“Iedereen kent elkaar en de sfeer is heel open en toegankelijk”

In ‘Aan het woord…’ praten we met mensen die op een bijzondere manier verbonden zijn met Schoevers. Kristel is nu één jaar werkzaam als studiecoach bij Schoevers en vertelt over wat een studiecoach voor de student kan betekenen, het kleinschalige onderwijs en haar relatie met de studenten. 
 
Na 10 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben als adviseur en voorlichter werd het voor Kristel tijd voor een nieuwe stap in haar carrière.  Van het kortlopende contact met studenten in haar vorige functie is zij nu over gegaan naar een rol waarbij zij studenten stimuleert om de opleiding succesvol af te ronden. “Als adviseur geef je de student voorlichting en help je hen een keuze te maken en dan pas begint de studieloopbaan. Ik vind het nu juist heel erg leuk dat ik iedere student ken en de studieloopbaan van dichtbij mag meemaken en begeleiden. De keuze is al gemaakt, de informatie is al geweest, ze zitten er nu. Hoe gaan ze deze periode beleven en hoe kan ik ze motiveren om uiteindelijk dat waardevolle papiertje te halen?“  

Schoevers begeleidt je bij jouw ontwikkeling

Dat een studiecoach erg betrokken is bij de studenten blijkt wel als we Kristel vragen naar hoe de begeleiding tijdens de studie verloopt. “Ik plan met iedere student sowieso drie keer per jaar een afspraak in maar de meeste studenten spreek ik vaker. In de ochtend vind ik het heel belangrijk om er te zijn als de studenten binnenkomen zodat ik even een praatje kan maken. Ze kunnen daarnaast in de pauze altijd bij me langs komen. We merken steeds meer dat e-mailen minder goed werkt en zijn daarom ook op onze mobiele telefoon bereikbaar zodat studenten ons gewoon kunnen bellen of zelfs WhatsAppen.” Kristel legt uit dat studiecoaches het aanspreekpunt zijn, advies geven, motiveren en daarnaast ondersteuning bieden bij bijvoorbeeld plannen. “We monitoren de studievoortgang en bieden een luisterend oor als het even tegenzit. Tijdens de gesprekken sturen we ook op de persoonlijke ontwikkeling en andere leercompetenties.”   
Als studiecoach haalt Kristel veel energie uit haar werk. “Mijn werk geeft mij veel voldoening vooral als studenten hun eigen groei inzien, dit kunnen benoemen en daardoor enthousiast raken. Dan heb ik mijn werk goed gedaan en word ik heel blij!”

Onderscheidend karakter van Schoevers

Kristel vertelt dat door het kleine aantal klassen de sfeer bij Schoevers erg vertrouwd is. “Iedereen kent elkaar en de sfeer is heel open en toegankelijk. We organiseren verschillende evenementen zoals een High Tea en met Kerst drinken we gezellig wat met elkaar.” Het onderscheidende karakter van Schoevers zit volgens Kristel naast de aandacht en goede sfeer ook in de voorbereiding op de beroepspraktijk. “Studenten krijgen tijdens de opleiding een bepaalde professionele houding aangeleerd, zodat ze alvast aan het beroepsleven kunnen wennen. Je bent bij ons wel student maar eigenlijk ook al een professional.”

Er bestaat geen verkeerde keuze

We vroegen als laatste aan Kristel of zij nog tips heeft voor studiekiezers. “Het kiezen wordt te zwaar gemaakt. Je kiest niet voor het leven. Je kiest voor nu en doe vooral iets wat je leuk vindt want daar zal je goed in zijn. Hoe dat over 10 jaar uitpakt kun je nu niet overzien. Er bestaat geen foute keuze.”