Menu

Toelichting HBO Associate degree en HBO

De HBO Bachelor­opleidingen hebben een opleidingsprogramma van 3 fases en een individuele afstudeerfase, die samen 240 EC (studiepunten) omvatten. 1 EC is gelijk aan 28 studiebelastingsuren. Daarnaast biedt Hogeschool Schoevers ook een interessante HBO Associate degree aan, waarbij je na 2 fases een officieel en erkend HBO Associate-degreegetuigschrift behaalt. 

Doorlooptijd totale Bacheloropleiding

De nominale doorlooptijd van een Bachelor­opleiding hangt af van de opleidingsvariant waarvoor je je inschrijft. In alle gevallen zijn de opleidingskosten gebaseerd op een opleidingstraject van 3 jaar. Beschik je over een passende werkplek, dan schrijf je je in voor een duale variant van je opleiding. Je profiteert dan van de geschiktheid van je eigen werkplek als leeromgeving. Zo geldt voor een duale variant van HBO Bacheloropleidingen een nominale studieduur van 4 jaar. Afhankelijk van je specifieke werk­ervaring, werkplek en de hoeveelheid tijd die je aan de opleiding kunt besteden, rond je de opleiding af in 3-6 jaar. 

Kun je je huidige werkplek niet benutten als leerplek, dan schrijf je je in voor de deeltijd­variant van de opleiding. In dat geval geldt een nominale doorlooptijd van 6 jaar. De meeste deeltijdstudenten ronden hun opleiding in ­ongeveer 4 jaar af. 

De modulaire opbouw van de opleiding heeft als voordeel dat je zonder problemen je opleiding kunt versnellen of onderbreken. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, de geboorte van een kind of een verandering van baan. Wanneer je langer over de opleiding doet dan 3 jaar, worden hier geen extra kosten voor in rekening gebracht. 

Naast de HBO Bacheloropleidingen biedt Schoevers de HBO Associate degree Officemanagement aan. Dit programma heeft een looptijd van 2 jaar. Je kunt vanuit deze opleiding doorstromen in de HBO Bachelor ­Communicatie en Organisatie. 

Flexibel studeren

Je kunt onze HBO Bacheloropleidingen op locaties door heel Nederland volgen. Je kunt dit ‘s avonds, overdag en op ­zaterdag doen. De HBO Bachelor Management kun je ook volgen via thuisstudie. Deze flexibele aanpak met ruime studiemogelijkheden is beslist uniek in Nederland. 

Toelatingsprocedure en de 21+ regeling

Om toegelaten te worden tot de opleidingen Associate degree en HBO Bachelor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je over een HAVO-, VWO- of MBO-diploma (niveau 4) beschikken. Beschik je niet over een van deze diploma’s, maar ben je wel 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan de zogenoemde 21+ regeling. Bij de intake die je bij je inschrijving ontvangt, wordt onderzocht of je voor deze regeling in aanmerking komt. Is dat het geval? Dan word je uitgenodigd voor een gesprek met een van onze opleidingsadviseurs. Tijdens dit gesprek maak je een korte toets waarmee onderzocht wordt of je een reële kans maakt het HBO Associate-degreeprogramma of de Bacheloropleiding met goed gevolg af te ronden. In het gesprek gaan we ook in op je werkervaring en motivatie. Zo doen we er alles aan om je goed voor te bereiden op wat de opleiding van je vraagt. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je probleemloos je erkende diploma kunt behalen. 

In bepaalde gevallen kan het verstandig zijn om eerst een korte en voorbereidende opleiding te volgen, zodat je uitstekend voorbereid aan een volledige HBO Bacheloropleiding begint. Ook dat wordt onderzocht bij de intake. Onze opleidingsadviseurs adviseren je hier graag over. 

Praktijkgerichte aanpak voor iedereen

De HBO-opleidingen die in deze studiegids worden aangeboden zijn zeer praktijkgericht. Je combineert werken en leren op een uiterst efficiënte manier. Zo sluit het ook aan op waar Schoevers zich sterk voor maakt: de direct toegevoegde waarde van leren in je werk als supportprofessional. Je maakt praktijk­opdrachten in je eigen werkomgeving. Dat maakt het leren leuk en efficiënt. Het is voor deze aanpak van belang dat je werkplek goed aansluit bij de opleiding, zodat je de opdrachten goed kunt maken. Als je (nog) niet over een (passende) werkplek beschikt, dan kun je toch deelnemen aan de opleiding. Je maakt de opdrachten dan op ­basis van casuïstiek en je loopt aan het eind van de opleiding een aanvullende stage. Met deze stage rond je je competentieontwikkeling af in een reële werkomgeving.

Doorstromen

Schoevers biedt deelopleidingen aan die onderdeel uitmaken van HBO Bachelors. Deze opleidingen liggen op het niveau van een HBO Bachelor­opleiding en voldoen aan deze kwaliteitscriteria. Als je vanuit een deelopleiding doorstroomt naar een HBO Bachelor heb je direct voordeel dat je zonder tijdverlies verder kunt. De korte deelopleidingen van Schoevers zijn een ideale opstap naar een volledig, erkend diploma. Met je diploma vraag je bij je vervolgstudie vrijstelling aan. Je ontvangt dan een programma op maat waarin je die onderdelen die je naar tevredenheid van de examencommissie hebt aangetoond, niet meer hoeft te doorlopen.

Vrijstellingsaanvraag

Op basis van gelijkwaardige opleidingen kun je vrijstelling aanvragen. Je hebt dan al eerder aangetoond dat je de relevante onderwerpen op HBO-niveau beheerst. Bij je aanmelding wordt dit direct geïnventariseerd. Je dient daarbij in alle gevallen diploma’s te kunnen overhan­digen. Wij rekenen voor de behandeling van vrijstellingsverzoeken € 75,-. 

Erkenning van Verworven Competenties­ (EVC)

Als je door werkervaring kennis en vaardig­heden op HBO-niveau hebt ontwikkeld, maar dat niet kunt aantonen met diploma’s of certificaten, dan kun je nog steeds in aanmerking komen voor vrijstelling. In dat geval is het zinvol voorafgaand aan de Associate degree of HBO Bacheloropleiding deel te nemen aan een EVC-procedure. Het is namelijk mogelijk dat je, op basis van je werkervaring en voor­opleiding, bepaalde onderdelen van de opleiding niet hoeft te volgen. In een EVC-procedure worden de kennis en ervaring die je in je werkpraktijk hebt opgedaan erkend in de vorm van een Ervaringscertificaat. Aansluitend vindt mogelijk vrijstelling plaats. Het kan zijn dat de ­EVC-procedure niet leidt tot vrijstelling. Dat hangt af van hoe het programma(deel) aansluit op hetgeen dat je aangetoond hebt. Uiteraard wordt dit zorgvuldig met je af­gestemd. 

Kostenoverzicht

Schoevers biedt de opleiding HBO Bachelor Management aan in samenwerking met Hogeschool NCOI. Je sluit de opleiding af met een getuigschrift ‘HBO Bachelor Management’ van onze businesspartner NCOI. De opleiding HBO Bachelor Communicatie en Organisatie en de HBO Associate degree Officemanagement worden vanuit Hogeschool Schoevers verzorgd. Je sluit deze opleiding af met een getuigschrift van Schoevers. De betalingstermijnen worden verdeeld over de gehele opleidings­periode. Dit kan per jaar, per kwartaal of per maand (alleen voor particulieren). De opleidingen zijn vrijgesteld van btw. Voor studiemateriaal, reprorechten en arrangementskosten geldt een btw-tarief van 9%, onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Je vindt de specifieke kosten bij de betreffende opleiding. 

Alle deeltijdopleidingen in één overzicht

Wil jij op je gemak al onze opleidingen bekijken? Vraag dan hier onze studiegids aan. Je kunt kiezen voor een studiegids van onze deeltijdopleidingen.

Wij helpen je graag met een persoonlijk opleidingsadvies!

Telefonisch zijn wij bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 uur tot 18:00 uur. Je kunt ons ook een bericht sturen via Whatsapp, van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur.

 ​     035 - 7 506 140
      06 - 10 454 608
      Stuur ons een bericht