Menu

Opleidingskosten: wie betaalt ze?

Een opleiding volg je om (nog) professioneler te worden in je vak. Het is dus niet raar als een werkgever zo'n opleiding geheel of gedeeltelijk betaalt. Vaak is hiervoor in de organisatie zelfs een speciaal budget gereserveerd. Ga dus vooral eens zitten met je werkgever of manager om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Een kwestie van timing

Een mooi moment hiervoor is het functioneringsgesprek, POP-gesprek of arbeidsvoorwaardengesprek: de perfecte aanleiding om jouw opleidingswens ter sprake te brengen. Jullie zitten dan immers samen om tafel om jouw huidige en toekomstige functioneren te bespreken. Een goede gelegenheid dus om aan te geven dat een opleiding een positieve bijdrage gaat leveren aan jouw prestaties/inzetbaarheid in de toekomst. En als we het toch over de perfecte timing hebben: de kans op een positieve reactie is het grootst als je het gesprek op het juiste moment voert. Plan jullie afspraak dus in op een dag dat je manager echt tijd heeft om naar jouw wensen en argumenten te luisteren.

Een kwestie van rendement

Je werkgever is eerder bereid voor een opleiding te betalen als de organisatie er zelf ook rendement van heeft. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf een aantal dingen helder hebt:

  • Welke opleiding sluit goed aan bij jouw huidige of toekomstige functie? Hoe vergroot jij daarmee jouw waarde voor de organisatie, zodat de opleiding zichzelf terugverdient? Denk dus goed na over wat je de komende 2-5 jaar wilt gaan doen en met welke opleiding je dat kunt realiseren.

  • Wat gaat er veranderen? Misschien kun je na het volgen van jouw opleiding andere werkzaamheden verrichten, deelnemen aan projecten of doorstromen naar een uitdagendere functie. Ook kun je misschien voor je collega's presentaties of workshops organiseren, zodat de hele organisatie profiteert van de dingen die jij leert.

  • Om welk bedrag gaat het en wat kun je zelf bijdragen? Waarschijnlijk vindt je werkgever het bezwaarlijk als je jouw opdracht op kosten van de organisatie en ook nog eens 'in de baas z'n tijd' volgt. Maar wat als je bijvoorbeeld de opdracht in je vrije tijd volgt? Is er dan budget beschikbaar om jouw opleidingswens te realiseren?

  • Zijn er projecten binnen de organisatie die je zou kunnen oppakken in het kader van je opleiding?

  • Welk risico loopt je werkgever? Vaak zijn werkgevers bang dat een medewerker na het behalen van een diploma ergens anders aan de slag gaat. Het tegengestelde is waar: het volgen van een opleiding geeft energie en maakt enthousiast. Dit is goed voor je motivatie, waardoor jij met plezier bij jouw organisatie blijft werken.

Ontdek onze vernieuwde opleidingen

Wil jij een opleiding volgen naast je baan? Dan ben je bij Schoevers aan het juiste adres. Wij hebben ons opleidingsaanbod onlangs weer vernieuwd. Hierdoor weet je zeker dat je opleiding aansluit bij wat je nodig hebt in je werk. Bekijk snel ons nieuwe aanbod en schrijf je in.

Wij helpen je graag met een persoonlijk opleidingsadvies!

Telefonisch zijn wij bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 uur tot 18:00 uur. Je kunt ons ook een bericht sturen via Whatsapp, van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur.

 ​     035 - 7 506 140
      06 - 10 454 608
      Stuur ons een bericht