Dat is er een van Schoevers in crisistijd: Marjan

De maatregelen rond het coronavirus hebben een grote impact. Je sociale leven staat grotendeels stil, maar je werk gaat door, waarschijnlijk vanuit huis. Hoe ga je hier als supportprofessional, met een grote variatie aan taken en contactmomenten, mee om? Wij vroegen het aan Marjan Hoogtanders, halvefinalist van onze verkiezing Secretaresse van het jaar 2020. Zij is assistant van de Chief Innovation Officer en lid van DSM’s Executive Committee.

New Way of Working – Paperless

In 2016 zijn we verhuisd naar een nieuw kantoor met flexibele werkplekken en op dat moment hebben we het papier, zoveel als mogelijk, de deur uit gedaan. Dat was nogal een omschakeling, het kost tijd om te wennen aan (bijna) alles digitaal doen. Maar paperless zijn heeft veel voordelen. Tegenwoordig maakt het niet meer uit waar ik ben, ik kan overal prima mijn werk doen. Zo kon ik al eenvoudig switchen tussen onze kantoren in Geleen en Heerlen en met mijn manager meereizen als dat nodig was. Ook werkte ik al regelmatig, gemiddeld 1 dag in de week, thuis.

Virtual coffee breaks

Op dit moment zitten we in een uitzonderlijke situatie en werk ik al 3 maanden thuis. Dat begint inmiddels aardig te wennen, maar is ook een beetje saai. Wat ik vooral mis, zijn de interacties met collega’s. Ook de ‘reuring’, die op kantoor altijd om me heen is, valt opeens weg. Dan moet je iets verzinnen om de sleur te doorbreken.
 
Tegenwoordig hebben we virtuele koffie-breaks, virtuele meetings en vaker dan gebruikelijk connecten we met iedereen wereldwijd in zogenaamde Global Get Togethers. Ook zijn we gestart met een competitie waarbij je grappige thuiswerksituaties kunt delen via foto of video. Het is erg leuk om iedereen in zijn eigen omgeving te zien. Met mijn manager chat ik regelmatig ’s ochtends, voordat de dag start, een half uurtje via MS Teams om elkaar op de hoogte te brengen van alles wat er speelt.

Bend and flex

Normaal ga ik elke dag op de fiets naar het werk en daardoor krijg ik voldoende beweging. Als je thuis werkt, is dat lastiger. Voor je het weet, zit je de hele dag achter je laptop. Sinds een tijdje organiseren we twee keer per week stretchsessies via MS Teams met een personal trainer. Zo’n sessie duurt 15 min en de reacties zijn heel positief.
 
Nog een aanrader: ga gedurende je werkdag even naar buiten voor een wandeling of een rondje op de fiets. Ik maak daar echt tijd voor, het maakt mijn hoofd leeg een geeft me weer nieuwe energie. Uiteraard zoek ik dan geen drukke plekken op en zorg ik dat ik altijd 1,5 meter afstand in acht kan nemen.
 
Voor iedereen veel sterkte in de komende tijd en blijf gezond!