Studietips

Het nieuwe schooljaar is begonnen en dat betekent dat er ook weer gestudeerd moet worden. Heb jij wat opstartproblemen en kun je wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder.

Vooruit plannen

Dit is misschien wel de tip die je het vaakst hoort: begin op tijd. Begin vanaf de eerste lessen al met het doornemen en eventueel samenvatten van de lesstof. Maak hiervoor meteen een planning. Dat geeft niet alleen overzicht, maar het is ook superfijn om dingen van je planning af te kunnen strepen. Dan heb je echt het gevoel dat je vooruitkomt. Vergeet hierbij niet voldoende pauzes in te plannen en plan tussendoor ook leuke afspraken in voor de ontspanning.

Maximale concentratie

Probeer afleidingen zo veel mogelijk te vermijden. Zorg dat je bureau helemaal opgeruimd is en leg je telefoon in een andere kamer. Elke keer dat je afgeleid wordt, heb je zeker 20 minuten nodig om er weer helemaal in te komen. Zo loop je alleen maar vertraging op en houd je minder tijd over voor leuke dingen.

Je kunt je ook beter concentreren als je gezond eet en goed slaapt. Een avondje gezellig naar de kroeg gaan als je de volgende dag moet leren is natuurlijk een slecht idee. Ga op tijd naar bed en zet je wekker op een vaste tijd. Als je lang uitslaapt is niet alleen een groot deel van je dag voorbij, je wordt er vaak ook luier van. Eet daarnaast niet te veel suikers. Van suiker krijg je een korte energieboost, maar als deze voorbij is word je juist extra moe. En als je thuis aan het studeren bent, is dat lekkere bed wel heel dichtbij…

Samenvatten

De leerstof komt vaak uit verschillende bronnen, bijvoorbeeld je theorieboek, powerpointpresentaties en aantekeningen. Dat is veel informatie en lang niet alles is relevant. Maak daarom van al deze informatie één samenvatting. En heb je deze samenvatting al een aantal keer bestudeerd? Maak dan een samenvatting van de samenvatting.

Een fijne werkplek

Zorg dat je lekker zit en er geen rommel ligt. Zet een raampje open voor wat frisse lucht en doe de gordijnen helemaal open. Direct daglicht activeert je hersenen.

Ben je het zat om heel de dag saai achter je bureau te zitten? Dan kan het soms helpen om even de deur uit te gaan. Je kunt een wandeling maken, maar ook verder werken op een andere (inspirerende) plek. Bijvoorbeeld in een leuke koffiebar met goede wifi en lekkere koffie. Of in de bibliotheek. Hier word je ook minder snel afgeleid, omdat je niet zomaar even een andere kamer inloopt om de televisie aan te zetten of gezellig te kletsen met je moeder of huisgenoot.

Een welverdiende beloning

Ook heel belangrijk: beloon jezelf voor je harde werk als je klaar bent met studeren. Dat kan iets kleins zijn, bijvoorbeeld aan het eind van de dag een lekker stukje chocola, maar ook iets groters zoals een dagje shoppen met vriendinnen.