6 Tips: waar krijg je energie van?

Het studentenleven gaat niet altijd over rozen. Waar je op doordeweekse dagen druk bent met de uitvoering van je stage, het volgen van colleges en het voorbereiden van tentamens, ben je in het weekend hard bezig om bij te verdienen om je studie of leuke activiteiten te kunnen bekostigen. En dan moet je tussendoor nog ergens de tijd vinden om je sociale contacten te onderhouden. Niet gek, dat je je af en toe moe en futloos voelt. De volgende 6 tips geven jou een energy boost in deze energievretende tijden.

1. Neem tijd voor ontbijt

Begin de dag met een goede start en maak een lekker ontbijtje voor jezelf. Niet alleen kun je rustig aan wakker worden, je zorgt ook voor voldoende ‘benzine’ voor je dag. Wist je dat onderzoeken hebben aangetoond dat een goed gevuld ontbijt je veel meer energie geeft en je daardoor lekkerder in je vel zit? Als je het écht goed wilt doen, bestaat je ontbijt uit een goede balans voor energie: gezonde vetten, eiwitten en hoogwaardige koolhydraten.

2. Haal een frisse neus

Een wandeling doet wonderen. Wanneer je merkt dat je energielevel naar beneden gaat, strek dan even je benen en haal een frisse neus buiten. Dit kan op je stage na de lunch of tussen de colleges door. Je zult merken dat je daarna weer met goede moed aan de slag kunt.

3. Drink voldoende

Een clicheetje die je vaak voorbij hoort komen: “drink je wel voldoende water?” Dat je van te weinig drinken hoofdpijn kunt krijgen, is voor jou waarschijnlijk al bekend maar weet je ook dat als je te weinig water drinkt je steeds minder energie krijgt? Houd daarom een flesje water in je tas zodat je altijd genoeg drinken bij je hebt. Nog een leuke bijkomstigheid: genoeg water drinken is goed voor je huid.

4. Vermijd stress door meditatie

In het tijdperk waarin wij leven wordt er steeds meer van ons verwacht. Stress is één van de grootste energievreters en 9 op de 10 Nederlanders heeft hier dagelijks mee te maken. Een goede les is om te doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Raak je op de een of andere manier toch in de stress? Dan zijn er veel manieren om stress te verminderen. Je zou misschien denken dat meditatie en yoga heel ontspannend werken, maar het zorgt tevens voor meer energie omdat je meer rust ervaart. Heb jij dit al eens uitgeprobeerd?

5. Stel leuke afspeellijsten samen

“Great music always has one common thread: Energy!” Hoe vaak komt het voor dat je huiswerk moet maken of je huis moet opruimen en je even wat muziek aan zet? Muziek geeft je een kick en moedigt aan om aan de slag te gaan. Volg of maak leuke afspeellijsten in Spotify zodat je voor iedere mood een geschikte playlist hebt. Let’s go!

6. Ga erop uit!

Hoewel je tijdens drukke periodes ’s avonds het liefste neerploft op de bank is het toch aan te raden om een avondje tijd te maken voor je vrienden en vriendinnen. Je kunt je ‘ei’ even kwijt en grote kans dat zij in hetzelfde schuitje zitten waardoor je elkaar kunt helpen en steunen. Maar vooral belangrijk: je bent met je gedachten even ergens anders, je lacht en doet leuke dingen. Dat is toch wel de belangrijkste factor voor energie!