Dat is er een van Schoevers in crisistijd: Dana

De maatregelen rond het coronavirus hebben een grote impact. Je sociale leven staat grotendeels stil, maar je werk gaat door, waarschijnlijk vanuit huis. Hoe ga je hier als supportprofessional, met een grote variatie aan taken en contactmomenten, mee om? Wij vroegen het aan Dana Venema, halvefinalist van onze verkiezing Secretaresse van het Jaar 2020. Zij is executive assistant HR bij Ahold Delhaize.

Dynamische functie

Als GSO HR Executive Assistant bij Ahold Delhaize heb ik een hele dynamische functie. Mijn werk bestaat voor de helft uit ondersteuning van 2 SVP’s (Senior Vice Presidents NL en US) en 2 VP’s (Vice Presidents NL) en voor de andere helft uit HR Events. Hiermee doel ik op onze Academy voor onze (toekomstige) leiders en de Events/Meetings omtrent de HR Managers. Zelf vind ik dat ik de leukste functie binnen het bedrijf heb omdat ik zoveel verscheidenheid gedurende een dag heb.

Teams aan de andere kant van de wereld

Omdat ik zowel Nederland als de US ondersteun, is op afstand werken mij niet vreemd. Het enige wat je nu merkt, is dat we nu écht op de virtuele wereld zijn aangewezen – en hoe leuk is het om te zien dat ons team steeds hechter wordt. Met de verschillende teams op onze HR-afdelingen hebben wij dagelijks of wekelijks contact. Daarnaast heb ik een virtuele bijeenkomst opgezet zodat wij 1x per week een b/fast US/Lunch NL én een coffee break US/Drinks NL houden, zodat we op een ontspannen manier met elkaar kunnen bijkletsen. Werktechnisch gezien houden wij contact via email, WhatsApp en Teams.

Acuut schakelen

De projecten waar ik nu aan werk, zijn de verplaatsingen van evenementen in het najaar en de evenementen voor onze HR Managers in juni. Uiteraard afhankelijk van hoe alles gaat lopen de komende tijd. Het is zaak om alle opties open te houden en voorbereidingen te treffen, zodat ongeacht de uitkomst er acuut geschakeld kan worden.

Verbinding met collega’s

Het meeste wat ik mis in deze tijd zijn mijn collega’s en de luxe die je hebt als je op kantoor bent. Daarmee bedoel ik het feit dat je niet even iemand kunt aanschieten of even kunt voelen wat iemand wel of niet nodig heeft. Of dat je gewoon even kunt sparren met een collega. Dus ja, het sociale aspect mis ik oprecht omdat ik zelf een zeer sociaal ‘dier’ ben.
 
Verder is het eigenlijk voor mij een verandering van locatie, maar het werk blijft gelijk en omdat ik dit zó leuk vind, is mijn productiviteit onveranderd. Juist in deze tijd is mijn functie zó ongelooflijk belangrijk om die verbinding te houden met alle collega’s en ook een doorgeefluik te zijn! Wat ik ook leer is dat ik mijn werkplek op kantoor en mijn collega’s nog meer waardeer en hoe mooi het bedrijf is waar ik voor mag werken.

Regelmaat houden

In deze tijd is het heel belangrijk om toch de balans te houden tussen werk en privé. Ik probeer daarom nog steeds elke dag dezelfde tijd op te staan en te ontbijten en dezelfde werktijden aan te houden. Tussendoor zou ik best wat meer pauze kunnen houden…
 
In de avonduren geeft mijn sportschool RGym livestream-lessen, die ik volg. In de maand juli geven zij les in een tent buiten. Of ik probeer elke avond een half uurtje yoga te doen. Helaas kan ik geen sociale events bijwonen als vice-voorzitter van de IMA (International Management Assistants). Afgelopen zaterdag hebben wij samen met Creative Valley, Orange Films en Windshift als National Committee daarom onze jaarlijkse AGM online gehouden. Overige tijd vul ik in met buiten wandelen op het strand, een korte boodschap doen of gewoon even lekker in de tuin zitten. Uiteraard heb ik nog een mooie klussenlijst voor in huis, deze beperk ik wel tot de weekenden om de regelmaat te houden.

Kijk naar de mogelijkheden

Mijn tip is: blijf positief, kijk naar wat je wel hebt en weet dat het eindig is. Blijf ook altijd goed in gesprek met je manager en probeer altijd te kijken naar wat wel mogelijk is. Ook ik heb wel eens een baaldag, toch gaat ook dat weer voorbij. Ik bel dan even een collega via Teams en klets even bij. Dat helpt vaak. This period is the best of the worst options, make the most of it and make it matter!