“Ik had het idee dat ik alles kon zeggen of vragen”

Chantal Herters van RIVM organiseerde een leer-werktraject voor alle 60 managementondersteuners van de organisatie. Hierbij heeft Schoevers meegedacht en een module verzorgd. Chantal vertelt over het traject en hoe de samenwerking met Schoevers beviel.

Over de grenzen van de afdeling heen kijken

“Bij het RIVM hou ik me heel breed bezig met HR-projecten,” vertelt Chantal. “De laatste jaren heb ik me vooral gericht op het ontwerpen en coördineren van ontwikkeltrajecten.” Dit leer-werktraject voor managementondersteuners is er een van.
 
“De wereld verandert, en het werk van managementondersteuners ook,” legt ze uit. “We willen hen hierin meenemen en een boost geven. Binnen het RIVM zitten we veel op samen leren en van elkaar leren. In dit traject werkten managementondersteuners door de grenzen van hun afdeling heen met elkaar samen.”

Medewerkers in hun kracht zetten

Het traject bestond uit verschillende modules, vertelt Chantal. “De managementondersteuners gingen op verschillende manieren met hun ontwikkeling aan de slag. Door middel van een module waardoor men meer inzicht in de persoonlijke communicatiestijl kreeg, door een module Storytelling en door samen te werken aan groepsopdrachten.”
 
In het traject zat ook de module Persoonlijk Leiderschap van Schoevers. “We kozen voor Schoevers omdat Schoevers al een soortgelijke opleiding had ontwikkeld voor een andere overheidsorganisatie. En Schoevers is natuurlijk een autoriteit op het gebied van opleidingen voor managementondersteuners. Persoonlijk Leiderschap kozen we omdat het in deze functie heel belangrijk is om sterk in je schoenen te staan. Waar kun je invloed op uitoefenen, waarop niet? We wilden onze medewerkers in hun kracht zetten.”

Module op maat

De module Persoonlijk Leiderschap werd verder op maat gemaakt voor het RIVM. “Hier heeft Dianne [van de Rijt van Schoevers Incompany] ons echt bij geholpen. We hadden eerder al een voortraject gedaan waarbij Dianne meedacht en advies gaf over thema’s. De module Persoonlijk Leiderschap bestond dus al, maar ze heeft ervoor gezorgd dat die in ons traject inpasbaar werd,” vertelt Chantal.
 
“Ook bij de rest van het traject heeft ze geholpen. Zo wilden we een spetterende kick-off organiseren om mensen te enthousiasmeren en om duidelijk te maken waarom we dit doen. Dianne heeft toen goed meegedacht. Via haar zijn we ook in contact gebracht met de toenmalige Secretaresse van het Jaar, Jolanda Maasakkers, die bij de kick-off aanwezig was. Dat vonden mensen echt heel leuk.”
 
Door het leer-werktraject met alle managementondersteuners van de organisatie te doen, leerden ze elkaar onderling beter kennen. Chantal: “Het laatste deel van het traject werkten de managementondersteuners samen aan een groepsopdracht. Het leuke was dat mensen die elkaar niet kenden nu konden samenwerken. Ze konden van elkaar konden zien hoe ze zaken aanpakten.”

Meedenken

Het RIVM had meerdere doelen met dit traject. “Een van de doelen die we bereikt hebben, is dat medewerkers bewuster bezig zijn met hun ontwikkeling en hun waarde voor de organisatie. Daarnaast hebben ze hun netwerk binnen het RIVM vergroot: het zijn nu minder eilandjes, ze weten elkaar te vinden en delen vaker kennis.”
 
Over de samenwerking met Schoevers is Chantal heel tevreden. “Wat ik als heel prettig heb ervaren, is het meedenken vanuit Schoevers. Niet alleen de opleiding zelf aanbieden, maar heel actief meedenken over onze vragen. Dat vind ik heel mooi. Verder was het contact echt heel goed, snel en straight. Ik had echt het idee dat ik alles kon zeggen of vragen – en dat dit andersom ook mogelijk was.”

Wil je ook een traject inzetten via Schoevers Incompany voor je medewerkers? We denken graag met je mee en geven advies op maat. Neem contact op via Incompany of bel 035 - 7 506 140.