“Ik mag altijd langskomen voor vragen”

Gemma Smaal werkt vier dagen per week als Team Assistent bij Nadorp Bedrijfsmakelaars B.V. in Den Haag en volgt één dag per week de versnelde HBO Associate degree Officemanagement bij Schoevers. Waarom koos ze voor deze opleiding? Welke impact heeft het op haar ontwikkeling? En hoe bevalt tegelijkertijd leren en werken?

Mensen helpen

Na het behalen van haar HAVO-diploma, begon Gemma in eerste instantie aan de opleiding Bedrijfskunde. “Ik wilde graag een brede opleiding doen, want ik wist op dat moment niet wat voor studie bij mij paste. Maar al snel kwam ik erachter dat de opleiding Bedrijfskunde niet een studie voor mij was,” vertelt Gemma. “Ik ben altijd al iemand geweest die graag mensen helpt. Maar in de zorg werken, dat was het niet voor mij. Op een gegeven moment zei mijn moeder: ‘als je secretaresse bent, kun je ook mensen helpen.’”  

Na twee weken Bedrijfskunde stapte ze over naar het Hoornbeeck College voor de opleiding Office- en managementsupport. “Omdat ik al een HAVO-diploma had, kon ik de sprintopleiding doen: in één jaar mijn diploma behalen. Het was onwijs leuk, ik heb hier echt het vakgebied leren kennen.”

Verder studeren bij Schoevers

Na de opleiding had Gemma het idee dat ze nog niet klaar was met studeren. “Ik wilde meer kennis opdoen en mezelf verder ontwikkelen. Toen las ik dat Schoevers deze opleiding aanbood. Ik heb veel contact gehad met de Schoevers-opleidingsadviseurs en hen al mijn vragen gesteld. Zij hebben me toen goed geholpen.”

Waarom koos ze voor de versnelde HBO Associate degree?  “Ik wilde graag mijn kennis verbreden en persoonlijk ontwikkelen. Maar een HBO Bacheloropleiding, dat leek me een te grote stap. Ik heb ook geen behoefte aan vier jaar studeren. Daarom is deze opleiding een mooie tussenweg.”

Ze vervolgt: “Dit is een niveau waarvan ik weet dat ik het kan halen. Dus ik dacht: ik ga het gewoon doen. Ik heb genoeg hulp om me heen, zowel van mijn familie die me aanmoedigt als van Schoevers. Ik mag altijd langskomen voor vragen over werk, school of persoonlijke dingen. De drempel om aan te kloppen is onwijs laag.”

Leren en werken

Gemma krijgt elke woensdag les. “Ik vind het erg leuk, de vakken zijn interessant. De meiden van mijn opleiding zijn heel gezellig, we kunnen goed met elkaar kletsen. En docenten hebben veel kennis over hun vakgebied. Ze kunnen bij hun uitleg altijd veel voorbeelden noemen van hoe het werkt in de praktijk, en als je nog vragen hebt, dan mag je hen altijd bellen of appen. Ik kan altijd bij ze terecht, dat is erg handig.”

Ook de opbouw bevalt. “Ik vind de opleiding goed georganiseerd en gestructureerd. Je weet waar je aan toe bent.”

Naast haar opleiding werkt Gemma 32 uur per week. “Wat ik op school leer, kan ik direct toepassen in de praktijk. Bijvoorbeeld bij het vak Zakelijk schrijven, hierdoor ging ik meteen beter nadenken over wat ik schreef.” Ze voegt toe: “Je ontwikkelt je door zowel te werken als te leren. Je wordt er volwassener van.”

In haar werkt ondersteunt ze zowel makelaars als de officemanager. “Ik ben onwijs blij dat ik deze baan heb, dat ik terecht ben gekomen op een plek waar ik goed word begeleid en mensen de tijd nemen om mij dingen uit te leggen. Ik werk samen met een studiegenoot die ook de opleiding volgt. Dat is hartikke fijn, ook omdat we elkaar vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen bij het vinden van onze weg in het vak.”

Goed plannen

Het tempo van de opleiding ligt vrij hoog. “Iedere acht weken heb je weer een nieuw blok. Je moet goed plannen. Maar dat wist ik van tevoren, daar heb ik voor gekozen. En het bevalt goed.”

Hoe pakt ze dat zelf aan? “Ik studeer ‘s avonds na mijn werk, maar ik heb ook vaak andere plannen, ik wil bijvoorbeeld nog sporten en vrienden zien. Dus nu probeer ik twee avonden per week aan school te zitten, en in het weekend op de zaterdagochtend. Het vorige blok moest ik veel samenvatten, daarvoor stond ik eerder op. Dit blok maak ik veel opdrachten, en daar ben je ook in de les mee bezig, dus nu kan ik iets rustiger aan doen.”

Gemma vervolgt: “Op e-Connect kun je goed zien wat je doorgenomen moet hebben voor de volgende les, zodat je daar je vragen over kunt stellen. Zo blijf je netjes op schema en loop je niet achter. Mij lukt het niet altijd om alles perfect bij te houden, want soms heb ik te veel andere dingen gepland. Maar het studeren moet natuurlijk wel gebeuren.”

Hoe verschilt de Associate degree van haar MBO-opleiding? “Er wordt meer van je gevraagd. Het sluit goed op elkaar aan, er wordt wat toegevoegd aan het vak dat je al geleerd hebt. Maar dat is logisch: het is dezelfde opleiding, maar dan een niveau hoger.”

Impact maken

Gemma hoort vaak dat haar gekozen beroep bij haar past. “Mensen zeggen ook altijd tegen me dat ze me echt een secretaresse vinden, ze vinden het bij me passen. Ik vind het wel leuk om te horen, om die bevestiging te krijgen.”

En hoe ziet haar toekomst eruit? “Ik ben niet iemand die alles uitstippelt, ik weet nog niet precies wat ik wil. Maar ik vind het belangrijk dat ik een goede opleiding heb en dat ik mijn kennis van het vakgebied vergroot. Ik wil klaar zijn om fulltime te werken en alles zelfstandig te doen. Ik zou het ook leuk vinden om hogerop te komen – misschien wil ik ooit officemanager worden en anderen aansturen, maar het is niet dat dat nu mijn streven is. Mijn streven is nu vooral om me in mijn vakgebied te ontwikkelen en natuurlijk persoonlijk te groeien.”

Klaar om impact te maken? Start in september met de versnelde HBO Associate degree Officemanagement

Wil jij net als Gemma een opleiding volgen waarmee je impact kunt maken in je werk? Start in september met de versnelde HBO Associate degree met baangarantie! Lees meer op deze pagina en schrijf je in.
 
Eerst kennismaken met Schoevers? Kom dan naar een van onze open avonden speciaal gericht op de versnelde HBO Associate degree Officemanagement. Wij vertellen je graag meer!