Wat houdt de rol van projectmanager in?

Van het organiseren van een groot zakelijk evenement tot het coördineren van een verhuizing, steeds meer organisaties werken projectmatig. Daarbij speel je als supportprofessional een onmisbare rol. In deze blog lees je alles wat je moet weten om de rol van projectmanager goed uit te kunnen oefenen. 

Verantwoordelijkheden van een projectmanager 

Projecten zijn taken die te complex zijn voor één persoon. Ze worden daarom uitgevoerd in een team. De leden van zo'n projectteam worden meestal gekozen op basis van hun kennis, ervaring en beschikbaarheid. De leiding van zo'n team ligt bij de projectmanager, die verantwoordelijk is voor een aantal cruciale factoren: 

 • Projectplan: hierin staat het doel van het project en de randvoorwaarden waaraan het moet voldoen, zoals de deadline en het budget. 
 • Ontwerp en start van het project: de projectmanager brengt de verschillende activiteiten in kaart, organiseert een kick-offbijeenkomst en zorgt dat taken en verantwoordelijkheden worden verdeeld. 
 • Voortgang: tijdens de uitvoering van het project houdt de projectmanager in de gaten of de activiteiten passen binnen de planning en het budget, of mensen nog gemotiveerd zijn en natuurlijk of het uiteindelijke doel wordt bereikt.

Competenties van de projectmanager 

Je hebt als projectmanager dus veel verantwoordelijkheid. Wat moet je allemaal weten en kunnen om zo'n belangrijke rol professioneel te vervullen? 

 • Timemanagement en stressmanagement. De deadline speelt bij een project vaak een doorslaggevende rol. Je moet dan ook goed kunnen plannen en in de gaten houden of de mijlpalen uit het projectplan worden gehaald. Daarmee voorkom je een hoop stress, zowel voor jezelf als je teamgenoten. Ook moet je regelmatig checken of mensen zich aan afspraken houden en of externe informatie of middelen op tijd worden aangeleverd. 
 • Inhoudelijke kennis. De ene keer gaat het om een onderwerp waar je heel veel vanaf weet, de andere keer is het niet jouw vakgebied. Toch komen mensen met al hun vragen bij jou. Het is dan ook belangrijk dat je je goed inleest op het onderwerp en al van tevoren uitzoekt bij wie je terecht kunt voor meer informatie. Let er wel op dat je niet in de verleiding komt om je te veel met de inhoud te bemoeien; dat is de taak van de projectleden. Jouw hoofdtaak is ervoor te zorgen dat het project soepel verloopt. 
 • Managementskills. Je krijgt tijdelijk de leiding over een groep mensen; je gaat ze voor de duur van het project letterlijk managen. Je moet dus net als iedere andere manager mensen aansturen, motiveren en ondersteunen. Maar je moet ook taken kunnen delegeren, problemen oplossen en besluiten durven nemen, zeker als de deadline in de knel komt. 

Is de rol van projectmanager iets voor jou? 

Natuurlijk heb je een stevige achtergrond in jouw vakgebied en heb je aanzienlijke professionele ervaring opgedaan. Je bent gedreven en bereid om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Je kenmerkt jezelf als: 

 • Doelgericht: Je stelt duidelijke doelen waarbij je obstakels overwint om succes te behalen. 
 • Communicatief vaardig: Je kunt effectief communiceren met verschillende belanghebbenden, zowel mondeling als schriftelijk, om informatie duidelijk over te brengen en relaties op te bouwen. 
 • Stressbestendig: Je kunt kalm blijven en effectief blijven presteren onder drukke omstandigheden en bij strakke deadlines. 
 • Flexibel: Je past je gemakkelijk aan veranderende omstandigheden aan en kunt snel schakelen tussen verschillende taken en prioriteiten. 
 • Probleemoplossend vermogen: Je kunt creatief en analytisch denken om uitdagingen op te lossen en oplossingen te vinden voor complexe problemen. 
 • Teamspeler: Je werkt goed samen in een teamomgeving, draagt bij aan een positieve sfeer en ondersteunt anderen om gezamenlijke doelen te bereiken. 

Groei verder in projectmanagement 

Juist omdat projectmanagement binnen ons vakgebied een steeds belangrijkere rol speelt, komt dit onderwerp in onze volledige opleidingen standaard aan de orde. Merk je in jouw huidige functie dat projecten steeds belangrijker worden en wil je je verder ontwikkelen in projectmanagement? Ontdek hoe Schoevers je kan ondersteunen met onze diverse opleidingsmogelijkheden, variërend van de HBO Module Projectmanagement tot het HBO Programma Projectmanager

Persoonlijk advies 

Heb je nog vragen over onze opleidingen of trainingen, of wil je persoonlijk advies bij het maken je keuze? Bel onze opleidingsadviseurs op 035 – 7 506 140 of stel je vraag online. Wij helpen je graag verder!