Toelichting HBO Associate degree en HBO Bachelor

De HBO Bacheloropleidingen hebben een opleidingsprogramma van 3 fases en een individuele afstudeerfase, die samen 240 EC (studiepunten) omvatten. 1 EC is gelijk aan 28 studiebelastingsuren. Daarnaast biedt Hogeschool Schoevers ook een interessante HBO Associate degree aan, waarbij je na 2 fases een officieel en erkend HBO Associate-degreegetuigschrift behaalt. 

Doorlooptijd totale Bacheloropleiding 

De nominale doorlooptijd van een HBO Bacheloropleiding is 4 jaar. De modulaire opbouw van de opleiding heeft als voordeel dat je zonder problemen je opleiding kunt versnellen of onderbreken. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, de geboorte van een kind of een verandering van baan. 

Naast de HBO Bacheloropleidingen biedt Schoevers de HBO Associate degree Officemanagement aan. Dit programma heeft een looptijd van 2 jaar. Je kunt vanuit deze opleiding doorstromen naar de HBO Bachelor Executive Officemanagement. 

Flexibel studeren 

Je kunt onze HBO Associate-degreeopleidingen en HBO Bacheloropleidingen op locaties door heel Nederland volgen. Je kunt dit ‘s avonds, overdag en op zaterdag doen. Je kunt de opleidingen ook volgen via e-learning of in een virtual classroom. Deze flexibele aanpak met ruime studiemogelijkheden is beslist uniek in Nederland. 

Toelatingsprocedure en de 21+ regeling 

Om toegelaten te worden tot de opleidingen HBO Associate degree en HBO Bachelor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je over een HAVO-, VWO- of MBO-diploma niveau 4 beschikken. Beschik je niet over een van deze diploma’s, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan de zogenoemde 21+ regeling. Bij de intake die je bij je inschrijving ontvangt, wordt onderzocht of je voor deze regeling in aanmerking komt. Kom je in aanmerking voor de 21+ regeling? Dan maak je een korte toets en word je uitgenodigd voor een gesprek met een van onze opleidingsadviseurs. Tijdens dit gesprek wordt onderzocht of je een reële kans maakt het HBO Associate-degreeprogramma of de Bacheloropleiding met goed gevolg af te ronden. In het gesprek gaan we ook in op je werkervaring en motivatie. Zo doen we er alles aan om je goed voor te bereiden op wat de opleiding van je vraagt. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je probleemloos je erkende diploma kunt behalen. In bepaalde gevallen kan het verstandig zijn om eerst een korte en voorbereidende opleiding te volgen, zodat je uitstekend voorbereid aan een volledige HBO Bacheloropleiding begint. Ook dat wordt onderzocht bij de intake. Onze opleidingsadviseurs adviseren je hier graag over. 

HBO OP MAAT 

Bij HBO OP MAAT stemmen we je leerroute volledig af op jouw achtergrond en werk- en leerervaring. Op basis van eerder behaalde certificaten en diploma’s en met wat je al weet en beheerst, kun je modules uit de opleiding laten valideren. Zo hoef je dat wat je al kent, kunt en doet niet meer te leren en kun je de opleiding mogelijk sneller en met minder studiebelasting volgen. Tijdens de toelatingsprocedure beantwoord je een aantal gerichte vragen om te bepalen of je in aanmerking kunt komen voor HBO OP MAAT. Hiervoor heb je een passende werkplek nodig en moet je relevante werkervaring hebben in het vakgebied van je opleiding. 

Praktijkgerichte aanpak voor iedereen 

De programma’s en opleidingen die in deze studiegids worden aangeboden zijn zeer praktijkgericht. Je combineert werken en leren op een uiterst efficiënte manier. Zo sluit dit ook aan op waar Schoevers zich sterk voor maakt: de direct toegevoegde waarde van leren in je werk als supportprofessional. Je maakt praktijkopdrachten in je eigen werkomgeving. Dat maakt het leren leuk en efficiënt. Het is voor deze aanpak van belang dat je werkplek goed aansluit bij de opleiding, zodat je de opdrachten goed kunt maken. Als je (nog) niet over een (passende) werkplek beschikt, dan kun je toch deelnemen aan de opleiding. Je maakt de opdrachten dan op basis van casuïstiek en je loopt aan het eind van de opleiding een aanvullende stage. Met deze stage rond je je competentieontwikkeling af in een reële werkomgeving. 

Doorstromen 

Schoevers biedt deelprogramma’s aan die onderdeel uitmaken van HBO Bachelors. Deze programma’s liggen op het niveau van een HBO Bacheloropleiding en voldoen aan deze kwaliteitscriteria. Als je vanuit een deelprogramma doorstroomt naar een HBO Bachelor heb je direct voordeel dat je zonder tijdverlies verder kunt. De korte deelprogramma’s van Schoevers zijn een ideale opstap naar een volledig, erkend diploma. Met je diploma vraag je bij je vervolgstudie vrijstelling aan. Je ontvangt dan een programma op maat. Je dient dan wel toelaatbaar te zijn voor HBO Associate degree of HBO Bachelor. Dat kan ook op basis van de 21+ regeling. 

Propedeusegetuigschrift 

De programma’s die we Kort HBO noemen zijn grotendeels gelijk aan fase 1 van de HBO Bacheloropleiding. Je kunt je Propedeusegetuigschrift in dat geval behalen door een kort aanvullend programma te volgen. De kosten voor dit programma, inclusief Propedeusegetuigschrift bedragen € 750,-. 

Vrijstellingsaanvraag 

Op basis van gelijkwaardige opleidingen kun je vrijstelling aanvragen. Je hebt dan al eerder aangetoond dat je de relevante onderwerpen op HBO-niveau beheerst. Bij je aanmelding wordt dit direct geïnventariseerd. Je dient daarbij in alle gevallen diploma’s te kunnen overhandigen. Een vrijstellingsaanvraag is kosteloos. 

Erkenning van Verworven Competenties (EVC) 

Heb jij ruime werkervaring en daardoor kennis en vaardigheden op HBO-niveau, maar beschik je niet over een diploma of certificaat op HBO-niveau? Dan kun je nog steeds in aanmerking komen voor een vrijstelling. In dat geval neem je vóór je inschrijving voor een Bacheloropleiding deel aan de EVC-procedure. In een EVC-procedure worden de kennis en ervaring die je in je werkpraktijk hebt opgedaan erkend in de vorm van een Ervaringscertificaat. Op basis van je Ervaringscertificaat kun je vervolgens vrijstelling aanvragen binnen een Bachelor. 

Kostenoverzicht 

De betalingstermijnen worden verdeeld over de gehele opleidingsperiode. Dit kan per jaar, per kwartaal of per maand (alleen voor particulieren). De opleidingen zijn vrijgesteld van btw. Voor studiemateriaal, reprorechten en arrangementskosten geldt een btw-tarief van 9%, onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. Je vindt de specifieke kosten van de betreffende opleiding op onze website www.schoevers.nl

Subsidie en studiefinanciering

Zie voor meer informatie over interessante subsidies en studiefinanciering: Subsidies en financiële voordelen