Werken of niet werken op vakantie? 3 tips

Het is weer zomer! Dankzij de versoepelingen van de coronaregels gaan steeds meer mensen op een welverdiende vakantie. Even helemaal weg – of toch niet? Veel supportprofessionals werken graag door tijdens hun vakantie…

Volledig unpluggen of toch verbonden blijven

Even snel een mailtje beantwoorden op het strand. Even iets uitleggen aan een collega vanuit je hangmat. Uit het onderzoek dat Schoevers samen met Public Support uitvoerde, bleek dat maar liefst 7% van de supportprofessionals zijn of haar werklaptop en/of werktelefoon meeneemt op vakantie om bereikbaar voor de organisatie te blijven. Soms omdat het verwacht wordt, maar soms ook omdat ze relaxter zijn als ze een beetje bijblijven.
 
Helemaal niet met werk bezig zijn, of soms toch even wel: we zeggen niet dat een van deze opties beter is. Het is een persoonlijke keuze. Waar de een helemaal oplaadt door de stekker eruit te trekken, werkt het voor de ander beter om verbonden te blijven. Doe vooral waar jij het meest aan hebt.
 
Helaas zijn er ook genoeg mensen die dolgraag los willen komen van hun drukke baan, maar wiens gedachten toch steeds afdwalen naar de werkmail. Geldt dit voor jou? Met deze drie tips lukt het je om je werk te vergeten, zodat je straks helemaal uitgerust thuis komt.

Zorg voor een goede overdracht

Als je weet dat je er vóór je vakantie alles aan hebt gedaan om de boel in jouw afwezigheid op rolletjes te laten verlopen, dan ga je een stuk relaxter op vakantie. Maak je overdracht dus zo uitgebreid en duidelijk mogelijk. Schrijf alles uit, laat vervanger(s) weten waar ze antwoorden kunnen vinden op eventuele vragen en attendeer iedereen ruim van tevoren op je afwezigheid. Zo kunnen zij ook op tijd hun vragen stellen.

Laat je werktelefoon thuis, of gooi werkapps weg

Als je niet wilt werken tijdens je vakantie, neem je werktelefoon dan ook niet mee. Als je je spullen eenmaal bij je hebt, voel je toch meer druk om te werken dan wanneer het geen optie is. Heb je geen werktelefoon, maar wel je werkmail of apps op je eigen telefoon? Log uit of verwijder ze tijdelijk. Heeft je telefoon meteen meer ruimte voor extra foto’s.

Start je vakantie actief

Zelfs al droom je er al maanden van om op een strandbedje te liggen, het kan slim zijn om aan het begin van je vakantie meteen wat activiteiten te plannen. Doe mee aan een georganiseerde fietstocht, neem een surfles of bezoek dat leuke stadje. Als je direct op het stand gaat liggen, is de kans groot dat je gedachten afdwalen naar kantoor. Maar als je je echt ergens anders op moet focussen, maak je jezelf ongemerkt los van je werk. Daardoor kun je je later makkelijker ontspannen als je op het strand ligt.

Na ja vakantie weer aan de slag

Je gaat nog fijner met vakantie als je weet dat er na je vakantie weer leuke nieuwe uitdagingen op je te wachten liggen. Wil jij de zomervakantie in met het vooruitzicht dat je in september aan je ontwikkeling gaat werken? Schrijf je in voor een opleiding bij Schoevers die start in september! Of je nu behoefte hebt aan een brede basisopleiding, je je wilt gaan specialiseren of een aanvullende training wilt volgen: bij Schoevers helpen we je je volgende stap te zetten. Bekijk snel al onze opleidingen en trainingen en schrijf je in. Als je geregistreerd staat in het Schoevers Kwaliteit Register, zorg je er hiermee bovendien voor dat je de SKR-punten haalt om in het SKR te blijven staan.
 
Heb je vragen over een bepaalde opleiding, of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs. Bel naar 035 7 506 140 of stuur een e-mail naar info@schoevers.nl. Zij vertellen je graag meer.
 
Fijne vakantie, en hopelijk tot snel!