken van het team. Ze zijn onmisbaar om effectief te zijn als Kamerlid." 

Vertrouwen is hierin het fundament, vertelt Bontenbal. "Je moet de tijd nemen om in iemand te investeren. Dat is niet altijd makkelijk in deze hectische omgeving, maar het betaalt zich dubbel en dwars uit." 

"Mijn ondersteuner moet mij durven tegenspreken” 

Zo heeft Bontenbal met Iris en zijn persvoorlichter een vaste 'driehoek' gevormd, die wekelijks overleg voert. "Daarin bespreken we niet alleen de agenda, maar ook hoe we ervoor staan, of ik nog wel genoeg tijd heb om na te denken, of ik niet te veel hooi op mijn vork neem." Het team denkt actief mee en durft ook nee aan hem te verkopen. "Dat is echt nodig, want in deze omgeving is het risico groot dat je in een zeepbel terechtkomt als niemand je meer durft tegen te spreken." 

Bontenbal is zelf slecht in nee zeggen, dus heeft hij met zijn team een strakke werkwijze ontwikkeld. “Ik beantwoord zelf alle persoonlijke mails van mensen die vragen hebben, maar uitnodigingen sleep ik naar een apart mapje en daar kijk ik verder niet naar. Iris trekt dat mapje elke week leeg. Bij elke agendabespreking ligt dat mapje hier op tafel. Daar zitten alle uitnodigingen in die we de afgelopen week hebben binnengekregen. Iris en de persvoorlichter voorzien elke uitnodiging van tevoren alvast van een advies. Vervolgens kijken we samen waar de prioriteiten liggen en waar ruimte voor is.” 

Twee keer zoveel werk 

Die werkwijze heeft Bontenbal enorm geholpen om effectief te kunnen werken. "Mijn PM'er zorgt dat ik me kan richten op de inhoud en niet hoef te worstelen met praktische zaken. Dat maakt een wereld van verschil. Ik kan twee keer zoveel werk doen als ik goede ondersteuning heb. Niet per se wat betreft tijd, maar wel wat betreft de mentale ruimte in mijn hoofd." 

Bontenbal ziet de rol van de PM'er ook breder dan alleen het praktische vlak. "Ze moeten ook sociaal vaardig zijn, want in deze omgeving kan de druk hoog oplopen. Dan is het fijn als iemand rust uitstraalt en je kan tegenhouden als je over je grenzen dreigt te gaan." 

Extra onmisbaar tijdens de verkiezingen 

Bontenbal is ervan overtuigd dat dit soort ondersteuning cruciaal is voor alle Kamerleden om als Tweede Kamer effectief te kunnen zijn. "Ik denk dat iedereen die hier werkt onder hoge druk, weet wat het belang is van een goed team. Het kan per persoon verschillen hoe zo’n team eruitziet, maar een team met volwaardige sparringpartners die je goed ondersteunen is voor iedereen onmisbaar." 

Goede ondersteuning is extra belangrijk in de hectische periodes, zoals verkiezingscampagnes. "Dan leef ik van afspraak naar afspraak en moet ik kunnen vertrouwen dat mijn agenda klopt en ik op de juiste plek ben. Als ik dan 's avonds een appje krijg met de details voor de volgende ochtend, dan weet ik dat alles goed geregeld is." 

Bontenbal hoopt dan ook dat meer Kamerleden investeren in hun ondersteuningsteam. "Het is een volwaardig onderdeel van je functioneren als Kamerlid, niet iets ondergeschikts. Supportprofessionals zijn cruciale steunpilaren waar je als Kamerlid volledig op moet kunnen bouwen." 

Onmisbare steunpilaar worden? Word er één van Schoevers! 

Wil jij net als Iris een onmisbare steunpilaar zijn voor Kamerleden, managers, directeuren of je collega’s? Met een opleiding van Schoevers zorg jij ervoor dat je van grote meerwaarde bent binnen jouw organisatie. Bekijk het opleidingsaanbod en haal meer uit jouw carrière als supportprofessional. Haal bijvoorbeeld jouw Schoevers HBO-getuigschrift met de HBO Bachelor Executive Officemanagement of de HBO Associate degree Officemanagement (2 jaar), hét bewijs dat je als ondersteuner kunt presteren op hoog niveau.