“Ons werk is zoveel belangrijker dan ze denken” – mannelijke supportprofessionals over het vak

Menno Spiekerman (projectsecretaris bij de gemeente Utrecht) werkt al meer dan 25 jaar als supportprofessional. Gerben van Veen (Medior Secretary bij ORTEC) nu een paar jaar. Met The Male Assistants willen ze het ‘vrouwelijke’ imago van het vakgebied doorbreken. Waarom is dit zo hard nodig? En waarom kozen ze zelf voor dit werk?

Zoveel mogelijkheden

Gerben startte in 2019 bij ORTEC, een bedrijf dat zich richt op bedrijfsoptimalisatie. “Ik ben hier begonnen als junior secretary. Inmiddels ben ik bijna een jaar medior, waarbij ik veel managementondersteunende taken doe, zoals agendabeheer en evenementorganisatie. Mijn eigen manager ondersteunt weer de CEO, soms kan ik ook wat taken van haar overnemen. Dat maakt het extra uitdagend,” vertelt hij. Waarom hij voor het vak koos? “Ik wist in eerste instantie niet wat ik wilde. Maar regelen, organiseren en ontzorgen zit echt in mijn aard. Uiteindelijk koos ik voor de opleiding MBO Directiesecretaresse/Management Assistant. Het leuke hieraan is dat je zoveel kanten op kunt: bij een gemeente werken, in de zorg, in het MKB...”

Menno werkt inmiddels alweer 25 jaar als ondersteuner, voornamelijk bij overheidsinstanties. “Sinds september 2020 werk ik bij U10, een samenwerkingsverband tussen alle gemeenten binnen de provincie Utrecht.” Hoe is hij hier terechtgekomen? “Toen ik begon met werken, was administratief werk erg cijfermatig. Dat was niet helemaal mijn ding. Ik ging werken als uitzendkracht. Op een gegeven moment ben ik bij kleine bedrijven gaan werken als officemanager, waar ik heel divers werk deed. Administratief werk, maar voornamelijk secretarieel. Uiteindelijk heb ik gekozen om dit te gaan doen. In 2006 ben ik bij de overheid terechtgekomen. Inmiddels heb ik bij veel verschillende gemeentes, ministeries en andere overheidsinstellingen gewerkt.”

Liefde voor het vak

Wat vinden ze het leukst aan dit vak? “Het ontzorgen,” zegt Menno. Goed contact met de mensen die hij ondersteunt is voor hem hierbij essentieel: “Ik doe aan zeer complex agendabeheer. Toen ik in coronatijd op een nieuwe plek begon, heb ik ervoor gezorgd dat ik direct kennismaakte met diegenen die ik ondersteunde. Het is belangrijk dat mensen weten wie jij bent, voordat je ze gaat bellen om dingen te regelen.” 

Gerben: “Het leukste vind ik de diversiteit. Het is zo cliché om te zeggen, maar ook zo waar: echt elke dag is anders. Ik werk in een organisatie met meer dan 1000 medewerkers, dan heb je te maken met zoveel verschillende mensen. Daarnaast houd ik van structuur, ik houd van planning, en in mijn werk komt dat samen.”

In de minderheid

In het supportprofessionalvak werken voornamelijk vrouwen. Volgens Menno houden werkgevers dit in stand. “Het begint al bij de vacatures,” zegt hij. “Alles wordt heel erg op de vrouw geschreven, mannen worden vaak niet aangesproken.” 

Kan het ook meespelen dat mannen een ouderwets beeld van het vak hebben? “Misschien wel,” zegt Menno. “Ik zeg altijd voor de grap: doe één week ons werk, en kom er dan eens op terug. Ons werk is zoveel belangrijker dan ze denken.”

De overgrote meerderheid van de supportprofessionals is vrouw. Is het lastig om als man zo in de minderheid te zijn? Gerben: “Zelf kan ik gelukkig goed met vrouwen opschieten, dus dat is nooit zo’n issue. Daarbij heb ik in mijn werk ook wel te maken met mannen. Maar ik kan me voorstellen dat als je in een grote pool van twintig ondersteuners zit en je zit tussen alleen maar vrouwen, dat het dan overwhelming kan zijn. Ik denk dat dat je wel kan tegenhouden om ergens te gaan werken.”
 

The Male Assistants

The Male Assistants proberen het stereotype van de vrouwelijke supportprofessional te doorbreken. Menno: “Ik werd in april met een groepje mannen geïnterviewd over mannen die vrouwen ondersteunden. Hier kregen we zoveel leuke reacties op, dat we hebben gezegd: hier moeten we iets mee. Inmiddels hebben we verschillende werkgroepen opgericht. Binnenkort willen we meer live doen.”

Gerben: “Ik kon me goed vinden in hun punten. Op feestjes zal ik nooit zeggen dat ik een secretaresse ben, terwijl dit intern mijn officiële functietitel is. Ook vind ik het leuk om met mannelijke vakgenoten te connecten. Niet dat er echt een verschil is tussen hoe mannen of vrouwen het werk doen, maar we lopen wel tegen andere dingen aan.”

Van elkaar leren

Menno: “Ik heb als man alles zelf moeten uitvinden. Daarom wil ik met The Male Assistants mannen die beginnen in het vak op weg helpen. Hoe pak je dingen aan? Welke vervolgopleiding moet je kiezen?”
Kijken ze door hun verschil in ervaring anders naar het vak? “In principe niet,” zegt Gerben. “Maar Menno laat zich door zijn ervaring misschien wat minder gek maken. Prio’s stellen in dit vak is belangrijk, maar bij mij heeft alles prioriteit. Terwijl: iets wat volgende week moet gebeuren, hoeft echt niet vandaag af. Ik denk wel dat je als je langer in het vak zit daar beter mee omgaat.”

Menno. “Door mijn ervaring weet ik: het werk komt nooit af. Maar je kunt wél dingen doen om de druk van de ketel te halen.” Maar andersom heeft hij ook wat aan de kennis en skills van vakgenoten die korter in het vak zitten: “Dingen gaan tegenwoordig heel anders dan toen ik begon, dus van de jongere generatie kan ik ook leren.”

‘Ga ervoor’

Tegenwoordig zijn bedrijven meer bezig met diversiteit en inclusie, ziet Gerben. “Niet alleen voor mannen en vrouwen, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld afkomst of religie. Als je solliciteert, zijn bedrijven vaak juist heel positief: ‘Eindelijk eens een keertje een man!’.” Menno: “Ik ben inmiddels al een aantal keer gebeld met de vraag of ik nog mannen voor openstaande vacatures ken.”

Hebben ze nog tips voor startende mannelijke supportprofessionals? Gerben: “Ik zou contact zoeken met andere mannen in dit vak. Toen ik begon, was ik de enige mannelijke assistent in mijn organisatie. En dat ben ik nu nog steeds. Het is fijn als je een voorbeeld hebt van iemand die jou kan vertellen hoe zijn journey is verlopen.”

Menno: “Ik wil graag benadrukken: als je dit als man wil doen, ga ervoor, laat je niet tegenhouden door wat je omgeving zegt. Je zult misschien tegen dingen aanlopen, maar ik denk dat als je het eenmaal doet, het je zo goed bevalt dat je de rest van je leven in dit vak blijft werken.”