Menu
Opleidingsadvies

Toelichting HBO Associate degree en HBO

De HBO Bacheloropleidingen hebben een opleidingsprogramma van 3 fases en een individuele afstudeerfase, die samen 240 EC (studiepunten) omvatten. 1 EC is gelijk aan 28 studiebelastingsuren. Daarnaast biedt Hogeschool Schoevers ook een interessante HBO Associate degree aan, waarbij je na 2 fases een officieel en erkend HBO Associate-degreegetuigschrift behaalt.

Doorlooptijd totale Bacheloropleiding

De nominale doorlooptijd van een HBO Bachelor-opleiding is 4 jaar. De modulaire opbouw van de opleiding heeft als voordeel dat je zonder problemen je opleiding kunt versnellen of onderbreken. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, de geboorte van een kind of een verandering van baan.
Naast de HBO Bacheloropleidingen biedt Schoevers de HBO Associate degree Officemanagement aan. Dit programma heeft een looptijd van 2  jaar. Je kunt vanuit deze opleiding doorstromen in de HBO Bachelor Executive Officemanagement.

Flexibel studeren

Je kunt onze HBO Associate degree opleidingen en HBO Bacheloropleidingen op locaties door heel Nederland volgen. Je kunt dit ‘s avonds, overdag en op zaterdag doen. Je kunt de opleidingen ook volgen via e-learning of in een Virtual Classroom. Deze flexibele aanpak met ruime studiemogelijkheden is beslist uniek in Nederland.

Toelatingsprocedure en de 21+ regeling

Om toegelaten te worden tot de opleidingen HBO Associate degree en HBO Bachelor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je over een HAVO-, VWO- of MBO-diploma (niveau 4) beschikken. Beschik je niet over een van deze diploma’s, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan de zogenoemde 21+ regeling. Bij de intake die je bij je inschrijving ontvangt, wordt onderzocht of je voor deze regeling in aanmerking komt. Kom je in aanmerking voor de 21+ regeling? Dan maak je een korte toets en word je uitgenodigd voor een gesprek met een van onze opleidingsadviseurs. Tijdens dit gesprek wordt onderzocht of je een reële kans maakt het HBO Associate degree-programma of de Bacheloropleiding met goed gevolg af te ronden. In het gesprek gaan we ook in op je werkervaring en motivatie. Zo doen we er alles aan om je goed voor te bereiden op wat de opleiding van je vraagt. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je probleemloos je erkende diploma kunt behalen. In bepaalde gevallen kan het verstandig zijn om eerst een korte en voorbereidende opleiding te volgen, zodat je uitstekend voorbereid aan een volledige HBO Bacheloropleiding begint. Ook dat wordt onderzocht bij de intake. Onze opleidingsadviseurs adviseren je hier graag over.

HBO op maat

Onze erkende HBO-opleidingen zijn opgezet op basis van leeruitkomsten. Dit betekent dat je werkt aan concrete resultaten die je bereikt door het volgen van modules of via je werk. Het biedt je extra flexibiliteit. Je kunt in deze flexibele opleiding grotendeels zelf bepalen waar, wanneer en hoe je leert. Je hebt hiermee zelf de regie over je eigen studie, waardoor je een goede balans vindt tussen werk, studie en privé. Deze opleiding is volledig gebaseerd op wat je als afgestudeerde moet kennen, kunnen en begrijpen. De leeruitkomsten zijn afgeleid uit de dagelijkse praktijk en zullen daarmee voor jou herkenbaar zijn binnen je eigen organisatie. Na inschrijving krijg je een intake-assessment. Hierin wordt gekeken of je in aanmerking komt voor vrijstellingen en of je bepaalde leeruitkomsten op je werkplek kunt aantonen. Samen met je persoonlijke studiecoach bepaal je vervolgens welke leeractiviteiten je inzet. Op basis van je persoonlijke situatie wordt zo een leerroute vastgelegd die het beste aansluit op je behoefte.

Praktijkgerichte aanpak voor iedereen

De programma’s en opleidingen die in deze studiegids worden aangeboden zijn zeer praktijkgericht. Je combineert werken en leren op een uiterst efficiënte manier. Zo sluit dit ook aan op waar Schoevers zich sterk voor maakt: de direct toegevoegde waarde van leren in je werk als supportprofessional. Je maakt praktijkopdrachten in je eigen werkomgeving. Dat maakt het leren leuk en efficiënt. Het is voor deze aanpak van belang dat je werkplek goed aansluit bij de opleiding, zodat je de opdrachten goed kunt maken. Als je (nog) niet over een (passende) werkplek beschikt, dan kun je toch deelnemen aan de opleiding. Je maakt de opdrachten dan op basis van casuïstiek en je loopt aan het eind van de opleiding een aanvullende stage. Met deze stage rond je je competentieontwikkeling af in een reële werkomgeving.

Doorstromen

Schoevers biedt deelprogramma’s aan die onderdeel uitmaken van HBO Bachelors. Deze programma’s liggen op het niveau van een HBO Bacheloropleiding en voldoen aan deze kwaliteitscriteria. Als je vanuit een deelprogramma doorstroomt naar een HBO Bachelor heb je direct voordeel dat je zonder tijdverlies verder kunt. De korte deelprogramma’s van Schoevers zijn een ideale opstap naar een volledig, erkend diploma. Met je diploma vraag je bij je vervolgstudie vrijstelling aan. Je ontvangt dan een programma op maat. Je dient dan wel toelaatbaar te zijn voor HBO Associate degree of HBO Bachelor. Dat kan ook op basis van de 21+ regeling.

Propedeusegetuigschrift

Schoevers biedt je de mogelijkheid om je Propedeusegetuigschrift te behalen, indien je een deelprogramma volgt dat alle onderdelen uit fase 1 van een volledige geaccrediteerde Bachelor bevat. Je moet in dat geval nog wel de opleiding combineren met een kort aanvullend programma. Door het volgen van dit programma kom je in aanmerking voor je Propedeusegetuigschrift van de desbetreffende Bacheloropleiding. Als je alle onderdelen van fase 1 met goed gevolg afrondt en je voldoet aan de wettelijke vooropleidingseisen, dan ontvang je een officieel Propedeusegetuigschrift. Als je hiervoor kiest, dan zijn de kosten voor dit programma inclusief Propedeusegetuigschrift € 750,-. Het inschrijfgeld komt hiermee te vervallen.

Vrijstellingsaanvraag

Op basis van gelijkwaardige opleidingen kun je vrijstelling aanvragen. Je hebt dan al eerder aangetoond dat je de relevante onderwerpen op HBO-niveau beheerst. Bij je aanmelding wordt dit direct geïnventariseerd. Je dient daarbij in alle gevallen diploma’s te kunnen overhandigen. Wij rekenen voor de behandeling van vrijstellingsverzoeken € 75,-.

Erkenning van Verworven Competenties (EVC)

Als je door werkervaring kennis en vaardigheden op HBO-niveau hebt ontwikkeld, maar dat niet kunt aantonen met diploma’s of certificaten, dan kun je nog steeds in aanmerking komen voor vrijstelling. In dat geval is het zinvol voorafgaand aan de Associate-degree- of HBO Bacheloropleiding deel te nemen aan een EVC-procedure. Het is namelijk mogelijk dat je, op basis van je werkervaring en vooropleiding, bepaalde onderdelen van de opleiding niet hoeft te volgen. In een EVC-procedure worden de kennis en ervaring die je in je werkpraktijk hebt opgedaan erkend in de vorm van een Ervaringscertificaat. Aansluitend vindt mogelijk vrijstelling plaats. Het kan zijn dat de EVC-procedure niet leidt tot vrijstelling. Dat hangt af van hoe het programma(deel) aansluit op hetgeen dat je aangetoond hebt. Uiteraard wordt dit zorgvuldig met je afgestemd.

Kostenoverzicht

De betalingstermijnen worden verdeeld over de gehele opleidingsperiode. Dit kan per jaar, per kwartaal of per maand (alleen voor particulieren). De opleidingen zijn vrijgesteld van btw. Voor studiemateriaal, reprorechten en arrangementskosten geldt een btw-tarief van 9%, onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. Je vindt de specifieke kosten bij de betreffende opleiding.

Levenlanglerenkrediet

Sinds september 2017 kan iedereen tot 57 jaar geld lenen om te studeren in het HBO. Deze regeling heet het levenlanglerenkrediet (LLLK). Ook voor HBO-opleidingen van Schoevers kun je gebruikmaken van deze aantrekkelijke regeling. De regeling geldt voor HBO Associate-degree- en HBO Bacheloropleidingen. Je kunt voor alle studiekosten geld lenen, maar kosten voor boeken en arrangementen zijn uitgesloten van de regeling. Je krijgt nooit meer krediet dan wat je per jaar aan lesgeld moet betalen. Wil je alleen het eerste jaar van een opleiding volgen? Ook dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet. Je kunt het krediet aanvragen via www.duo.nl. Dit doe je voordat de opleiding start. Let op: je moet al wel zijn ingeschreven voor en toegelaten tot de opleiding. Bezoek onze website of neem contact met ons op voor meer uitleg