‘Als je iets heel erg graag wil en je bereid bent om er dingen voor te laten, is alles mogelijk’

Natalka’s loopbaan als secretaresse begon bij de gemeente Tilburg. Toen daar een vacature vrijkwam bij de burgemeester, wist ze: deze baan is voor mij geknipt. ‘Ik was jong en zeer onervaren, maar ik liet me niet van mijn stuk brengen.’ In deze gastblog vertelt ze haar verhaal.

Een saaie kantoorbaan?

‘Voor het schrijven van deze blog ben ik gaan graven in mijn herinneringen. Ik herinnerde me hoe ik, voordat ik überhaupt aan mijn studie begon, dacht over het vak van secretaresse. Uiteraard had ik bij mijn studiekeuze een globaal beeld, maar veel kennis over de exacte inhoud en de dagelijkse gang van zaken had ik niet.

Op mijn 20ste begon ik met werken bij de gemeente Tilburg. Ik hoor je denken… saai, en niet heel erg verleidelijk. Maar wat mij ontzettend aantrok in een baan bij een gemeentelijke organisatie is dat ik het gevoel heb dat je dicht bij de stad staat. Je bent de verbindende schakel tussen de gemeente en de inwoners en ondernemers. Die sociale kant sprak mij het meest aan. Je bent het eerste aanspreekpunt als iemand de burgemeester wil spreken. Je kan een hoop vragen beantwoorden, een luisterend oor bieden en iemand helpen.

Jong en onervaren

Bij de gemeente Tilburg werkte ik als afdelingssecretaresse. Een zeer leerzame periode, omdat ik toen écht leerde wat het vak van secretaresse inhoudt. Na een jaar kwam een vacature vrij bij een van de wethouders, tevens de locoburgemeester. Ik heb mijn interesse uitgesproken en gesolliciteerd. Ik was jong en zeer onervaren in alle politieke verhoudingen, maar wel ongelofelijk leergierig, ambitieus en ontzettend eigenwijs. Ik liet me niet van mijn stuk brengen dat ik té jong of onervaren zou zijn.

De baan kreeg ik. Twee jaar geleden, net na het uitbreken van corona, begon ik (toen nog als vervanger) met mijn werk voor de burgemeester. Zoals voor de hele wereld, stond ook mijn wereld op z’n kop. Het team om de burgemeester heen ging hechter samenwerken, de communicatie onderling moest nog beter en duidelijker, de grenzen werden nog beter bewaakt. En van mij werd veel kennis, proactiviteit, scherpte en orde verwacht.

Alles is mogelijk

Als ik heel eerlijk ben, had ik op mijn 20ste nooit gedacht en nooit durven dromen dat ik zo’n waanzinnige baan zou hebben. Even voor de duidelijkheid: mijn baan is niet altijd waanzinnig en leuk. Ik kan alleen maar zeggen dat als je iets heel erg graag wil en je bereid bent om er dingen voor te laten, dat dan alles mogelijk is. Of dit nou bij een gemeente is of bij een andere organisatie.

Als secretaresse heb je een goed beeld van de organisatie. Je kan patronen en verhoudingen sneller herkennen, wat helpt bij het onderhouden van de contacten die je hebt. Heel erg aantrekkelijk voor jongeren om zich op deze plek te ontwikkelen en innovatie toe te passen. Het is de meest veelzijdige functie die je je maar kan bedenken.’