Waarom samenwerken met vakgenoten zo belangrijk is

Contact met collega-supportprofessionals: voor Secretaresse van het Jaar Vivian Veldman is het onmisbaar. In haar blog legt ze uit waarom. “Hoe fijn is het wanneer je even ruggenspraak kan houden met een collega?”

Door Vivian Veldman-Erlemeyer

Kennis delen

Wanneer je al langere tijd bij hetzelfde bedrijf werkt, zoals ik bij Sweco, dan ken je aardig wat collega’s en weet je naar wie je toe moet bij bepaalde vragen. Andersom weten collega’s mij ook te vinden bij vragen. Toch heeft het lang geduurd voordat ik het voordeel begon in te zien van een goed netwerk. Ik kan het toch immers ook prima alleen uitvogelen?
 
Misschien is dat ook inderdaad zo en kun je zelf de dingen heel goed zelfstandig afhandelen. Maar hoe fijn is het wanneer je even ruggenspraak kan houden met een collega? Waarom het wiel opnieuw uitvinden als het al uitgevonden is? Dat scheelt immers tijd, tijd die je dan weer aan iets anders kunt besteden. Want laten we wel wezen, als executive assistant ligt er soms zoveel op je bureau dat elke vorm van tijdwinst een cadeautje is.

Met en van elkaar leren

Niet alleen zijn collega’s fijn voor ruggenspraak, je kan ook van elkaar leren. Ik leer van mijn collega-secretaresses in Nederland maar ook van mijn collega’s in het buitenland. Een keer per jaar komen de executive assistants van de Sweco-landen bij elkaar – helaas afgelopen jaar online vanwege corona.
 
Deze twee dagen staan niet alleen in het teken van tijd investeren in elkaar en een project bezoeken (zoals het nationaal ziekenhuis (Rigshospitalet) toen we in Denemarken waren), maar vooral ook in het leren van en met elkaar. Bijvoorbeeld aan de hand van een casus die we met elkaar doornemen. Soms wordt er ook iemand uitgenodigd die ons tips en tricks meegeeft om een nóg betere versie van onszelf te worden, zodat we nog waardevoller zijn voor onze leidinggevenden.

Elkaar inspireren

Maar ook buiten je organisatie kun je contact zoeken met vakgenoten. Begin dit jaar ben ik lid geworden van de International Management Assistants Network. Lid worden van dit netwerk stond al even op mijn wishlist, maar toch zette ik de stap maar niet. Ergens dacht ik, wie zit er nu op mij te wachten? Over jezelf klein maken gesproken!
 
De nominatie voor SvhJ 2021 en mijn contact met Dana Venema (medefinaliste en ook lid van IMA) waren die bekende laatste duwtjes in mijn rug die ik nodig had. En dat heeft geleid tot een bijzondere kans: eind september mag ik tijdens een live sessie ‘Meet your peers’ van IMA Nederland mijn verhaal delen. Ik hoop dat ik hen dan net zo kan inspireren zoals ik geïnspireerd word van andere supportprofessionals.
 
Wil jij net als Vivian succesvol worden als Executive Assistant? Volg een opleiding bij Schoevers! Bekijk het aanbod en schrijf je in. Heb je nog vragen, of wil je persoonlijk advies? Bel onze opleidingsadviseurs op 035 – 7 506 140 of stel je vraag online. Zij helpen je graag verder.