Tijd vinden voor je opleiding? 7 tips

Het kan best spannend zijn om aan een opleiding te beginnen. Zeker als je een drukke baan en een druk privéleven hebt, kun je je afvragen of je hier wel genoeg tijd voor hebt. Herkenbaar? Bekijk dan deze 7 tips over hoe je een opleiding kunt combineren met je baan en privéleven.

Volg je opleiding module voor module

Alle Schoevers-opleidingen zijn opgebouwd uit verschillende modules. Als het je beter uitkomt, kun je er ook eerst voor kiezen om sommige modules los te volgen. Op deze manier ontdek je een aantal weken lang hoe het is om een opleiding te volgen, in plaats van dat je meteen maanden of zelfs jaren ergens aan vast zit. Later kun je alsnog de andere modules volgen en dat (erkende) Schoevers-diploma halen.

Lees hier meer over modulair studeren en ontdek welke modules we los aanbieden.

Kies het beste lesmoment

Heb jij graag les in de avond, zodat je het weekend vrij kan houden? Of wil je juist liever les op zaterdag, zodat je met een fris hoofd kan studeren? Of heb je misschien een vrije woensdag of vrijdag waarop je aan de slag wilt? Bij Schoevers bieden we opleidingen doordeweeks overdag, doordeweeks ’s avonds en op zaterdag. Zo is er altijd wel een moment dat goed uitkomt.

Bespaar tijd met online studeren

Naast klassikale lessen bieden we ook virtual classroom en e-learning. Als je kiest voor virtual classroom, is het net alsof je in een normale les zit. Dat scheelt weer reistijd. Je hoeft alleen maar je computer aan te zetten en kunt na afloop meteen verder met andere bezigheden.

Ook kun je kiezen voor e-learning. Dan leer je geheel zelfstandig, onder begeleiding van een docent. Je hebt geen vaste lessen dus je studeert wanneer het jou uitkomt, zodat je het makkelijk kunt inplannen in je agenda. Bovendien ga je in je eigen tempo door de stof heen. Dus als je een rustige week hebt, kun je alvast extra veel doen om te compenseren voor de drukkere week erna.

Lees hier meer over onze verschillende studievarianten.

Maak een (week)plan

In een week zitten 168 uur, waarvan we er ongeveer 56 slapen en ongeveer 40 werken. Dat betekent dat je nog 72 uren overhoudt. Natuurlijk heb je vaak wel meer bezigheden die vastliggen, maar je hebt meer vrijheid dan je soms denkt. Vooral als je van tevoren een planning maakt voor de hele week. Ga daarom rustig zitten en bedenk hoeveel je wilt studeren en wanneer je dat doet.

Kijk hierbij wat bij jouw leven past. De een wil iedere dag een beetje doen, de ander doet liever alles in één keer. De een kan goed studeren in de trein, de ander heeft die reistijd echt nodig om te ontspannen. Wees hierbij eerlijk en realistisch: niets is fout. Als je studeert op een manier die bij jouw ritme past, krijg je uiteindelijk het meest gedaan.

Blijf bij de les

Niets levert zoveel (tijd)stress op als achterlopen op de lesstof. Als je iedere week de stof leert die voor die week gepland is, stapelt het zich niet op en blijft het te overzien. Houd je dus ook echt aan je plan.

Ben je geneigd om te ambitieuze plannen te maken? Je kunt ook een extra tijdsslot inplannen voor als je niet zeker weet dat het gaat lukken. Stel, je volgt les op maandagavond. Dan kun je bijvoorbeeld plannen dat je woensdagochtend en donderdagochtend een paar uur vóór je werk gaat studeren, en dan voor de zekerheid een extra tijdsslot plannen op zondagmiddag. Ben je op donderdag nog niet klaar, dan heb je nog de zondagmiddag om te studeren. Krijg je het wel al op donderdagochtend af, dan heb je op zondag weer wat tijd ‘cadeau’ gekregen.

Besef dat een deeltijdstudie heel anders is dan een voltijdstudie

Misschien ben je huiverig om te gaan studeren omdat het je doet terugdenken aan je voltijdstudie een aantal jaar terug. Wees gerustgesteld: studeren in deeltijd is iets heel anders. Onze opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor drukke professionals. Je leert niet om het leren, maar bent puur praktijkgericht bezig. Je ervaart direct leerrendement en kunt het geleerde de volgende dag al inzetten op je werk, waardoor je beter en wellicht ook weer efficiënter gaat werken. Zo bespaart je studie je dus eigenlijk tijd!

Besef dat aan alles een eind komt

Veel Schoevers-opleidingen duren enkele maanden, met een enkele uitschieter van een paar jaar voor bijvoorbeeld een hele HBO Bachelor. Dat is een periode die te overzien is. Je zult dus niet voor de rest van je carrière bezig zijn met deze opleiding. Zie het als een investering die zich snel zal uitbetalen doordat je (nog) beter wordt in je werk en misschien zelfs promotie maakt. Alles gaat voorbij: geniet dus van je opleiding zolang het duurt!

Contact met Schoevers

Heb je nog vragen over studeren bij Schoevers? Of wil je persoonlijk advies bij het maken van je studiekeuze? Neem contact op met onze opleidingsadviseurs via 035 – 7 506 140 of via onze website. Zij vertellen je graag meer en geven je advies op maat.