De glamour van het secretaressevak

Begin vorige eeuw was het nog erg uitzonderlijk dat vrouwen een baan hadden. Van hen werd voornamelijk verwacht dat zij het huishouden draaiende hielden. Voor veel huisvrouwen waren de wereldwijze secretaresses uit boeken en films dan ook een ideaalbeeld: modern, avontuurlijk en zelfstandig. Regelrechte glamour dus. Hun kledingstijl, kapsels en taalgebruik werden daarom veelvuldig gekopieerd. In 1936 verscheen de romantische film Wife vs. Secretary, met in de hoofdrollen Clark Gable, Jean Harlow en Myrna Loy. De intelligente en betrouwbare secretaresse speelde hierin een hoofdrol. Voor Adriaan Schoevers, de oprichter van het Schoevers-instituut, een geweldige kans om de Hollywood-glamour van het secretaressevak in Nederland nog verder aan te wakkeren. In de steden waar de film draaide, organiseerde hij groots opgezette openbare typewedstrijden, waarbij dames konden bewijzen wie van hen de beste secretaresse was.

Typemiep

In de jaren daarna nam de populariteit van het vak snel af. Vrouwen gingen steeds vaker werken en secretaresse was niet langer een droomberoep. Het imago verslechterde op den duur zo sterk, dat woorden als typemiep en tikgeit zelfs de Van Dale haalden. In de ogen van veel mensen was een secretaresse iemand die niet veel meer deed dan notuleren, post sorteren en koffie halen. In films en op tv vertaalde zich dit naar het beeld van de stereotiepe secretaresse: het domme blondje dat de hele dag haar nagels zit te vijlen en vaak alleen maar wordt ingehuurd vanwege haar leuke smoeltje of eventuele andere aanzienlijke ‘talenten’.

Comeback

Gelukkig hebben we het in deze gevallen meestal over comedy’s, waarin de rol van de secretaresse speciaal geschreven is om het publiek aan het lachen te krijgen. In actuele films en series zie je juist veel vaker dat de managementondersteuner de plaats krijgt die zij verdient: als hoogopgeleide, onmisbare rechterhand en sparringpartner van het (upper) management. Denk bijvoorbeeld aan Donna Paulsen uit de populaire juridische dramaserie Suits. Zij staat stevig in haar schoenen, zit vol zelfvertrouwen en kan supergoed – en vaak ook lekker direct – communiceren. In de loop van de serie weet zij zich dan ook op te werken van juridisch secretaresse tot operationeel directeur (COO). Donna had er dus zomaar een van Schoevers kunnen zijn!

De supportprofessional in 2020

Ook in de werkpraktijk is een duidelijke verandering merkbaar: met het veranderende takenpakket, de groeiende vraag naar HBO-niveau en functietitels als officemanager, PA/VA, co-manager of executive assistant, krijgt de secretaresse van vroeger eindelijk weer het respect dat zij verdient. De glamour van het secretaressevak? Die is weer helemaal terug!