10 tips om na de vakantie terug in je studieritme te komen

In de eerste weken van een nieuw studiejaar is het lastig om op gang te komen. Vaak zit je nog met je hoofd bij de zomervakantie en verlang je terug naar de dagen die je zelf kon indelen. Dit is helaas voorbij en het wordt weer tijd om ervoor te gaan met je studie! Maar… hoe kom je terug in je studieritme? Om je op weg te helpen volgen hier 10 tips!

1.     Zorg voor een opgeruimde werkplek

Een goede werkplek is voor iedereen verschillend. Belangrijk is om een werkplek te hebben waar je jezelf volledig kunt focussen op je huiswerk, project of tentamen. Dit kan natuurlijk gewoon je huis- of slaapkamer zijn maar vaak staat daar ook een televisie in de buurt die jouw aandacht trekt. De bibliotheek is bijvoorbeeld een goed alternatief waar je geheel in stilte kunt werken. 

2.     Ga eerder slapen

Iedereen heeft tussen de 6 en 9 uur slaap per dag nodig. Waar je in de zomervakantie nog wel eens rond middernacht je bed in stapte, is het belangrijk dat je op doordeweekse dagen eerder gaat slapen. Zo blijf je tijdens de colleges fris en alert en krijg je ook je slaapritme weer onder controle. Luister goed naar je lichaam en slaap niet maar een paar uur per nacht. Wist je trouwens dat het zelfs is bewezen dat studenten die een paar uur per nacht slapen in een tentamenweek minder goede resultaten halen dan studenten die wel voldoende nachtrust krijgen? 

Doe voordat je gaat slapen even een dubbelcheck voordat je je wekker zet om te kijken of hij nog werkt of dat de wekker op je smartphone met het geluid aan staat ingesteld zodat je je in de eerste weken van het nieuwe schooljaar (en hopelijk ook de rest van het jaar) niet verslaapt. 

3.     Schaf een agenda aan (en gebruik hem ook)

Een groot deel van de studenten die een agenda aanschaft, gebruikt hem niet. Dit schooljaar ga je het anders aanpakken en wordt het tijd om je agenda ook daadwerkelijk te gebruiken. Door huiswerk, tentamens en andere belangrijke dingen op te schrijven krijg je meer rust in je hoofd. Je hoeft het namelijk niet zelf meer te onthouden, dat doet de agenda voor je! Daarnaast vergeet je geen belangrijke afspraken/inlevermomenten meer en blijf je georganiseerd.     

4.     Zorg voor een regelmatig eetpatroon

De tijden dat je jouw ontbijt om 13:00 uur ’s middags nuttigde zijn voorbij. Om meer energie te krijgen is het belangrijk om regelmatig te eten. Start je dag met een goed ontbijt en sla geen maaltijden over. Door de dag heen voel je je zo een stuk fitter. 

5.     Maak een duidelijke planning 

Een goed begin is het halve werk. Om meteen een goede start te maken is plannen ontzettend belangrijk. Het zorgt voor een duidelijk overzicht van wat er wanneer van je verwacht wordt. Neem in je planning op dat je op tijd begint met het leren van tentamens. Zo hoef je niet alles op het laatste moment te doen en kun je eerder geleerde hoofdstukken herhalen zodat je met een zelfverzekerd gevoel het tentamen kunt maken.  

6.     Schrijf aantekeningen tijdens college

Tijdens college is wat de docent uitlegt een logisch verhaal maar als je geen aantekeningen maakt en moet leren voor een tentamen is het toch moeilijk terug te halen. Tentamens bevatten vaak ook vragen die je alleen kunt voorbereiden met je aantekeningen. Zorg er dus voor dat je mee typt of schrijft tijdens een college zodat je de lesstof alvast in je op neemt en het thuis op je gemakje nog eens na kunt lezen. 

7.     Leg je smartphone weg

Niet alleen tijdens de les maar ook tijdens het leren van je tentamens is je smartphone afleiding nummer 1. Met het nog even snel beantwoorden van een appje of het bekijken van Snaps van je vrienden, word je iedere keer uit je concentratie gehaald. We snappen dat de verleiding groot is maar het is zo zonde! Houd je smartphone daarom in je tas of leg hem weg zodat je ongestoord aan de slag kunt.   

8.     Besteed minder tijd aan Social Media

Spreek met jezelf af hoeveel uur je op Social Media doorbrengt want daar vliegt de tijd écht voorbij. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren gemiddeld 2 uur per dag kwijt zijn aan Social Media. Over een heel leven bekeken is dat ongeveer vijf jaar. Houd de tijd daarom goed in de gaten want je bent snel afgeleid! 

9.     Geniet van je vrije tijd

Als je niet lekker in je vel zit of druk bent met je studie, is het lastig om alle verplichte maar ook leuke dingen te ondernemen. Een goede balans tussen je studie en privéleven is daarom van belang. Plan daarom in het weekend tijd voor jezelf in en vul het in met een afspraak met vrienden, shoppen of sporten. Zo houd je het vakantiegevoel nog een beetje vast en blijf je een stuk meer ontspannen wat het harde werken weer ten goede komt. 

10.  Sport een paar keer in de week

Je krijgt meer energie als je fitter bent. Door een paar keer in de week te sporten maak je jouw lichaam sterker. Niet alleen krijg je een betere conditie, je wordt fysiek ook een stuk sterker. Je lichaam kan meer aan en je raakt gedurende de dag minder snel uitgeput. Doe dit bijvoorbeeld met een vriend of vriendin of kies voor een teamsport, dan heb je gelijk tijd voor sociale interactie!

Wij hebben er alle vertrouwen in dat je met deze tien tips weer helemaal in het ritme gaat komen. Succes!