Als virtual assistant en zelfstandig ondernemer heb je veel vrijheid. Je bepaalt zelf waar, wanneer en voor wie je werkt. Een ander belangrijk punt waar je helemaal zelf de hand in hebt, is jouw salaris. Als eigen ondernemer mag je zelf bepalen hoeveel jouw uren waard zijn. Maar wat is een realistisch tarief voor een VA en waar moet je allemaal rekening mee houden? We nemen je mee in de belangrijkste zaken waar je aan moet denken bij het samenstellen van jouw eigen salaris.
Jouw uurtarief als virtual assistant is heel anders dan het gemiddelde uurloon van een supportprofessional die in loondienst werkt. Veel kosten waar normaal gesproken de werkgever voor opdraait, moet je nu zelf maken. Het is een belangrijke eerste stap om die kosten voor jezelf op een rijtje te zetten. Je kunt dan terugrekenen wat je per uur moet vragen om uit te komen op het salaris dat je voor ogen hebt.
Allereerst heb je de btw en inkomstenbelasting die je moet afdragen. Die belastingen moet je zelf opzijzetten. Daarnaast heb je een potje nodig voor het geval je ziek bent, op vakantie gaat, of met bijzonder verlof wil. Vergeet ook je pensioen niet! Al die dingen moet je in je achterhoofd houden bij het berekenen van je uurtarief.
Als VA kun je tegenwoordig ongeveer tussen de € 50,- en € 70,- per uur vragen, afhankelijk van je ervaring. Dat klinkt misschien veel, maar als je rekening houdt met alle genoemde kostenposten, is dat zeker geen gek bedrag. Bovendien zijn er uren waarin je wel werkt, maar die je niet kunt factureren. Het uiteindelijke totale uurloon dat je verdient ligt dus lager dan het uurtarief wat je aan je opdrachtgevers vraagt.
VA Floor Schliekelmann over haar tarieven:
“Ik bied mijn opdrachtgevers abonnementen aan, van 20 tot 40 uur per maand. Als ik zie dat ze tegen het einde van hun abonnement aanlopen, dan vraag ik of ze willen dat ik doorga of dat ik mijn werkzaamheden moet stilleggen. Bijna iedereen zegt dan: ga maar door!”
Als zzp’er is het belangrijk dat je minstens 1.125 uur per jaar werkt. Dat is ongeveer 21 uur per week wanneer je vakanties en feestdagen niet meetelt. Wie dit minimum haalt, maakt aanspraak op belastingvoordelen als de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek, iets wat je duizenden euro’s per jaar kan schelen. Om aan dit urenaantal te komen, mag je alle werkzaamheden die je doet meerekenen, ook het opruimen van je kantoor, het lezen van boeken over je vakgebied, of het volgen van trainingen en cursussen.
Voor de Belastingdienst tellen dus alle uren mee. Maar dat geldt niet voor je opdrachtgever. Welke uren mag je factureren? Uiteraard zijn dat de uren die je daadwerkelijk besteedt aan de taken die je uitvoert. Maar daarnaast mag je ook uren voor reistijd opschrijven als je voor een opdracht naar een locatie moet. Zorg er wel voor dat je dit duidelijk met je opdrachtgever afstemt.
Het allerbelangrijkste is dat je goed bijhoudt hoeveel tijd je overal aan kwijt bent, zodat je kunt laten zien wat je hebt gedaan voor de uren die je factureert wanneer hierom gevraagd wordt. Een handige tool die je hiervoor kunt gebruiken is Toggl. Daarin kun je precies bijhouden hoeveel uur je met bepaalde opdrachten bezig bent en ook gemakkelijk schakelen tussen verschillende opdrachtgevers.
Uren die je dan weer niet mag factureren aan opdrachtgevers zijn de uren die je bezig bent met je eigen onderneming. Op zo’n moment ben je tenslotte niet aan het werk voor de klant. Denk hierbij aan het bijhouden van je eigen administratie, het doen van belastingaangifte, of het zoeken naar nieuwe opdrachtgevers.
Het bepalen van je uurtarief is slechts een van de vele nieuwe uitdagingen die komen kijken bij het starten van je eigen onderneming als virtual assistant. Kun jij wel wat handvatten gebruiken om jezelf als succesvol ondernemer in de markt te zetten? Met de Module Ondernemerschap voor de Virtual Assistant kun jij vliegend van start met je carrière als zelfstandig VA!