Menu
Opleidingsadvies

Eregalerij

Secretaresse van het Jaar

Voor deze nieuwe editie van het Secretaresse van het Jaar Congres, vroegen wij een aantal oud-winnaressen hoe zij hen verkiezing hebben ervaren en hoe dit hen heeft beïnvloed. Lees hier hun verhalen.

Vivian Veldman – Erlemeyer, Secretaresse van het Jaar 2021
“Hoe bizar, ik had het zó niet verwacht dus het duurt ook even voordat het besef landt, een dag of tig om eerlijk te zijn. Landen lukt ook niet zo goed want het is gelijk gekkenhuis. De telefoon ontploft, de inbox puilt uit, LinkedIn staat op zijn kop en de aanvragen voor interviews stromen binnen. Gelukkig heb ik deze dagen zelf een co-manager, Karin de PR-adviseur binnen Sweco!”

Renate Smidt, Secretaresse van het Jaar 2019
“Na het winnen van de Secretaresse van het Jaar-verkiezing kreeg ik een uitnodiging van Het Koninklijk Huis voor de Uitblinkerslunch op Paleis Noordeinde. Indirect ook een behoorlijke erkenning voor het vakgebied! Dit geeft mij een enorme drive om in het komende jaar mijn passie te blijven verspreiden. Ongelooflijk om te zien hoeveel nieuwe ervaringen ik in een jaar heb opgedaan, hoeveel nieuwe mensen ik heb leren kennen en hoe snel ik op persoonlijk vlak gegroeid ben.”

Jolanda Maasakkers, Secretaresse van het Jaar 2018
“Met veel trots kijk ik terug op een prachtig en bijzonder jaar na het behalen van de titel in 2018. Het heeft me veel gebracht. Niet alleen binnen mijn eigen werkveld maar zeker ook in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ons prachtig vakgebied is enorm veranderd in de afgelopen jaren. Van het uitvoeren van ondersteunende taken en opdrachten die bij je neergelegd worden naar een zelfstandige functie waarbij je de coördinerende rol hebt om o.a. processen binnen het bedrijf te optimaliseren.”

Kelly Moerbeek, Secretaresse van het jaar 2017
“Door het winnen heb ik mooie, lieve mensen ontmoet en nieuwe vriendschappen gesloten. Het hoogtepunt was de lunch bij de koning en de koningin, die zo ontzettend veel belangstelling en waardering toonden. Het blijft onwerkelijk dat ik dat heb mogen meemaken. Door het traject heb ik mijn hele secretaressecarrière weer voorbij zien komen en beseft dat ik ontzettend veel heb meegemaakt in de 27 jaar dat ik nu secretaresse ben. Alle herinneringen brengen een grote glimlach op mijn gezicht, wetende dat er op de langere termijn alleen nog maar meer mooie ervaringen bij gaan komen en dat wij echt het leukste vakgebied van de wereld hebben.”

Anja Cox, Secretaresse van het Jaar 2016
“Mijn tip voor de genomineerden van dit jaar: blijf vooral jezelf! Echt de allerbelangrijkste tip die ik kan geven. De reden dat je genomineerd bent is omdat je bent zoals je bent en mensen je daarom waarderen, anders hadden ze je niet genomineerd. En heb vertrouwen in je eigen kunnen. Ik weet uit ervaring dat we vaak veel te bescheiden zijn en dat is nergens voor nodig: een goede managementondersteuner/secretaresse of hoe je het ook wilt noemen is belangrijk, omdat ze voor iedereen toegankelijk is, als geen ander weet wat er speelt in een bedrijf en aan de hand daarvan zaken regelt en in goede banen leidt. Onmisbaar in ieder bedrijf.”

Annelies Toebes, Secretaresse van het Jaar 2015
“Sinds het winnen van de titel breidde mijn netwerk zich ongelooflijk snel uit. Wat heb ik veel mooie gepassioneerde mensen leren kennen. Ook ontdekte ik hoeveel energie ik krijg van het spreken voor groepen. Dat doe ik nog steeds graag, maar dan in een andere rol. Bijvoorbeeld als moderator.
In mijn beleving biedt de veranderende rol van de supportprofessional richting Co-manager veel kansen. Er zit een beweging in van reactief naar proactief. Je mag dus zelf meekijken naar wat er om jou heen gebeurt en met voorstellen komen. En voorstellen kan altijd! Heb jij al eens iets voorgesteld dat jouw omgeving een beetje omverblaast doordat het anders is dan jullie gewend zijn? Hopelijk merk je dan dat het zelfs wel wat verslavend kan worden. Zo leuk!”

Kelly van Keijzerswaard, Secretaresse van het Jaar 2014
“Wat me het meest is bijgebleven aan de verkiezing? Het bouwen van mijn verhaal vond ik ontzettend leerzaam. Het draaide namelijk tijdens de verkiezing om mij en mijn verhaal – terwijl het in ons vakgebied vaak juist om de ander draait. De voorrondes, het presenteren, de feedback en dan uiteindelijk de verkiezing: de hele reis vond ik ontzettend leerzaam! De titel Secretaresse van het jaar is een begrip, ik ben ontzettend trots dat ik die titel mag dragen. Nog steeds ben ik onderdeel van bepaalde netwerkjes op basis van mijn titel. Ook krijg ik nog regelmatig verzoeken binnen om mijn verhaal te vertellen.”

Jacqueline van de Looy, Secretaresse van het Jaar 2012
“Wat me vooral is bijgebleven, is de waardering die sprak uit de nominatie door mijn manager en collega’s. En toen ik in de finale bleek te zitten de steun, het enthousiasme én trots die ik zowel in mijn werk- als privé-omgeving ervoer. De titel heeft mij een ontzettend mooi jaar gebracht met veel nieuwe ervaringen en inspirerende ontmoetingen. Ik heb een aantal radio-interviews gegeven, meegewerkt aan diverse artikelen en columns geschreven voor onder andere Management Support. Ook heb ik presentaties mogen geven, veelal als aftrap van een secretaressebijeenkomst binnen een grotere organisatie, en heb regelmatig stukjes geschreven voor het Secretaresse van het Jaar-blog. En natuurlijk als kers op de taart de uitnodiging voor de Uitblinkerslunch op Paleis Noordeinde bij toen nog prins Willem-Alexander en prinses Máxima.”

Karin van Peursen, Secretaresse van het Jaar 2011
De verkiezingsdag zelf was het hoogtepunt.  Het begon ’s ochtends met een optreden in de Ochtendshow. Daarna had ik op mijn werk onze eigen secretaressebijeenkomst waar ik vroegtijdig ben vertrokken met een aantal collega’s voor de bijeenkomst in het NH Hotel voor de verkiezing. Alle 3 de finalisten gaven een presentatie voor een zaal met ongeveer 200 gasten. Ik was de laatste en heb met veel plezier mijn presentatie gegeven. Toen uiteindelijk bekend werd gemaakt dat ik gewonnen had, was de kers op de taart de gezongen ode aan de secretaresses door Xander de Buisonjé. ’s Avonds was ik als gast bij de Madiwodovrijdag-show van Paul de Leeuw en op de terugweg naar huis werd ik geïnterviewd door een journalist van Het Parool. Ik voelde me echt een winnares!
Mijn tip voor de genomineerden van dit jaar: ga genieten van het begin tot het eind. Presenteer je beroep met passie,  enthousiasme en liefde. Als je dat uitstraalt voor ons mooie vakgebied, dan weet ik zeker dat je een eind zal komen.”

Ellen de Jong, Secretaresse van het Jaar 2010
“In het jaar na de verkiezing ben ik op veel mooie plekken en binnen veel interessante bedrijven geweest om mijn verhaal te vertellen. Ik vond het een eer en het heeft mij ook geleerd om steeds zekerder te kunnen spreken voor groepen mensen. Nog steeds ben ik heel trots op mijn titel, ik schroom ook niet om die te gebruiken. En wat ook heel leuk is, is dat mijn huidige baas, die zichzelf liever collega noemt, af en toe trots vertelt dat hij wel dé Secretaresse van het Jaar 2010 als collega heeft. Mijn tip voor de deelneemsters van dit jaar: zorg dat jij je kunt onderscheiden van anderen, door bijvoorbeeld een unieke oneliner. Iets dat mensen doet glimlachen en aan het denken zet. Die van mij was; ‘al het mogelijke doe ik onmiddellijk, voor het onmogelijke heb ik iets langer nodig’.”

Jane Booij, Secretaresse van het Jaar 2009
“Wat ik vind van de Secretaresse als co-manager? Ik denk inderdaad dat ons vakgebied aan het veranderen is en in mijn ogen is dat een goede ontwikkeling. Deels heb je dit zelf in de hand als je ambitie en de juiste competenties hebt, maar het is ook belangrijk dat je de steun en ruimte krijgt van je leidinggevende. Dit maakt je werk en het vakgebied alleen maar uitdagender. Mijn tip voor de genomineerden van dit jaar: blijf dicht bij jezelf en laat je niet gek maken!”

Tanja Bootsman, Secretaresse van het Jaar 2007
 “De titel winnen heeft mij veel gebracht. Ik heb op vele scholen en bij veel bedrijven presentaties mogen geven, mogen vertellen over mijn werk en waarom een secretaresse onmisbaar is. Ik heb hier zelf veel van geleerd. Je doet iets wat je anders nooit had gedaan, maar ik kwam er achter dat ik hier veel plezier in had en leuk vond om te doen. Na nog vele jaren gewerkt te hebben als secretaresse en ontzettend veel geleerd te hebben en mogelijkheden gekregen te hebben, ben ik langzaam uit het vakgebied gestapt en in 2018 mijn eigen evenementenbureau begonnen. Hier ligt mijn passie. Tegen alle genomineerden wil ik zeggen: geniet van alles wat op je pad komt, blijf dicht bij jezelf en onthoud: genomineerd worden is al een kroon op je werk.”

Pien Ritt, Secretaresse van het Jaar 2006
 “De avond van de verkiezing was spannend. Niet omdat ik het eng vond om voor een groot publiek te staan, maar omdat ik mij niet aan de gala-dresscode hield. Geheel in lijn met mijn presentatie, waarin ik een topmanager vergeleek met een toptennisser, verscheen ik op het podium in een tennisoutfit, meteen een link leggend naar mijn toenmalige werkgever Dunlop Slazenger. Dat cabaretier Coen Jutte, die de avond luister bijzette, in zijn korte conference nog refereerde aan die tennisoutfit, maakte het wel heel speciaal.
Het moment dat ik tot winnares werd uitgeroepen, kan ik me nog goed voor de geest halen. Dat zowel de vakjury als het publiek mij de beste vond, heb ik als een enorme eer ervaren. En het feit dat mijn baas, mijn moeder en mijn oudste zus in het publiek zaten om samen met mij van dit speciale moment te genieten, maakte het extra waardevol! De weken na de verkiezing, waarin ik overladen werd met felicitaties en volop benaderd werd door de pers, potentiële nieuwe werkgevers en oude bekenden, was overweldigend, maar had ik voor geen goud willen missen.”

Wendy de Meulmeester, Secretaresse van het Jaar 2003
“De dagen en weken na het winnen van de verkiezing heb ik veel interviews gedaan. Ik heb presentaties gegeven bij bedrijven en op scholen. Wat me verbaasde is dat er echt een ander beeld was van het vakgebied, leerlingen wisten pas na mijn presentatie wat het vakgebied inhoudt. Mijn tip voor de genomineerden van dit jaar: blijf vooral jezelf en laat je niet gek maken. Het is een superleuk vakgebied en het is leuk om dat uit te mogen dragen, of je nu wint of niet.”

Sandra Kiela, Secretaresse van het Jaar 2002
“Het moment dat de brief voor mij lag dat ik door mijn managers was genomineerd, staat mij bij als de dag van gisteren. Ik heb door de Secretaresse van het Jaar-verkiezing geleerd dat het je veel brengt als je de stap waagt dingen aan te pakken die buiten je comfortzone liggen. Je ziet daardoor wat je nog meer in je mars hebt. De titel zelf heeft mij gebracht dat ik met nog meer vertrouwen in mijzelf mijn functie uitoefen."

Anne van der Weijden, Secretaresse van het Jaar 2001
“Secretaresse van het Jaar worden bracht me zoveel momenten die ik anders nooit had meegemaakt en waar ik zoveel van heb geleerd. Ik heb tientallen lezingen en presentaties gegeven voor groepen managementondersteuners en assistentes in opleiding, variërend van voor 10 tot voor 400 personen. Ik kreeg ook veel media-aandacht: zo gaf ik interviews in kranten, vaktijdschriften, radio en televisie. Ik heb columns geschreven voor vakbladen en hospitality magazines, heel veel vakgerelateerde congressen en seminars bijgewoond en als gastspreker mogen optreden. Uiteindelijk bracht het me een enorme uitbreiding van mijn netwerk en toegevoegde waarde voor mijn cv.”

Lenie Hoekman, Secretaresse van het Jaar 1997
 “De dag na de finale was de ontvangst op mijn werk feestelijk en hartverwarmend. Ik kreeg een enorme hoeveelheid felicitaties in de vorm van kaarten, bloemen, e-mails en faxberichten. De felicitaties kwamen overal vandaan. Met name de felicitaties van collega secretaresses uit diverse ziekenhuizen in Nederland deden me goed. Ik was de eerste winnares uit de non-profit sector. Daar waren we trots op. We kregen de mogelijkheid om juist die rol in de schijnwerpers te zetten. Inmiddels werk ik bij een handelskantoor in maritieme zaken dat mijn vader heeft opgericht. Ik werk alleen: in feite ben ik als zelfstandig ondernemer mijn eigen secretaresse. De ervaringen als secretaresse komen mij goed van pas in dit vakgebied.”

Marjolein Smet, Secretaresse van het Jaar 1995
“Toen ik Secretaresse van het Jaar werd, was de stelling die we moesten uitwerken en presenteren
bij de finale: ‘Hoe communiceert de secretaresse over 25 jaar?’ Het was het begin van het digitale tijdperk. Ongelooflijk dat we daar nu helemaal mee vertrouwd zijn, net zoals met het thuiswerken. In mijn stelling gaf ik aan dat thuiswerken geen probleem zou moeten zijn, maar dat het persoonlijk contact met medewerkers wel zal worden gemist…
In 1995 werkte ik voor de president-directeur en was ik zijn directe rechterhand. Na mijn benoeming kwam er veel op me af, maar gelukkig kreeg ik alle ruimte om lezingen op congressen, scholen, bedrijven en interviews voor radio, tv en vakbladen te geven. Ik kwam erachter dat ik het fijn vond om het vakgebied te promoten en hier een ander beeld van te kunnen geven. Veel later heb ik met het geven van lezingen ook veel profijt gehad bij de bijna 125 huwelijken die ik als BABS mocht afsluiten. Ik heb er nog steeds veel profijt van in mijn huidige functie als Bestuurssecretaresse. Met heel veel fijne herinneringen denk ik terug aan mijn Secretaresse van het Jaar-tijd.”

Yolande Brada, Secretaresse van het Jaar 1989
“Het is voor mij inmiddels 30 jaar geleden dat ik secretaresse van het jaar was en ik kijk er nog steeds met heel veel plezier op terug. Die eerste periode was ongelooflijk hectisch met ontzettend veel aandacht in de pers en van familie, vrienden en collega’s. De titel is achteraf gezien een springplank geweest naar andersoortige banen, waarbij het werk van een (directie/bestuurs)secretaresse voor mij een meer dan uitstekende basis is geweest. Immers, secretaresse zijn betekent zelfstandig, proactief en op hoog niveau kunnen werken. Het ligt natuurlijk ook aan je eigen ambities wat je wilt, want ook het vakgebied van secretaresse (of welke benamingen er tegenwoordig voor zijn) biedt vele mogelijkheden.”

Monique Fanselow, Secretaresse van het Jaar 1988
 “In de tijd dat ik Secretaresse van het Jaar werd, had ik het geluk te werken voor een president-directeur die mij zag als een volwaardig lid van het directieteam. Ik was inderdaad een co-manager. In 1993 heb ik de overstap gemaakt naar communicatie adviseurs-banen (mede na het volgen van een HBO communicatie opleiding). De laatste 7 jaar werk ik als leadership coach in het bedrijfsleven. De Secretaresse van het Jaar-verkiezing heeft me veel zelfvertrouwen opgeleverd om in het openbaar te spreken en om door te groeien naar hogere posities op het gebied van Corporate Communications.”