Hoe is het om Secretaresse van het Jaar te worden? Sandra Kiela vertelt!

We zijn op zoek naar de Secretaresse van het Jaar 2020! Benieuwd hoe een oud-winnares deze verkiezing heeft ervaren? Personal Assistent/Office Manager Sandra Kiela werd in 2002 Secretaresse van het Jaar. De oud-Schoeversstudente (van 1991 tot 1993 studeerde ze voor managementassistente en receptioniste) vertelt.

Wat is je het meest bijgebleven van de verkiezing?

Sandra: “Er is mij heel veel bijgebleven van de verkiezing. Ik vond het ontzettend leuk! Het moment dat de brief voor mij lag waarin was aangegeven dat ik door mijn managers was genomineerd voor deze verkiezing, staat mij nog bij als de dag van gisteren. Ook het ontmoeten van de andere deelnemers en de jury kan ik mij nog goed herinneren. De sfeer rond deze verkiezing was erg positief. Uiteraard kijk ik met ontzettend veel plezier terug op de dag van de verkiezing.”

Wat heeft het winnen van de titel je gebracht?

“Het winnen van de titel heeft mij gebracht dat ik de kans kreeg mijzelf te ontwikkelen op een andere manier dan mogelijk in mijn eigen functie. Het presenteren bij diverse organisaties en bijeenkomsten heb ik als zeer positief ervaren. Je leert in zo’n jaar veel. En niet te vergeten, het bracht mij een mooie trip naar Milwaukee en New York!
 
Op lange termijn bracht de titel me dat ik met nog meer vertrouwen in mijzelf mijn functie uitoefen. Dat straal je dan ook uit. Ik heb geleerd dat het je veel kan brengen als je de stap waagt dingen aan te pakken die eigenlijk buiten je comfortzone liggen. Je ziet daardoor wat je nog meer in je mars hebt. Het maakt je wereld groter.”

Heb je een tip voor de genomineerden van dit jaar?

“Geniet van deze bijzondere ervaring!” 

Wat is jouw visie op de veranderende rol van de supportprofessional richting Co-manager?

“Terugkijkend naar het verleden was een duidelijke scheidslijn aanwezig tussen de manager en de ondersteuner. Deze lijn is in de loop der jaren sterk verminderd. De manier van samenwerken is gewijzigd, waarbij de ondersteuner steeds meer een proactieve houding heeft aangenomen. De pro-activiteit is vervolgens een vereiste geworden in het uitoefenen van de functie. Tegelijkertijd zijn steeds meer inhoudelijke taken overgenomen door de directiesecretaresse of PA en is de beslissingsbevoegdheid ook vergroot.

In de huidige situatie werk je veel meer samen als team. Waar je in het verleden enkel werd gevraagd het verslag te maken van een vergadering, denk je nu mee in de uitdagingen van het bedrijf en heb je een grote inbreng in management vergaderingen, organisatie enzovoort. Hoeveel leuker maakt dat de functie!

Mijn motto tijdens de verkiezing in 2002 was Behind your boss, but always one step ahead of him, en dat geldt nog steeds. Je blijft ook nu ‘achter’ je manager staan, maar de bijdrage die je aan het bedrijf levert, is zoveel groter geworden.”

Secretaresse van het Jaar 2020

Wil je meer weten over de Secretaresse van het Jaar-verkiezing? Of wil je iemand nomineren of je gratis aanmelden voor het event op 14 april? Lees meer over de verkiezing van 2020 op onze website!