Dat is er een van Schoevers: Michelle

Michelle Bosma is Medior Team Assistant bij advocatenkantoor Loyens & Loeff. Hoe is ze in de juridische sector terechtgekomen? En hoe bevalt het? Lees haar verhaal.

Meer de diepte in

Momenteel werkt Michelle op de afdeling Investment Management, maar ze begon twee jaar terug bij Loyens & Loeff als float-secretaresse. “Als float ben je inzetbaar op verschillende afdelingen. Je valt in als iemand met verlof gaat of langdurig ziek is. Dat heb ik een jaar gedaan. Daarna ben ik voor een partner gaan werken op de afdeling Investment Management. Hier zit ik nu alweer een jaar.”

Ze is heel tevreden met haar plek: “Nu ga ik toch meer de diepte in dan toen ik als float werkte. En je leert heel veel over wat de advocaten allemaal doen.”

Hoe is ze bij Loyens & Loeff terechtgekomen? “Via Schoevers,” zegt Michelle. “Ik volgde destijds de HBO Associate degree en zocht naar een stage. Bij Schoevers Professionals vroegen ze me of ik niet liever meteen een echte baan wilde. Dat leek me te gek. Dit was het enige gesprek dat ik had via Schoevers Professionals, het was meteen een match.”

Werken in de juridische sector

Had ze al ervaring in de juridische sector? “Nee, ik kom uit een hele andere branche. In het begin vond ik het wel heel spannend. De eerste week had ik geen idee hoe ik dit ooit allemaal moest gaan begrijpen.”

Maar uiteindelijk kwam het allemaal goed, vertelt Michelle, mede dankzij een collega die haar alles kon uitleggen over Investment Management. “Dat was echt heel fijn. Als je begrijpt hoe iets werkt, dan begrijp je ook waarom je bepaalde dingen moet doen. Je doorziet je werk echt veel beter.”

De juridische wereld past goed bij haar. “Het is heel dynamisch. Er is een hoge werkdruk en je moet goed het overzicht kunnen bewaken. Dat vind ik juist heel leuk.”

Ze vervolgt: “Elke dag is anders. Je weet nooit van tevoren hoe je dag gaat verlopen. Soms wil je ergens in de ochtend mee beginnen en heb je het aan het einde van de dag nog steeds niet gedaan.”

Werkzaamheden

Wat voor werkzaamheden heeft Michelle precies? “Ik help advocaten bij het oprichten van fondsen, ik doe het ondersteunende werk daarbij. Hierbij ben ik eigenlijk ook het geheugensteuntje van de advocaten. Ik vraag ze regelmatig of ze dit wel hebben gedaan, of daar aan hebben gedacht. Voor de partner waarmee ik werk hebben we een heel fijn systeem. Ik plan iedere week een kwartiertje in en dan bespreken we de belangrijkste punten. Vervolgens kan hij weer verder en kan ik ook weer van alles oppakken.”

Daarnaast heeft Michelle ook allerlei administratieve taken: “Zoals facturatie, afspraken plannen, post, de telefoon aannemen, agendabeheer… die doe ik allemaal tussendoor. De afwisseling vind ik heel fijn. Ook ben ik bezig met processen verbeteren. Als de partners zeggen dat ze ergens behoefte aan hebben in het proces, dan ga ik samen met een directe collega kijken hoe we dat kunnen regelen.”

Tips voor andere supportprofessionals

Is de juridische wereld voor iedereen weggelegd? “Het is belangrijk dat je een goede mentaliteit hebt, niet bang bent om hard te werken en gestructureerd bent,” zegt Michelle. “Als je heel verlegen bent, is deze sector misschien minder geschikt voor je. Maar aan de andere kant, in het begin was ik ook niet iemand die overal voorop liep. Gaandeweg leer je dat wel.”

Michelle heeft een tip voor supportprofessionals die twijfelen over of deze sector wat voor hen is: “Zoek op LinkedIn mensen op die dit soort werk doen. Neem bijvoorbeeld contact op met mij, of met iemand anders die werkt op een advocatenkantoor. Zo kun je gerichte vragen stellen en weet je een beetje wat je kunt verwachten.”

Ze vervolgt: “Geef het een kans. Probeer het gewoon, ga eens op gesprek. Mijn beeld is heel erg veranderd toen ik hier op gesprek ging. Toen ik voor het eerst het gebouw kwam binnenlopen dacht ik: waar ben ik nu beland? Maar het gesprek was heel leuk en dat maakte dat ik ja heb gezegd. Nu ben ik als een vis in het water.”

Eigen ambities

Wat zijn haar ambities? “Ik zit nu een jaar op deze afdeling en ben heel tevreden waar ik zit. Bij mijn werk kun je intern doorgroeien, dat probeer ik ook door trainingen te volgen en mijn kennis te vergroten. Ik ben inmiddels ook al van junior naar medior gegaan. Ik trek taken naar me toe en ga steeds dieper op de materie in. Dat houdt het werk ook leuk!”

Opleiding juridisch secretaresse volgen

Wil jij in de juridische sector werken? Bij Schoevers bieden we twee MBO-programma’s aan waarmee jij je ontwikkelt tot juridisch supportprofessional. Na afloop ga je vol zelfvertrouwen aan de slag als juridisch supportprofessional.
 
Heb je al eerder een opleiding tot supportprofessional gevolgd en wil je je nu alleen nog verdiepen in de juridische wereld? In de opleiding 
Werken als Juridisch Secretaresse leer je in een half jaar onder andere alles over juridische begrippen, juridische brieven schrijven, de werking van het Nederlands recht en de verschillende rollen in de juridische wereld.
 
Heb je nog niet eerder een opleiding tot supportprofessional gevolgd? In de opleiding 
Juridisch Secretaresse leer je al het bovenstaande. Maar daarnaast leer je ook nog eens de basis van het vak van de supportprofessional. Je leert plannen en organiseren, professioneel communiceren, notuleren en correct Nederlands. Na deze opleiding kun je direct werken als juridisch supportprofessional.