Dat is er een van Schoevers: Marie-Agaath Verweij

Graag stellen we je voor aan onze Schoevers-alumni. Wat vonden ze van hun opleiding? Wat doen ze nu? Vandaag: Marie-Agaath Verweij. Zij volgde in 2014-2015 de opleiding tot Secretaresse (1 jaar) en heeft vervolgens bij verschillende bedrijven gewerkt.

De secretaressedroom

“Als klein meisje was ik de secretaresse van mijn  vader. Elke zaterdag mocht ik met papa mee naar kantoor. Met een koffertje en mijn mooie kleertjes stapte ik daar trots rond. Na de middelbare school koos ik voor de een verpleegkunde-opleiding, maar dat was het toch niet helemaal. Ik ging op zoek naar iets anders, iets waarbij ik de spin in het web kon zijn. Hard werken, lekker doorgaan, daar hou ik van.”

Het eigen karakter van Schoevers

“Daarom ben ik de Schoevers-opleiding tot secretaresse gaan volgen. Schoevers heeft echt een eigen karakter. Dat was in het begin wel even wennen, want ik kwam van een reguliere MBO-opleider. Schoevers is dan toch wel anders: het is hard werken, maar wel op een leuke manier. We leerden organiseren, omgaan met collega’s, en natuurlijk de verschillende secretaresse-skills zoals telefoongesprekken voeren en manieren om je werk beter te doen. Echt van die Schoevers-onderwerpen. Een voorbeeld van een leuk trucje dat we leerden: voer je telefoongesprekken altijd met een glimlach op je gezicht. Dat werkt echt!”

Organisaties in beweging brengen

“Inmiddels speel ik geen secretaresse meer, maar ben ik er een! Na mijn opleiding ben ik eerst 2 jaar gaan werken als juridisch secretaresse. In deze functie kon ik niet echt doorgroeien, dus ben ik verder gaan kijken. Vervolgens ben ik terechtgekomen in een organisatie waarin in me breed kan inzetten. Dat ligt me veel beter en triggert me om het beste uit mezelf te halen. Als secretaresse kun je je hele organisatie in beweging brengen. Maar dan moet je wel echt een klik hebben met het bedrijf en de mensen die er werken. Je moet de mensen met wie je werkt begrijpen om met ze mee te kunnen denken.

Inmiddels werk ik bij een jong en innovatief bedrijf waarbij ik veel controle heb over mijn eigen functie. Dit is zeker een droom die is uitgekomen. Ik heb heel veel verantwoordelijkheid en ben echt de spin in het web. Mijn organisatietalent komt om deze manier helemaal tot zijn recht! In de toekomst zou ik misschien als zelfstandige willen werken, zodat organisaties me kunnen inhuren. Op die manier leer ik heel veel bedrijven van binnenuit kennen. Dat zou heel gaaf zijn.”

Tips voor secretaresses in spe

“Als je erover denkt om als secretaresse te gaan werken, is het belangrijk dat je beseft dat het geen rustig baantje is waar je alleen maar hoeft te typen. Het is hectisch werk. Je moet ervan houden dat er continu van alles op je af komt vliegen. Mijn tip: neem jezelf niet te serieus en doe alles met een glimlach. Zelf merk ik ook dat er veel op me af komt, maar ik kan goed filteren. Ik hou altijd mijn to-do-lijstje in mijn hoofd, maar mocht het toch anders gaan dan gepland, dan laat ik me niet omverblazen. Het komt goed, we doen het tenslotte samen.”