Netwerken is net werken – tips voor netwerken

Netwerken is erg belangrijk. Of je nu voor een baas werkt of voor jezelf. Met het leggen en onderhouden van contacten zorg je voor lijntjes die op onverwachte momenten ineens heel nuttig blijken te zijn. Netwerken is het aangaan van duurzame relaties die wederzijds voordeel opleveren. Dat kunnen relaties buiten én binnen je organisatie zijn. Een goede netwerkcirkel kan behoorlijke voordelen opleveren bij bijvoorbeeld promotie maken van of het vinden van een nieuwe baan.

Het is wel van belang dat je het op de goede manier aanpakt. Hiervoor hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Wees voorbereid en kom ruim op tijd als je naar een netwerkbijeenkomst gaat.
  2. Als je vroeg aanwezig bent, kun je de gastheer spreken. Die kun je eventueel vragen je aan andere bezoekers voor te stellen.
  3. Ben je onzeker? Zoek dan iemand op die eruitziet zoals jij je voelt. Die zal blij zijn dat je hem op zijn gemak stelt en zo zal de bijeenkomst voor jullie beiden fijner zijn.
  4. Houd je rechterhand vrij voor het schudden van handen.
  5. Neem een rechte houding aan. Dat straalt uit dat je succesvol bent.
  6. Stel mensen aan elkaar voor. Dat komt je naam als goede netwerker ten goede.
  7. Deel kennis met je gesprekspartner. Stel je eigen kennis en netwerk open voor de ander. Daarmee versterk je je eigen gunfactor.
  8. Bouw je nieuwe relatie op. Eén telefoontje is niet genoeg. Wees proactief in het onderhouden van contact.

Na het lezen van deze tips krijg je misschien het gevoel dat je wel heel veel tijd moet investeren in anderen. Maar mensen zijn geneigd bewezen gunsten en diensten te beantwoorden. Dat kan je helpen als je een nieuwe baan zoekt, een hoger salaris wil of promotie wil maken.
 
“Je kennissenkring, niet je kennis, is verantwoordelijk voor de grote dingen in je carrière.” (Adam Rifkin)