Dit zijn de ambassadeurs van het vakgebied

Dit jaar gingen we niet op zoek naar één Secretaresse van het Jaar: nee, we verkozen maar liefst vier ambassadeurs van het vakgebied! Zij zullen ons mooie vak een jaar lang vertegenwoordigen. Benieuwd wie dit zijn? Op deze pagina stellen we ze aan je voor.

Deniz Turactemur – Senior Executive Assistant

Deniz werkt al 27 jaar in de auditpraktijk. Dat is al best lang, zegt ze zelf, maar zo voelt het niet: door de continue veranderingen in de organisatie, de nieuwe kansen die hierdoor ontstaan én door de veranderende rol van de Executive Assistant, blijft het werk uitdagend.

De afgelopen jaren waren niet makkelijk, stelt Deniz, maar door creativiteit en slim gebruikmaken van de nieuwe (online) vormen van verbinden is het supportprofessionals toch gelukt om de verbindende factor te spelen. En dat blijven ze doen.

Als ambassadeur van het vak wil Deniz de mooie kanten van het vak laten zien: hoeveel variatie en verantwoordelijkheid je hebt. Dat je echt samenwerkt, in plaats van dat je voor iemand werkt.

Deniz: “Wat ik zo leuk vind aan dit vak? De diversiteit! Geen dag is hetzelfde en het blijft gewoon boeiend. Ik hoop dat ik met het ambassadeursschap veel mensen – jong of oud, man of vrouw – enthousiast kan maken over ons beroep.

Meer van Deniz? Bekijk deze video:

 

Natalka Kuliga – Secretaresse van de burgemeester van Tilburg

Inmiddels werkt Natalka al 7 jaar voor de Gemeente Tilburg. Sinds juli 2020 werkt ze als secretaresse voor burgemeester Weterings. Inderdaad: ze begon deze baan dus midden in de coronacrisis.

Natalka is er trots op dat ze in de crisistijd de burgemeester heeft mogen ondersteunen en de verbindende schakel was tussen de interne en externe crisisorganisatie. Volgens de burgemeester – die vol enthousiasme over haar spreekt – wist ze telkens verbindingen te leggen en ervoor te zorgen dat zijn agenda ondanks alle wijzigingen werkbaar was. En dat alles altijd met een lach én zin in de volgende dag.

Natalka: “Wat het vak zo leuk maakt, is de diversiteit, en dan met name door de verschillende petten die mijn burgemeester opheeft. Je moet veel verschillende afwegingen maken op basis van de agenda en de vragen die je krijgt. Met mijn ambassadeurschap wil ik voornamelijk de jongere meiden en jongens aanspreken: ga eens even neuzen binnen een gemeentelijke organisatie. Het is niet grijs of saai. Het is juist ontzettend divers. Je staat zo dicht bij de inwoners, dat maakt het bijzonder.”

Meer van Natalka? Bekijk de video:

 

Menno Spiekermann - Management Assistant bij de gemeente Utrecht

Menno werkt al 25 jaar als ondersteuner, voornamelijk bij overheidsinstanties. Daarna is hij een van de oprichters van The Male Assistants.

Naar eigen zeggen is Menno de hele dag aan het verbinden – of het nou tussen hemzelf en een andere secretaresse is, of om een afspraak te maken tussen een burger die wil praten met een ambtenaar. Verbinden is de kern van zijn werk.

Menno wil zich als ambassadeur van het vak graag hard maken voor de mannen binnen dit vakgebied. Dat is er veel te weinig, stelt hij. Hij wil laten zien dat je dit werk als man net zo goed kunt uitvoeren als vrouwen dat doen.

Menno: “Service zit bij mij in het DNA. Wat ik zo belangrijk vind aan het vak, is het van A tot Z ontzorgen van zeer drukke bestuurders en directeuren. Ik zou graag meer promotie maken voor mannen in het vakgebied: dat zijn er nu gewoon veel te weinig. Als ik dat kan bereiken, ben ik blij. Mannen kunnen dit net zo goed als vrouwen. Het gaat om je kwaliteiten, niet of je een man of vrouw bent.”

Meer van Menno? Bekijk deze video:

 

Shirley Jahn – Management Assistant bij de politie-eenheid Noord-Holland

Shirley werkt al 17 jaar bij de politie. Haar collega’s zijn zonder uitzondering vol lof over haar. “Ze heeft oog en oor voor de mens achter de collega en tegelijkertijd is ze superscherp op de inhoud en de kwaliteit van haar vak,” stelt eentje.

Volgens Shirley ligt de kunst van het verbinden, net als bij samenwerken, bij dat je het niet alleen doet. Uitgaan van het goede in de mens is volgens haar dan ook onmisbaar bij een goede verbinder.

Shirley: “Wat dit werk voor mij zo leuk maakt, is dat je er eigenlijk heel veel aspecten in kwijt kunt: creativiteit, enthousiasme, productiviteit, je bent een vraagbaak van iedereen, je weet overal wat vanaf… het is gewoon een hele fijne positie binnen een bedrijf. Je kunt je eigen werkomgeving creëren door dingen die je leuk vind naar je toe te trekken. Je kunt ervan maken wat je zelf wilt.”

Meer van Shirley? Bekijk deze video:

 

Meer van deze ambassadeurs?

Vanaf nu zijn deze vier een jaar lang dé ambassadeurs van het vakgebied. Dat betekent dat zij regelmatig hun visie op het vak zullen delen. Hou dus vooral  onze website, Instagram, LinkedIn, Facebook en YouTube in de gaten!