5 tips om je werkgever over te halen jouw opleiding te betalen

Een Schoevers-opleiding is een waardevolle investering in jezelf. Je leert nieuwe vaardigheden, vergroot je kennis en ontwikkelt je persoonlijkheid. Zo kun je jezelf onderscheiden in je werk, meer verantwoordelijkheid nemen en doorgroeien naar een hoger niveau. Maar hoe zorg je ervoor dat je leidinggevende of HR-medewerker dat ook ziet? Hoe overtuig je hen om in jouw opleiding te investeren? Hier zijn 5 tips om je op weg te helpen.

1. Kies het juiste moment

Het klinkt logisch: benader je werkgever niet bij de koffieautomaat, maar kies je moment zorgvuldig. Wacht tot je een functioneringsgesprek of een arbeidsvoorwaardengesprek hebt. Dat is een uitstekend moment om te vertellen dat je je verder wil ontwikkelen en graag een opleiding zou willen volgen. Is het functioneringsgesprek of arbeidsvoorwaardengesprek nog erg ver weg? Dan kun je ook zelf een afspraak maken om jouw wensen en ambities te bespreken.

2. Ga goed voorbereid het gesprek in

Heb je een moment gekozen waarop je de opleiding kunt bespreken met je werkgever? Bereid dit gesprek dan goed voor. Laat je niet overvallen door vragen, maar bedenk goede argumenten waarom je de opleiding zou moeten volgen. Het helpt zeker als je al een specifieke opleiding hebt uitgezocht, zo creëer je focus in het gesprek en kun je meteen het proces versnellen.

3. Benoem de voordelen voor jouw werkgever

Als je werkgever akkoord gaat en de opleiding (deels) betaalt, wil hij daar uiteraard ook iets voor terugzien. Wat heeft het bedrijf eraan dat jij een opleiding gaat volgen? Kun je bijvoorbeeld daarna nog beter je werk doen? Ben je gemotiveerder? Kun je andere werkzaamheden erbij gaan doen? En kun je de kennis delen met collega’s? Maak van tevoren een lijstje met argumenten van waarom deze opleiding voor zowel jou als jouw organisatie van toegevoegde waarde is.

4. Bereid mogelijke bezwaren alvast voor

Bedenk welk mogelijk risico het bedrijf loopt door jou een opleiding te laten volgen. Is de bezetting op de afdeling daardoor tijdelijk kleiner? Kost de opleiding veel geld? Je kunt eventueel voorstellen de opleiding (gedeeltelijk) in eigen tijd te volgen of een deel van de kosten op je te nemen. Vaak zijn werkgevers bang dat een medewerker na het behalen van een diploma op zoek gaat naar een andere baan.

Geef tijdens het gesprek aan dat het volgen van een opleiding jou juist enthousiaster maakt en zorgt voor meer plezier in je werk. Bied eventueel aan om een studieovereenkomst te tekenen waarin je vastlegt dat je de opleiding terugbetaalt wanneer je voortijdig van baan wisselt.

5. Benadruk de financiële voordelen

Vraag een kostenoverzicht aan van de opleiding en overhandig dat aan je werkgever. Vertel erbij dat de kosten van een opleiding vaak aftrekbaar zijn van de belastingen. Ook zijn er verschillende subsidiemogelijkheden voor bedrijven. Bovendien beschikken veel bedrijven over een opleidingsbudget. Daar maakt op dit moment nog lang niet iedereen gebruik van, dus zorg ervoor dat jij dat wel doet!

Kies de opleiding die jou verder helpt 

Je hebt nu de tools in handen om jouw leidinggevende effectief te overtuigen van het financieren van een opleiding.  Bekijk het volledige opleidingsaanbod van Schoevers en kies een opleiding die echt van meerwaarde is voor jouw functie als supportprofessional. Dat maakt het des te makkelijker om je werkgever van het nut te overtuigen!