Winnen doen we samen

Mijn naam is Renate Smidt. Ik werk al jaren als directiesecretaresse van de algemeen directeur van SnelStart. Sinds vorige week mag ik mij ook Secretaresse van het jaar 2019 noemen.

Nominatie

Mijn collega heeft mij in het geheim opgegeven. Toen ik het hoorde, was ik behoorlijk verrast. Het is een prachtig compliment van mijn collega, maar zou ik wel goed genoeg zijn? Als secretaresse zorgen wij namelijk dat onze leidinggevende kan schitteren. Zelf staan wij niet op het podium. Deze gedachte probeerde ik van mij af te zetten door te denken als een nuchtere Tesselse dame: “Wat gebeurt er eigenlijk als het mis gaat? Helemaal niks.”

Selectieprocedure

Eind februari kreeg ik te horen dat ik behoorde tot de laatste twaalf overgebleven kandidaten. Voor de volgende ronde moest ik een filmpje maken waarin ik mijzelf voorstelde en een impressie gaf van mijn werkomgeving. Ook moest ik vertellen wat mijn motivatie was en mijn visie op het secretaressevak. Het publiek mocht vervolgens stemmen op de filmpjes.

Halve finale

Op 4 april 2019 mochten de laatste zes kandidaten tijdens de halve finale een presentatie houden voor de vakjury en voor elkaar. Hartstikke spannend natuurlijk, maar wat was dit een leuke dag. De sfeer tussen de kandidaten onderling was zo goed, dat ik geen enkel moment strijd heb gevoeld. We stelden elkaar gerust en hadden de leukste gesprekken. Aan het eind van deze middag werden we bij elkaar geroepen. De jury gaf aan dat ik samen met Emy van Meel en Alianne Ballemans door was naar de finale. Dat ik een finaleplaats had bemachtigd, had ik echt niet zien aankomen!

De finaledag

Op 16 april 2019 was het zover: de finale. Ik reed het terrein van Papendal op en zag een groot bord staan met de tekst ‘Winnen doen we samen’. Deze tekst sprak mij aan en sloot ook perfect aan bij mijn presentatie van de avond. Mocht ik de ambassadeur worden, dan ging het niet om een persoonlijke winst, maar dan zou ik op het podium staan om alle secretaresses een jaar lang te vertegenwoordigen.

Secretaresse van het Jaar

’s Avonds mocht ik mijn presentatie geven. Ik voelde mijn hart sneller kloppen en ik liep met klamme handen het podium op. Het begin van mijn presentatie vond ik het lastigst en dat was (volgens mij) te merken ook. Maar eenmaal aangekomen bij mijn visie op ons secretaressevak stond ik te schitteren op het podium. Ik kon 130 secretaresses meenemen in mijn visie met betrekking tot de digitalisering van ons vak. Fantastisch vond ik dat! De tijd op het podium vloog dan ook voorbij.
Na de pauze werd bekendgemaakt dat ik de titel Secretaresse van het Jaar had gewonnen. Ik geloofde mijn oren niet. Wat een fantastisch compliment en wat een geweldige prijzen hoorden hierbij.  De avond zelf maar ook de dagen hierna leefde ik op een roze wolk.

Een mooi jaar

Winnen doen we samen, en zo voel ik dat ook echt. Ik vind het een hele eer om alle secretaresses in Nederland een heel jaar te mogen vertegenwoordigen. Ik ga mijn best doen om ons het komende jaar zo goed mogelijk neer te zetten. Ik wil mij gaan inzetten om ons imago af te stoffen en jullie mee te nemen in de digitalisering. Ik heb er zin in, tot snel!