Blog Secretaresse van het Jaar: "Wat een ervaring!"

Het is 17 april. Vandaag is de finale voor de titel Secretaresse van het jaar 2018. Enigszins gespannen voor vanavond, ga ik eerst in de ochtend naar mijn werk. Afleiding, dat doet altijd goed. Rond 12.00 uur rijd ik naar huis om mijn spullen te pakken en me om te kleden. It’s showtime!

We zijn niet voor niets secretaresses!

Om 15.00 uur arriveer ik in het mooie gebouw van Miele in Vianen. Bij binnenkomst zie ik medefinalisten Mira en Floor al zitten. Iedereen is ruim op tijd aanwezig. We lachen er met z'n drieën om: "We zijn niet voor niets secretaresses!" Jacqueline en Dianne van Schoevers arriveren. Zij gaan ons vandaag begeleiden. De middag staat in het teken van de doorlooprepetitie, het geluid afstemmen en de voetjes aan de grond krijgen. We verkennen de mooie aangeklede zaal en bereiden ons voor, maar we genieten vooral ook van het moment.

In de schijnwerpers

Nadat we heerlijk gegeten hebben, krijgen we alle 3 de eerste WhatsAppjes binnen: onze supporters zijn aangekomen! Snel gaan we ze even gedag zeggen. De zaal stroomt vol. Spannend. Maar ook erg leuk. De zenuwen zijn inmiddels helaas ook gearriveerd. De avond wordt gepresenteerd door Christel de Laat. Een Brabantse comédienne die de lachspieren in de zaal goed laat werken. De jury wordt geïntroduceerd, en dan is het zo ver: 19.15 uur. We mogen presenteren. Floor is als eerste aan de beurt en wat doet ze het goed! 23 jaar en dan zo performen, chapeau! Nadat ze haar applaus in ontvangst heeft genomen en de vraag van de jury beantwoord heeft, word ik aangekondigd. Ondanks de zenuwen voel ik me goed. Gaaf om zo voor een groep vakgenoten te mogen staan. Mijn presentatie gaat goed. Ik ben erg blij, maar heb nog wel trillende benen als ik terug naar mijn stoel loop. Vervolgens wordt Mira aangekondigd en ook zij staat heerlijk te presenteren. Ik ben trots op ons drieën! Na onze presentaties mag het publiek in de zaal zijn stem uitbrengen. Daarna starten de workshops, waarin het thema van dit jaar 'Fit for the Future' centraal staat.

Tjee, I did it!

Als het einde van de avond nadert, is het moment daar... De bekendmaking van de 33e Secretaresse van het Jaar! Wie mag deze prestigieuze titel een jaar lang gaan dragen? We worden alle drie gevraagd om op het podium te komen en krijgen een waanzinnig mooie bos bloemen. En dan is het zover. De jury spreekt lovende woorden uit over Floor, Mira en mij en dan komen de verlossende woorden: "en de winnaar is... Jolanda!" Ik hoor mijn naam en denk Tjee, I did it! Het woordje “Wauw” is dan ook het eerste wat ik kan uitbrengen. Ik ben echt heel blij!

Het mooiste vak dat er bestaat

De afgelopen weken hebben in het teken gestaan van deze landelijke verkiezing. De voorbereiding hierop, het maken van een introductiefilm, het live presenteren voor een vakjury en tot slot live presenteren voor een grote groep vakgenoten. Allemaal nieuwe ervaringen waarin ik mezelf moest uitdagen en mezelf mocht ontdekken. Ik heb genoten! Ik dank hierbij iedereen in mijn omgeving, de jury, de organisatie van dit event en mijn collega’s voor alle support en kijk ernaar uit wat komend jaar mij mag gaan brengen als ambassadrice van wat in mijn optiek het mooiste vak is dat er bestaat: secretaresse.

Jolanda Maasakkers, directiesecretaresse bij SDK Vastgoed bv (VolkerWessels)
Secretaresse van het Jaar 2018