5 tips voor een goede zithouding

Als je nog zoekt naar goede voornemens voor 2024: wat dacht je van ergonomisch verantwoord (thuis)werken? Hoewel we al lang weten hoe belangrijk dit is, blijft het toch lastig om hiervoor de tijd te nemen. En dat is zonde, want met de juiste zithouding verlos je jezelf van die irritante rugpijn en kun je je beter focussen op je werk. Bekijk daarom onze 5 tips.

Tip 1: zet je scherm op de juiste hoogte

Als je de hele tijd naar beneden kijkt om op je laptopscherm te kijken, krijg je last van je nek. Zorg er daarom voor dat de bovenkant van je scherm op ooghoogte staat. Als je een laptop hebt, kun je hem natuurlijk op een stapel boeken zetten, maar een laptopstandaard berg je aan het einde van de dag wel zo makkelijk op.

Tip 2: houd je armen neutraal

Als je je laptop hoger zet, heb je natuurlijk een los toetsenbord nodig. Leg dit toetsenbord altijd plat neer, en niet met de steuntjes omhoog. Zo houd je je polsen neutraal. Je ellebogen en onderarmen horen ook plat op tafel te liggen voor de optimale zithouding.

Tip 3: zit rechtop

Het lijkt misschien een open deur, rechtop zitten, maar hoe doe je dat precies? Zorg ervoor dat je schouderbladen tegen de leuning aankomen, en trek je kin lichtjes in. Probeer het maar eens: waarschijnlijk voel je meteen het verschil in je nek!

Tip 4: zet je stoel op de juiste hoogte

De juiste stoelhoogte is niet alleen belangrijk om je armen goed op de tafel neer te leggen, maar ook om je benen optimaal neer te zetten. Zet je voeten naast elkaar op de grond, en zorg ervoor dat je benen in een hoek van 90 graden staan. Dan staat je stoel op de juiste hoogte. Je kan beter op een iets te hoge stoel zitten dan op een iets te lage. Als je knieën omhoog staan, krijg je namelijk last van je onderrug.

Tip 5: blijf bewegen

Mensen zijn niet gemaakt om de hele dag achter een bureau stil te zitten. Het is dus niet gek dat we ons aan het einde van de werkdag vaak door de mangel gehaald voelen. De oplossing? Bewegen: en niet alleen in de lunchpauze, maar ieder uur – of nog liever, ieder kwartier. Bijvoorbeeld door een glas water te halen, een paar stretchoefeningen te doen, je kinderen achterna te zitten of naar het raam te lopen. Ook rondjes door de kamer ijsberen tijdens een telefonisch overleg tikt flink aan (een goede stimulans om even je collega te bellen in plaats van te blijven chatten via Microsoft Teams!). Het is even een tijdsinvestering, maar als jij hierdoor fit en gezond kunt blijven werken, is dat het meer dan waard.