Geen zin meer in online vergaderingen? Maak het beter met deze tips

Kun jij na meer dan een half jaar thuiswerken geen Zoom- of Microsoft Teams-vergadering meer zien? Dan ben je niet de enige: uit onderzoek blijkt dat online vergaderen een stuk vermoeiender is dan offline vergaderen. Dat komt onder andere doordat het moeilijker is om een natuurlijk gesprek te voeren via een scherm, maar ook omdat afleiding continu op de loer ligt. Daarom geven we 5 tips om scherp te blijven bij het online vergaderen.

Blijf maar één ding doen

Multitasken is niet alleen slecht voor je hersenen, het is ook slecht voor de teamspirit. Je vindt het zelf waarschijnlijk ook niet leuk als een collega tijdens jouw presentatie mailtjes zit af te werken, dus doe dat dan zelf ook niet. Als extra stimulans kun je je camera aanzetten en ervoor zorgen dat iedereen dat doet. Op die manier is de kans kleiner dat iemand ondertussen allerlei andere dingen gaat doen en vergader je effectiever.

Kijk niet naar jezelf

Een belangrijke reden waarom online meetings zo vermoeiend zijn, is omdat mensen geneigd zijn om hun gezicht uitgebreid te bestuderen (“Zit mijn haar altijd zo?”). Klinkt misschien een beetje ijdel, maar het is menselijk. Als je de scherminstellingen zo instelt dat je jezelf niet kunt zien, scheelt dat weer één afleidende factor die je tegenhoudt om met je volledige aandacht te luisteren naar die presentatie over de jaarcijfers.

Neem niet meer tijd dan noodzakelijk

Vaak worden vergaderingen zonder erover na te denken ingepland voor een half uur of heel uur. Maar misschien weet je wel dat je aan 15 minuten genoeg hebt, of zou 45 minuten perfect zijn. Plan dan geen kwartiertje uitloop in: een specifiek minutenaantal kweekt meer urgentie en zorgt er dus voor dat collega’s niet te lang doorgaan over minder relevante onderwerpen.

Plan in blokken

Als je de hele tijd zit te wachten tot je volgende meeting begint, raakt je aandacht versplinterd. Probeer daarom je meetings redelijk achter elkaar te plannen (met een kleine pauze tussendoor), zodat je eerder of later op de dag een leeg blok hebt om je te focussen op je werkzaamheden. Dat werkt wel zo lekker.

Pak de telefoon

Een meeting inplannen is niet altijd nodig. Toen we nog allemaal fulltime op kantoor werkten, liepen we vaak spontaan naar elkaar toe. Dat kan je nu imiteren door je telefoon te pakken en iemand even te bellen. Ben je echt bang om te storen? Dan kun je ook altijd even in de chat vragen of je kunt bellen. Je kunt natuurlijk ook spontaan via Zoom of Teams bellen.