Eerst leren of eerst praktijkervaring? Secretaresse van het Jaar-halvefinalisten geven hun mening

Moeten supportprofessionals zich verdiepen of verbreden? En ben je ooit uitgeleerd als supportprofessional? Wij legden onze Secretaresse van het Jaar-halvefinalisten een aantal actuele stellingen voor uit ons vakgebied. Ontdek hun visie op deze onderwerpen.

Stelling

Je kunt beter wachten met het volgen van een opleiding tot je praktijkervaring hebt, zodat je de lesstof beter kunt plaatsen.
 
Marjan: “Praktijkervaring is belangrijk, maar jezelf proactief blijven ontwikkelen is veel belangrijker.
Door een opleiding te volgen ontdek je wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waar je uitdagingen liggen. Je kunt laten zien wat je in je mars hebt en gaat vriend en vijand verbazen. Niet afwachten dus, lekker aan de slag!”
 
Dana: “Dit hangt af van wat je doel is. Uiteraard is het wel handig om een gedegen basisopleiding te hebben alvorens je gaat werken. Het advies dat ik indertijd van de universiteit kreeg was om, na mijn Bachelor of Honors (HBO+), nog even te wachten met mijn Masteropleiding. Zij adviseerden mij eerst zo’n 3 tot 5 jaar te gaan werken. Zelf ben ik nu van mening dat ik liever direct door was gegaan. In principe mis ik mijn Masterdiploma niet, maar het kriebelt wel ontzettend om mijn opleiding in de nabije toekomst weer te gaan oppakken.”
 
Erika: “Hier ben ik het deels mee eens. Het is uiteraard wel verstandig om eerst de basisopleiding voor Secretaresse te doen. Daar leer je toch wel veel van. Ik ben wel van mening dat je daarna eerst praktijkervaring moet opdoen om te weten waar je krachten en je talenten liggen. Vervolgens kun je besluiten welke vervolgopleiding je wil gaan doen. Het vak is zo divers, je kunt zoveel kanten op. Een opleiding naast je baan geeft vooral veel inzichten. Je kunt het geleerde gelijk in de praktijk brengen of je onderzoek baseren op je eigen bedrijf.”
 
Michelle: “Toen ik als administratief medewerker een officemanagementopleiding volgde, vond ik het soms lastig om mij te verplaatsen in de theorie. Ook voor medestudenten met een andere achtergrond, zoals kapster, was het lastiger om de leerstof toe te passen in de praktijk. Toch is vanaf het begin van de opleiding mijn manier van denken veranderd. Je leert op een manier denken die je helpt om dagelijkse probleempjes op je werk op te lossen. Uiteindelijk gaat het erom dat je inziet hoe je dingen kunt veranderen of verbeteren in een organisatie. Dus ik geloof dat je niet hoeft te wachten met het volgen van een opleiding tot je praktijkervaring hebt. Mocht het toch lastig zijn om de lesstof uit te voeren binnen jouw eigen baan, dan kun je altijd nog een ander bedrijf kiezen om de opdrachten uit te voeren, bijvoorbeeld een bedrijf waar je familie of vrienden werken.”