5 tips om je manager over te halen

Je wilt graag een opleiding volgen. Omdat je nog beter wilt worden in je werk. Omdat je wilt doorgroeien binnen je vakgebied of organisatie. Of misschien wel omdat je altijd al een Schoevers-diploma wil hebben. Maar hoe pak je het gesprek aan om je manager of HR-afdeling te overtuigen van het belang van de opleiding? Lees hieronder 5 tips.

1. Kies het moment goed

Het klinkt logisch: benader je manager niet bij de koffieautomaat, maar kies je moment zorgvuldig. Wacht tot je een functioneringsgesprek of een POP-gesprek hebt. Dat is een uitstekend moment om te vertellen dat je je verder wil ontwikkelen en graag een opleiding zou willen volgen. Is het functioneringsgesprek of POP-gesprek nog erg ver weg? Dan kun je ook zelf een afspraak maken om jouw wensen en ambities te bespreken.

2. Bereid je goed voor

Heb je een moment gekozen waarop je de opleiding kunt bespreken met je manager? Bereid dit gesprek dan goed voor. Laat je niet overvallen door vragen, maar bedenk goede argumenten waarom je de opleiding zou moeten volgen.

3. Bedenk wat de manager eraan heeft

Als je manager akkoord gaat en de opleiding (deels) betaalt, wil hij daar uiteraard ook iets voor terugzien. Wat heeft het bedrijf eraan dat jij een opleiding gaat volgen? Kun je bijvoorbeeld daarna nog beter je werk doen? Ben je gemotiveerder? Kun je andere werkzaamheden erbij gaan doen? En kun je de kennis delen met collega’s? Maak van tevoren een lijstje met argumenten van wat deze opleiding het bedrijf oplevert.

4. Denk na over mogelijke bezwaren

Bedenk welk mogelijk risico het bedrijf loopt door jou een opleiding te laten volgen. Is de bezetting op de afdeling daardoor tijdelijk minder? Kost de opleiding veel geld? Je kunt voorstellen de opleiding (gedeeltelijk) in eigen tijd te volgen of een deel van de kosten op je te nemen. Vaak zijn managers bang dat een medewerker na het behalen van een diploma op zoek gaat naar een andere baan. Geef daarom ook tijdens het gesprek aan dat het volgen van een opleiding jou juist enthousiaster maakt en zorgt voor meer plezier in je werk.

5. Benadruk de financiële voordelen

Vraag een kostenoverzicht aan van de opleiding en overhandig dat aan je manager. Vertel erbij dat de kosten van een opleiding vaak aftrekbaar zijn van de belastingen. Ook zijn er verschillende subsidiemogelijkheden voor bedrijven. Daarnaast beschikken veel bedrijven over een opleidingsbudget.

Blijf jezelf ontwikkelen met korte modules

Wil jij je ook blijven ontwikkelen in je vak? Volg een korte module bij Schoevers! Deze helpen je snel én effectief vooruit. Bekijk het aanbod en schrijf je direct in. Heb je nog vragen, of wil je persoonlijk advies? Bel onze opleidingsadviseurs op 035 – 7 506 140 of stel je vraag online. Zij helpen je graag verder.