6 tips voor een goed cv

Of je nu op zoek bent naar een bijbaan of een (afstudeer)stage, hoogstwaarschijnlijk wordt er gevraagd naar je cv. Maar, waar moet je op letten bij een goed cv? Moet er wel of niet een foto op? En die krantenwijk van vijf jaar geleden, is dat wel het vermelden waard? Met deze tips maak jij een goede indruk!

1. Zet een foto op je cv

Vroeger werd er geadviseerd om geen foto op je cv te plaatsen, maar tegenwoordig wordt dit wel gewaardeerd. Ten eerste wordt je cv beter onthouden als er een gezicht op staat. Ten tweede heb je de eerste indruk zelf in de hand. Hoogstwaarschijnlijk wordt je foto toch opgezocht op het internet, dus dan kun je beter zelf de eerste professionele indruk maken met een zelfgekozen foto op je cv.

2. Link naar LinkedIn profiel

Zet bij je algemene gegevens niet alleen je naam, geboortedatum, woonplaats en nationaliteit, maar ook een link naar je LinkedIn-profiel. Als je deze nog niet hebt, is het handig om deze aan te maken en alvast een netwerk op te bouwen. Je kunt vaak meer professionele vaardigheden kwijt op een LinkedIn-profiel dan op een cv. Ook kun je je werkervaring uitgebreider toelichten en een samenvatting toevoegen.

3. Anti-chronologische volgorde

Het is de bedoeling dat je je meest recente werkervaring of opleidingen bovenaan zet. Dit is vaak het meest relevant voor de stage of bijbaan waar je op gaat solliciteren. Licht ook bij de werkervaring alle relevante werkzaamheden voor de functie waar je op solliciteert kort en bondig toe.

4. Diverse bijbanen

Als je vroeger een krantenwijk hebt gehad en tot je 17e in de supermarkt als caissière hebt gewerkt en dit niet meer relevant is voor de functie waar je op solliciteert, kun je deze bijbaantjes samenvoegen onder ‘diverse bijbanen’ in plaats van de functies apart. Het is raadzaam om wel te vermelden dat je gewerkt hebt vanaf een bepaalde leeftijd, want dit kan een bepaald arbeidsethos aantonen.

5. Maximaal twee A4’tjes

Zorg dat je cv niet langer wordt dan twee A4’tjes. Zorg daarbij ook dat de leesbaarheid van het cv goed blijft. Een gestructureerde en consistente lay-out kan daarbij helpen.

6. Opvallende lay-out

Om op te vallen tussen de stapels cv’s die sommige bedrijven krijgen, is het in bepaalde branches raadzaam om iets af te wijken van de standaard lay-out. Op internet zijn genoeg templates te vinden om jouw cv uniek te maken! Natuurlijk kun je zelf ook aan de slag gaan in InDesign. 

Mocht je nog hulp nodig hebben bij het opstellen van je cv, maak dan een afspraak met de carrièrecoach! Zij kunnen je tips geven over het hele sollicitatieproces. Ze helpen met het opstellen van een motivatiebrief, de voorbereiding van het gesprek en hebben genoeg tips over het opstellen van een goed cv.