Juridisch supportprofessional worden?

Momenteel is er bij veel juridische bedrijven vraag naar supportprofessionals. Benieuwd hoe het is om te werken als juridisch supportprofessional, of hoe je dit wordt? Lees meer.

Wat doe je als juridisch supportprofessional?

Een juridisch secretaresse is een ondersteuner die in de juridische branche werkt, zoals bij een notaris- of advocatenkantoor, een rechtbank, een gerechtsdeurwaarder of op de juridische afdeling van een groot bedrijf.

Vaak krijg je dezelfde ondersteunende taken als bij het ondersteunen van een manager binnen een andere organisatie, zoals agendabeheer en het coördineren van planningen. Hier komen dan wel nog juridisch ondersteunende werkzaamheden bij, zoals dossierbeheer, contact onderhouden met cliënten, contacten onderhouden met de rechtbank en vooral het bewaken van allerlei deadlines in de juridische processen.

Werken als supportprofessional in deze sector past het best bij je als je nauwkeurig bent, maar ook stressbestendigheid en het kunnen omgaan met deadlines is heel belangrijk. Het beeld van Suits klopt bij sommige kantoren, maar lang niet bij allemaal.

Demi over werken in de juridische sector

Demi van Halst werkt als Team Assistant Vastgoed bij Loyens & Loeff. Hoe zien haar werkzaamheden eruit? “Zelf hou ik me voornamelijk bezig met het ondersteunen van een team van advocaten”, zegt Demi. “Hierbij doe ik dingen als de telefoon aannemen, zakelijke afspraken inplannen, events organiseren, documenten versturen, dossiers filen, presentaties maken, orde brengen in agenda’s, cliënten ontvangen, billingtaken en overige taken die met het aanmaken van nieuwe cliënten te maken hebben en een grote zorgvuldigheid met zich meebrengen. Maar wat je precies doet, hangt natuurlijk af van voor wie je werkt.”

Bij deze baan is het handig als je juridische achtergrondkennis hebt, zoals kennis over juridische correspondentie, dossiervorming en vakjargon. “Maar ik heb zelf geen speciale opleiding hiervoor gevolgd”, zegt Demi. “Ik merk wel dat het steeds makkelijker wordt naarmate je meer weet hoe het in zijn werk gaat.”

Vaak zijn er vooroordelen over de juridische wereld: dat het stijf en hiërarchisch is. Maar dat is een achterhaald beeld, want advocatenkantoren zijn tegenwoordig ook hip en intern informeel. Hoe ervaart Demi dit? “Ik denk dat de cultuur bij een juridische organisatie meer corporate is dan bij het gemiddelde bedrijf. Bij Loyens & Loeff verschilt het per afdeling, maar over het algemeen heerst er een informele open sfeer, zijn de drempels laag, de lijnen kort en staan de deuren open zodat je altijd met je vragen terecht kan en jezelf kan blijven ontwikkelen. Loyens & Loeff is wat dat betreft sowieso een fijne werkplek.” Er is een Learning & Development-omgeving waarin externe bureaus allerlei trainingen aanbieden waar je je voor kan inschrijven. Het aanbod online trainingen ligt rond de 150, dus voor ieder wat wils.

Als juridisch professional heb je veel verschillende werkzaamheden: van agendabeheer tot dossierbeheer en van contact onderhouden met cliënten tot het bewaken van deadlines in de juridische processen. “Je werkzaamheden zijn heel veelzijdig”, zegt Demi. “En er gebeurt heel veel, geen dag is hetzelfde.” Haar tip voor mensen die in de juridische wereld willen werken is dan ook: “Ik zou het gewoon proberen, want het is een hele leuke wereld.”

Ook zijn er al heel veel Schoevers-alumni bij Loyens & Loeff gaan werken en je bent natuurlijk van harte uitgenodigd voor een oriënterend gesprek! Op die manier krijg je een nog beter beeld van het diverse takenpakket van onze Team Assistants binnen de diverse praktijkgroepen (advocatuur, fiscaal of notarieel) en/of binnen de Business Services.

Juridisch supportprofessional worden? Bekijk de vacatures!

Wil jij graag werken in de juridische sector? Neem dan contact op met Schoevers Professionals. Wij hebben momenteel veel vacatures voor juridische supportprofessionals openstaan. Als jij bij Schoevers Professionals aangeeft in wat voor werkomgeving jij als juridisch secretaresse goed past, dan kijken wij welk kantoor voor jou de beste match is.
 
Plan een vrijblijvende (online) afspraak in om je mogelijkheden te ontdekken. Bel ons via 035 – 7 506 145 of mail naar info@schoeversprofessionals.nl om de afspraak te maken. Direct solliciteren? Misschien is deze leuke vacature voor een Junior secretaresse bij een advocatenkantoor in Rotterdam interessant voor jou!

Opleiding juridisch secretaresse volgen

Vind jij het fijner om je eerst te verdiepen in de juridische wereld voordat je aan de slag gaat? Bij Schoevers bieden we 2 MBO-programma’s aan waarmee jij je ontwikkelt tot juridisch supportprofessional. Na afloop ga je vol zelfvertrouwen aan de slag als juridisch supportprofessional.
 
Heb je al eerder een opleiding tot supportprofessional gevolgd en wil je je nu alleen nog verdiepen in de juridische wereld? In de opleiding Werken als Juridisch Secretaresse leer je in een half jaar onder andere alles over juridische begrippen, juridische brieven schrijven, de werking van het Nederlands recht en de verschillende rollen in de juridische wereld.
 
Heb je nog niet eerder een opleiding tot supportprofessional gevolgd? In de opleiding Juridisch Secretaresse leer je al het bovenstaande. Maar daarnaast leer je ook nog eens de basis van het vak van de supportprofessional. Je leert plannen en organiseren, professioneel communiceren, notuleren en correct Nederlands. Na deze opleiding kun je direct werken als juridisch supportprofessional.