Verdiepen of verbreden? Secretaresse van het Jaar-halvefinalisten geven hun mening

Moeten supportprofessionals zich verdiepen of verbreden? En ben je ooit uitgeleerd als supportprofessional? Wij legden onze Secretaresse van het Jaar-halvefinalisten een aantal actuele stellingen uit ons vakgebied voor. Ontdek hun visie op deze onderwerpen.

Stelling

Schoenmaker, blijf bij je leest: supportprofessionals kunnen beter een verdiepende opleiding volgen dan een verbredende opleiding (zoals HRM).

Marjan: “Dat is heel persoonlijk. Ik ben gedurende mijn carrière het secretaressevak trouw gebleven, daar ligt mijn passie. Verdieping dus, steeds opnieuw op zoek gaan naar waar je waarde kunt toevoegen. Maar ik zie ook collega’s overstappen naar bijvoorbeeld HRM en daar heel blij van worden. Volg je hart en ontdek waar je passie ligt, dat is mijn belangrijkste advies.”
 
Michelle: “Supportprofessionals beschikken ieder over eigen kwaliteiten. Ik denk dat het vooral ligt aan wat jouw sterke punten zijn of juist punten die je wilt verbeteren om te bepalen wat voor opleiding je gaat volgen. Als je je focust op een verdiepende cursus, kun je je daarin specialiseren. Pak je een bredere opleiding dan kun je je expertise in de organisatie waar je werkt wellicht ook op een bredere manier inzetten. Wat voor jou goed voelt en waar jij plezier uithaalt, daar moet je voor kiezen!”
 
Selwin: “Niet eens; je kan een verdieping van stof of je werk altijd op de werkvloer behalen. Een opleiding HRM kan je niet binnen kantoor leren – een opleiding helpt dan zeker om je kennis te verbreden, daarnaast wordt in ons vak steeds meer van je gevraagd. Daar kan bijvoorbeeld HRM in terugkomen. Daarnaast moet je voor een opleiding openstaan, sommigen willen dit niet, maar ik zou het niet afslaan. Na zo’n opleiding ben je alleen maar beter inzetbaar, wat bijvoorbeeld een 0,5 fte kan bezuinigen.”
 
Erika: “Ik ben blanco. Het ligt er helemaal aan in wat voor baan je zit, wat wordt er van je verwacht? Waar ligt jouw kracht? Schoenmaker blijf bij je leest zou voor mij een nachtmerrie zijn, ik wil graag verbreden en allround inzetbaar zijn. Maar ik ben me ervan bewust dat dat niet voor iedereen geldt. Heel persoonlijk dus.”

Jeanette: “Als secretaresse moet je breed onderlegd zijn op velerlei vakgebieden, die knowhow bouw je gaandeweg op of je volgt een cursus. Toch zie je dat heel veel secretaresses een zijstap maken en ook HRM in hun takenpakket hebben. Ikzelf draag HR een warm hart toe. (Ik ben bij een vorige werkgever ook HR-manager geweest.) Het belangrijkste vind ik dat je moet doen waar jij je goed bij voelt, dan boek je de meeste/beste resultaten. Dit straal je dan ook uit zodat collega’s bij je terechtkunnen met hun vragen van diverse aard.”
 
Dana: “Uiteraard hangt dit af van je ambitie, de mogelijkheden binnen het bedrijf en hoe jouw rol wordt ingevuld. Is het een traditionele rol en heb je verder geen ambities, dan is dat ook goed en blijft het wat het is. Persoonlijk denk ik dat zowel een verdiepende of verbredende opleiding beiden goed zijn. Ook dit hangt af van hoe de rol wordt ingevuld, waar ontwikkelkansen liggen, welke kant het bedrijf opgaat, wat je zelf wilt en of je kunt bijblijven in de veranderende markt.”